De A79 is niks gevraagd

In Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul Dolhain2 Reacties

De A79 is niks gevraagd

Sinds deze maand mag je op de A79 geen 120 km per uur meer rijden. Het wegdek is in slechte staat en dus mogen we nog maar 100 karren. Een maatregel die nota bene duurt tot 2020. Leuk allemaal, maar wat vindt de A79 er eigenlijk zelf van? Want hem is helemaal niks gevraagd!

Goedendag A79. Hoe gaat het met u?

Niet goed. Absoluut niet goed.

Vertel?

Het is niet niks als iemand tegen je zegt dat je mankementen vertoont. Dat je scheurtjes hebt op bepaalde plaatsen. Ik ben van 1975. Ik ben net 42 jaar. Dat is niet niks als iemand dat tegen je zegt. Dat doet iets met je. Ik ben dan misschien wel tien jaar ouder dan u, maar hoe zou u het vinden?

Dit is inderdaad geen fijne mededeling. Maar u wordt toch gerepareerd. Er gloort toch hoop aan het einde van de tunnel.

De tunnel? Ik heb helemaal geen tunnel! Het verlengde van mij is zes jaar lang verbouwd. Dat ziet er allemaal pico bello uit. Ik heb nul tunnels en meneer daarachter heeft er gelijk vier. Toe maar. Daar is wel energie in gestoken. Mij hebben ze gewoon laten wegkwijnen.

Maar u wordt gerepareerd!

In 2020 pas. In tweeduizendtwintig. Weet u hoe lang dat nog duurt?

Dat weet ik. Dat duurt nog drie jaar. Dan ziet er u wel prachtig uit op uw 45e verjaardag.

Lul er maar een punt aan. Ik vind het allemaal erg lang duren.

Troost u. Het kan allemaal nog langzamer. De buitenring gaat nu zijn 18e jaar in. En u bent eerder klaar dan de buitenring.

Alle energie wordt in wegen om mij heen gestoken. Ik lig hier wat weg te teren.

Wat mankeert er nou eigenlijk precies aan u? Is het misschien juist die teer?

Hier en daar vertoon ik wat schrammetjes. U kunt zien dat ik al wat pleisters heb. Dat is niet zo’n probleem. Het is met name bij regen gevaarlijk. Dan blijft het water liggen, omdat mijn poriën verstopt zijn.

Waarom verlagen ze de snelheid dan niet alleen bij regen?

Die paar dagen dat het droog is, maakt natuurlijk ook niet zoveel uit. Als u van Heerlen naar Maastricht rijdt, bent u nu 3 minuutjes later op de plaats van bestemming. Wat maakt dat nou uit?

Het is ook niet dat ik het erg vind om 3 minuten later in Maastricht te zijn. Het is meer dat ik sneller uit Maastricht weg wil zijn.

Ik zal aan Rijkswaterstaat vragen of ze willen beginnen aan die zijde.

Ik snap best dat de snelheid naar beneden moet. Er zijn nou eenmaal vreselijke ongelukken gebeurd. Maar als je doorrijdt naar België en je vergelijkt u met de wegen daar, dan zou je zeggen dat je in België nu nog maar 60 mag rijden, nietwaar?

Ik begrijp wat u bedoelt, maar ik kan er helaas ook niets aan veranderen. België heeft nou eenmaal andere normen.

Als u straks gerenoveerd wordt. Heeft u dan ook inspraak? Wordt er een beetje geluisterd naar uw ideeën?

Mij wordt niets gevraagd, ben ik bang. Ik hoop in ieder geval niet dat er flitspalen komen.

Hoezo? Dan staat u een paar keer mooi op de foto!

Ik ben niet zo van de foto’s. Daarnaast levert dat alleen maar vieze remsporen op. Ik hou niet van flitspalen. Alleen met carnaval als Frank Benneker verkleed is als zo’n kutpaal. Dan vind ik het leuk. Voor de rest zijn het ondingen.

Als ik een ideetje mag opperen. Keelbos moet terug! Dan heeft u de eerste transgenderparkeerplaats van Nederland. Lijkt dat u iets?

Van mij mogen die parkeerplaatsen ook weer terug! Was altijd wel gezellig. Vakantiegangers die hun verhalen met me deelden. Mensen die de liefde bedreven tot diep in de nacht. Ik vond het wel gezellig.

Ik ga als de wiedeweerga bellen met Rijkswaterstaat. Zal ik gelijk vragen of ze niet wat eerder kunnen beginnen.

Vraag dan ook of ze in plaats van ZOAB, fluisterasfalt willen gebruiken.

Hoezo?

Dan kan iedereen ook weer gewoon doorscheuren ter hoogte van Welten. Van het gas af voor een paar bewoners die zelf naast een autobaan zijn gaan wonen. Het moet niet gekker worden!

Ik ga daar altijd keurig van het gas af, zoals de borden dat vragen. Ik heb wel altijd mijn hand op de claxon.

Batteraaf dat je bent, dat mag natuurlijk ook niet.

Klopt… maar het is wel lekker! Fijne dag nog.

Van hetzelfde. Het regent al lekker. Feest op de A79.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

 

2 reacties op “De A79 is niks gevraagd”

  1. Leuke opzet. Alleen wellicht een interessant feit dat de woonwijk naast de autoweg bij Welten eerder gebouwd is dan de aanleg van de a79 in 1969. Dus niet iedereen heeft er voor gekozen om naast een autoweg te gaan wonen.

  2. Klopt. Ik heb er zelf ook gewoond 😉 Om aan te geven dat snelheid niks te maken heeft met geluidshinder. Als je in de 2 80 rijdt, doe je niks verkeerd, maar maakt het wel een bak herrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.