Urban wink, ram mieng dink

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

Urban Wink

Hoi Kevin,
Die komkommertijd valt me nog reuze mee. Ja, hier op het werk slaat de nieuwsschaarste ook hard toe, maar er is nu ook in een oneven jaar plotseling een EK voetbal (waarvoor wij ons ook nog eens geplaatst hebben), in Kerkrade is nog tot komend weekend een leuk festivalletje aan de gang en met de grottenbrand in Maastricht en het chaletschuiven in Voerendaal haalde Zuid-Limburg de afgelopen dagen toch maar mooi even het landelijke nieuws.

inParkStad Advertentie

Nee, je moet nu vooral goed om je heen kijken en de leuke dingen eruitpikken. Daarom was ik ook zo blij toen de Winkbülle vorige week hun optochtmotto voor 2018 bekendmaakten. ‘Urban wink, ram ós dink’ is het motto waarop de Heëlesje vastelaovendsvierder zich mag uitleven. Ik heb je al eens eerder geschreven dat ‘urban’ voor mij een jeukwoord is geworden. Het lijkt wel of alles in Heerlen urban moet zijn en het wordt er met de haren bijgesleept. Terwijl ik het juist zo lekker urban van Heerlen vind dat het ‘urban karakter’ gewoon zelf ontstond zonder dat men er echt bewust mee bezig was. Nu wordt het bedacht en opgelegd door politici, beleidsbepalers en influencers. En dat vind ik allesbehalve urban.

Maar dankzij de Winkbülle kunnen we er straks bij de optocht lekker op los gaan. Ik loop al een paar jaar met een barbecue door de grote optocht en met een paar kleine aanpassingen maak je daar zo een urban BBQ van. Spuit een mural op de zijkant van je karretje en je bent al een heel eind. En voor het rooster pak je de zijkant van een winkelwagentje.

Het is ook een mooie uitkomst voor carnavalsgroepen die elk jaar lopen te stressen om hun pakken en wagen op tijd af te krijgen. Urban is namelijk niet af, er moet een randje aan zitten. En dus kun je met je onafgemaakte wagen en half afgewerkte pakken de optocht in en volle bak een gooi naar het motto doen. Knappe jury die je dan durft te verwijten dat je te weinig energie in je creatie hebt gestoken.

Maar wat ik me bij urban wink moet voorstellen, dat weet ik niet zo goed. Stadswind? Dat associeer ik toch een beetje met stank, luchtvervuiling en fijnstof. Dat hebben we in Heerlen allemaal wel, maar als het daarom gaat, dan hadden ze destijds de Lange Lies en Lange Jan niet moeten neerhalen.

En nu we het toch over de Lange Jan hebben, die teksten van de Heëlesje carnavalsliedjes, die zijn ook nog wel te urbaniseren. Met wat kleine aanpassingen hebben Emil, Bart en Miserabel zo weer een nieuwe hit met ‘Wat is dat urban’. En als ‘Oh Temara’ van Demi Sec begint met de zin ‘Op Notorious IBE zag ik je break-tanse, ik dag meteen al met die urban ken ik wel sjanse ’ zijn ook Wim, Jan en Ad ineens ram urban. En ‘Miene Oambusj’ van Wiel Knipa wordt ook ergens anders gesitueerd. Weg van dat oubollige hertekamp en die kapotte lamp. Maak daar maar ‘Miene Plaarstroat’ van. Lekker dicht bij Klein Berlijn en de Morenhoek.

En weet je wat pas urban vastelaovend is? Binnendringen in een gesloten café Bijsmans en daar je eigen feestje vieren. Oh, wacht…

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.