Stoempen op de Skiberg

In Heerlen, Landgraaf, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Kevin GoesPlaats een reactie

Stoempen op de skiberg

Hoi Frank,

inParkStad Advertentie

Wat ik nu echt niet snapte, is dat de Tour de France afgelopen zondag niet even door Limburg reed. De renners konden Limburg ruiken, maar reden er onder langs. Jammer, gemiste kans. Dat zal wel gelegen hebben aan het gezeur van de Nederlandse overheid, na de Tourstart van een paar jaar terug in Utrecht. Mensen hebben het nu nog altijd over dat feest, maar de organisator van de Ronde van Frankrijk zou nog een paar duizend euro moeten betalen.

Er werd zelfs gedreigd met een rechtszaak. Dat moet je die Fransen niet aan doen, dat nemen ze je namelijk kwalijk. De organisatoren kennende, is er heel wat overredingskracht (lees: geld) nodig om de Tour weer naar Limburg te krijgen. Maar mocht het zo zijn, dan wil ik het volgende parcours voorstellen: beginnen op Avantis, daar is plek zat om een heel Tourdorp in te richten. Voor sponsoren, renners, verzorgers, bobo’s, journalisten, iedereen krijgt zijn eigen plek op het terrein. Zo luxe is een tourstart nog nooit geweest.

Vanaf Avantis, rijden we via Simpelveld en Bocholtz naar de Heerlerbaan. Beneden aangekomen bij het centrum van Heerlen, komt de eerste tussensprint er al aan. Café Pelt heeft al vaker laten zien een goede koers te kunnen faciliteren, dus ik stel voor om de eerste punten (lees: pinten) te verdelen aan de bar bij Frits. Gewoon, midden door de kroeg heen met dat hele peloton. Als je op kasseien kunt rijden, dan kun je ook langs de tafels in Pelt laveren.

Vanaf het Pancratiusplein, gaan we langs Heerlen-Noord om daarna het nieuwe Heerlen-Oost te laten zien. De eerste klim is meteen een zware: de Heerlense skiberg naast Snowworld moet bedwongen worden. Om het extra zwaar te maken, gaan we een weekje voor de koers naar Wallers om daar wat steentjes uit het bos te halen en lukraak neer te leggen als pad naar boven. Nu al een legendarisch ritje.

Maar daar blijft het niet bij: vanuit het oude Landgraaf, rijdt het peloton verder, om eventjes een paar keer de Cauberg te passeren. Zo hoort het natuurlijk bij een ritje door Zuid-Limburg. Maastricht laat de organisatie links liggen: ook in Frankrijk is het doorgedrongen dat er in de oude Ridder brouwerij weer bier gemaakt wordt en daarmee willen de Fransen niet geassocieerd worden. Dus weer terug naar Heerlen, om te finishen voor de schouwburg. Een massasprint, meer kunnen we er helaas niet van maken, maar ach, Heerlen loopt vol met wielerliefhebbers en de murals zullen goed in beeld worden gebracht en een speciaal plekje krijgen in het grote rondeboek.

Onrealistisch? Zeker, maar als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik ooit een kaartje van ParkCity Live zou kopen en er ook nog eens zin in zou hebben, dan zou ik je ook voor gek verklaren. Maar tijden veranderen en over tien jaar interesseert het ook helemaal niemand meer dat Heerlen-Oost ooit Landgraaf heette.

Groetjes!

Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.