Rio de Heerlen – Samba in de stad

In Cultuur, Heerlen door Erik GerardsPlaats een reactie

Sambafestival Heerlen 2017

Het is zover, Sambafestival Heerlen staat weer voor de deur. En het is nog gratis ook! Het carnaval van Rio de Janeiro, uitbundig uitgedoste danseressen in Braziliaanse sferen en natuurlijk “SAMBA”! en dat hier in Heerlen. Heerlen bruist. Zaterdag 29 juli verandert onze stad in een heuse sambadrome. Een sambadrome zoals die van Rio de Janeiro, maar dan in de gehele stad. Overal in Heerlen knallen de samba-beats van de drums.

inParkStad Advertentie

Bands uit alle windstreken

Zaterdag aanstaande vind voor de 2e keer het Sambafestival Heerlen plaats. De stichting sambafestival Heerlen, bestaande uit 7 leden van sambaband Diversão uit Heerlen, kan niet wachten om editie 2017 af te trappen. Uit de gehele euregio hebben bands zich ingeschreven om  Samba op de kaart te zetten. Naast Diversão nemen namens ons eigen Heerlen ook Animoso en Saltando deel. Daarnaast mogen wij ook Batida, Volle petaj, Entusiasta bateria de samba, Maisquenada, Batedeira, Razzmetazz en Teramang uit Maastricht, Breda, Vucht en Sittard verwelkomen in onze “sambadrome”. Helaas moet de Duitse formatie Katakichi uit Keulen verstek laten gaan wegens een zieke muziekleider. Maar dat mag de pret voor de bezoekers en de overige deelnemers niet drukken.

Door de hele stad

Op de bekende Heerlense pleinen zoals het Pancratiusplein, de Bongerd, het Raadhuisplein en diverse andere locaties in de stad zorgen de 9 verschillende sambabands voor Braziliaanse taferelen. De Surdo’s, Caixa’s, Repenique’s, Chocalho’s en Tamborime’s van de bands maken een oorverdovende orkaan van swingende grooves die Heerlen veranderen in de grootste “favela” van Nederland. Het hoogtepunt van dit swingende festijn is de grote parade die dwars door het centrum trekt. Hier vindt dan ook de grote finale van het festival plaats. Onder leiding van Mireille Linger van wereldmuziekschool Amsterdam zullen de verschillende bands vol ziel en zaligheid alles geven om de Pancraats te laten swingen en shaken.

Trommel zelf mee

Naast het genieten van al die heerlijke swingende sambaklanken kun je ook zelf meedoen. Op verschillende plekken en tijden worden er workshops gegeven, hier kun je zelf proberen om de aanstekelijke ritmes onder de knie te krijgen en ervaar je hoe het is om je eens lekker uit te leven op een trom. Het is dus niet alleen maar luisteren en swingen in hartje Heerlen. Genoeg redenen om in het gezelligste weekend van het jaar -waarin ook de profronde en Corio Tropical plaatsvinden- de straat op te gaan en te genieten van de gezellige ambiance in de stad. Ga lekker dansen, of sla een deuntje mee tijdens Sambafestival Heerlen 2017. Want komend weekend thuisblijven…. dat slaat natuurlijk nergens op!

Sambafestival Heerlen 2017 – Meer informatie

Voor meer informatie over het festival check de facebookpagina Sambafestival Heerlen 2017. Wil je meer weten over het spelen van samba, kijk dan eens op www.diversao.nl of op een website van een van de andere sambabands.

Over de schrijver

Erik Gerards

Is een trotse Heerlenaar die houdt van het bourgondische leven. De brandstof uit bourgondische activiteiten gebruikte hij vroeger om de top te halen bij het sporten. Blessures brachten hem in contact met de fysio. Dat vond hij zo leuk dat hij tegenwoordig sporters en niet-sporters helpt om pijnvrij door het leven te gaan. Fysio by day, Bourgondiër by night.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.