Park Urbana is niks gevraagd

In Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul DolhainPlaats een reactie

Park Urbana is weer helemaal terug van weggeweest. En niet op één plein. Op vijf pleinen! Hotel Urbana heet het officieel, want je kunt er nu ook in slapen… maar toch weer niet. Een hoop onduidelijkheid dus, maar wat vindt Park Urbana er nou eigenlijk zelf van? Want haar is helemaal niks gevraagd!

Dag Park Urbana of moet ik Hotel Park Urbana zeggen?

Zeg maar Hotel Urbana, al kun je nog niet bij me blijven slapen.

Dan zeg ik Park Urbana. U bent nou al twee keer officieel geopend. Een tweede keer omdat het bij de eerste opening nog niet af was. Maar volgens mij is het nog steeds niet af, klopt dat?

Alles is helemaal af! Er kan alleen nog niet overnacht worden, dat is wel jammer.

Hoe komt dat dan?

Luciushof is failliet gegaan en zij waren verantwoordelijk voor de vergunningaanvraag. ‘Hoteldirecteur’ Leo Noy heeft nu toegezegd dat het hotel tijdens Cultura Nova open is.

En dan komt er weer een opening?

Er komt een extra park op het festivalterrein van Cultura Nova, waar ik vorig jaar mijn oorsprong vond. Dat wordt ongetwijfeld ook weer geopend. Maar jij bent toch niet vies van een opening, Paul?

Daar zou ik heel ‘vies’ op kunnen antwoorden, maar dat doe ik niet. Ik snap de noodzaak van een park eigenlijk niet zo. We hebben midden in de stad een Aambos. Waarom dan toch een park?

Het is een urban park, ter aankleding van de leuke pleintjes. We willen ons niet vergelijken met een echt park of het Aambos.

Ik heb het idee dat er voor Park Urbana een ander park is gesneuveld. Hoeveel hout is er niet gebruikt voor alle bakken?

Het is allemaal resthout van pallets. Ook dat is urban. We zitten midden in het centrum en dan kun je natuurlijk niet alles zomaar in de grond planten. Daar zijn we creatief mee aan de slag gegaan en zijn op dit idee uitgekomen.

Elk pleintje heeft ook een apart thema. De receptie is bij het Wilhelminaplein. En bij het Schelmenhofje is de welness-ruimte. Wat is het idee daarachter?

Door de thematische aanpak nodigen we mensen uit om te wandelen tussen de parken. Zo is de nachtclub bij Swing Inn in de Morenhoek een plek waar je kunt dansen. Op het Schelmenhofje staat een douche. Interpreteer de thema’s ruim. Het gaat om de beleving.

Zijn er al mensen die zijn gaan douchen?

Wethouder Barry Braeken nam als een van de eersten een douche. Al was dat een ongewenste douche. Er zijn genoeg mensen die er gebruik van maken. Met dat warme weer is dat ook wel lekker natuurlijk!

Gaat er veel tijd zitten in het onderhoud? Alles moet er natuurlijk wel pico bello bij staan voor de ‘hotelgasten’.

Alles wordt keurig verzorgd door ‘bloemen Jan’. Hij doet dat met zoveel passie en energie. Geen kwaad woord over hem!

Ik zou niet durven. In het weekend krijgt hij wat hulp zag ik laatst.

Oh ja? Van wie?

Laten we het er op houden dat de plantjes in de bakken ‘biologisch besproeid’ werden. Nog een laatste vraag. Mocht Park Urbana tijdens Cultura Nova opnieuw geopend worden. Wilt u mij dan een plezier doen? Vraag Merlijn Huntjens om het te openen met een mooi gedicht.

Ik zal mijn best doen… Maar, waarom als ik zo vrij mag zijn?

Als je een panda in huis hebt, moet je hem op zijn minst een park laten openen! Tot snel!

U bent elk moment van de dag van harte welkom.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.