Heerlen-Noord, Heerlen-Oost en Heerlen-Zuid

In Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Van Binnen en Van Buiten door Frank BennekerPlaats een reactie

WMC Buitenfestival

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Ben je eens in Heerlen, komen we elkaar niet tegen. Maar onze programma’s waren dan ook niet op elkaar afgestemd. Jij zat op Parkcity Live en ik nam mijn ouders vanuit Twente mee op cultuurmissie naar Kerkrade. Op het WMC zagen we brassbands in de Rodahal, een koor in het Stadspark en genoten we op het WMC Buitenfestival bij een dinertje van Bij Walther van harmonie St Caecilia op de Markt in Kerkrade. Mijn ouders vonden het erg leuk en ze konden Kerkrade ook van hun lijstje afstrepen, want daar waren ze nooit geweest.

Zonder dat we dat zo gepland hadden, zaten we in het enige stukje van de Oostelijke Mijnstreek waar het nu niet rommelt. Kerkrade wordt met rust gelaten door de provincie Limburg en de Tweede Kamer. Voorlopig althans, misschien willen ze nu de feestelijke WMC-sfeer niet bederven en komen ze volgende maand met een verrassing. Maar in de rest van Parkstad knettert het. Landgraaf wordt met harde hand in een fusie met Heerlen gedwongen en blijft zich verzetten, zelfs nu het spel al gespeeld lijkt. En in Brunssum kunnen ze nu ook niet meer in alle rust navelstaren nu de provincie de Tweede Kamer gevraagd heeft om te bekijken of Brunssum ook in de fusie meegenomen kan worden.

‘Over tien jaar interesseert het ook helemaal niemand meer dat Heerlen-Oost ooit Landgraaf heette’, schreef je vorige week. Ik zeg wel eens dat Brunssum een nieuwe slogan voor zijn gemeente zou moeten nemen: ‘Brunssum, het Heerlen-Noord van Heerlen-Noord’. Wie weet zijn ze over een paar jaar wel hun eigen Heerlen-Noord geworden.

Maar goed, het was afgelopen weekend dus heerlijk rustig op het WMC in Kerkrade. Waar ik trouwens echt het Heerlen-gevoel kreeg toen ik rondstruinde op het WMC Buitenfestival op de Markt. De organisatie van het festival komt uit Heerlen en de biertjes werden mij getapt door bekende gezichten uit café Pelt, onder wie de bazin zelf. Ook werkte er een Heerlense cabaretier/zanger/schrijver/ex-barman achter de bar, dezelfde cabaretier/zanger/schrijver/ex-barman die morgen in de gedaante van André Hazes de Markt op de kop gaat zetten. En op het Kerkraadse zomercarnaval staat zondag met Miserabel ook Heerlense inbreng. Wie 25 juli het Tieëkezinge gaat verzorgen weet ik niet, maar ik kijk niet raar op als Demi Sec en Jan Widdershoven de Markt dan mee laten zingen met Wiel Knipa en Klumkes Blumkes.

Dat alles moet Ger Koopmans toch ook opgevallen zijn. Maar die houdt zich nu mooi stil. En in Kerkrade hebben ze het niet in de gaten, blij en opgelucht dat daar niet aan de hand is wat ze nu in Landgraaf en Brunssum voor de kiezen krijgen. Maar via het WMC sluipt Heerlen daar ook stiekem binnen. Ik wil nu alvast een afspraak met je maken, Kevin. Juli 2021, een biertje op de Markt op het WMC Buitenfestival in Heerlen-Zuid.

Groeten, Frank

Foto: WMC Buitenfestival

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.