Fictie: Het mysterie van de vier seizoenen – deel III

In Fictie, Verhalen door Nancy Bastiaans-LommenPlaats een reactie

Fictie op Vrijdag - Deel III

De enge man en de snoepjes lijken de rode draad in dit bizarre mysterie. Wat Bas en ik ook bedenken om de dader te ontmaskeren, geen enkel plan is uitvoerbaar zonder de hulp van een volwassene. We besluiten het even te laten rusten.

inParkStad Advertentie

Het is alweer een poos rustig. We genieten van de uren die we doorbrengen in het ‘oude’ Aambos. In het ‘nieuwe’ komen we alleen ’s winters om te sleeën. We hangen rond bij het dierenverblijf, op of onder de hoge brug of in het speeltuintje, wat ik een magische plek vind. Mijn moeder vertelde, dat zij en mijn vader daar vroeger dansten. Ik probeer me voor te stellen hoe ze over die rode stenen zwierden midden in het bos.

Tijdens een van onze bosavonturen vertelt Anja dat ze iets heeft opgevangen. Ze hoorde haar ouders praten over een doorbraak in ‘Patricks zaak’. De eigenaar van de fopwinkel is opgepakt. Hij wordt ook in verband gebracht met de dood van Mandy. We begrijpen er niets van; het is zo’n aardige man. ‘Hoe lang geleden is hij opgepakt?’, vraagt Bas aan Anja. ‘Vrijwel direct na de dood van Patrick’, antwoordt ze. Er is sindsdien inderdaad niets meer voorgevallen. Dat was niet de enige onverwachte mededeling van die dag. Freek vertelt namelijk dat hij weer bij zijn moeder in Voerendaal gaat wonen. Het klikt niet met zijn vader. Wat betreft school maakt dat niet uit. Het is ons laatste jaar op de lagere school, maar Freek is meer dan een schoolvriend. Hij hoort bij ons buurtclubje.

Op de dag dat wij afscheid van hem nemen, nodigt hij ons voor het eerst bij hem thuis uit. In de statige, donkere woonkamer drinken we thee. Ik moet naar het toilet en zie daar iets vreemds. Er ligt een oud tijdschrift met op de voorpagina een foto van de eigenaar van de fopwinkel. Zijn gezicht is zodanig met een pen bekrast, dat ik hem bijna niet herken. Binnenin staat een artikel over de succesformule van de winkel en dat dit tot het faillissement van zijn concurrenten heeft geleid.

Ik loop de woonkamer in en wil Bas attenderen op mijn ontdekking. Er staat een man met zijn rug naar mij toe. Hij stelt zich aan de rest voor als de vader van onze vriend. Bas is lijkwit en kijkt me wanhopig aan. Als de man zich naar mij toedraait zie ik waarom. ‘Hij’ is de papa van Freek.

Over de schrijver

Nancy Bastiaans-Lommen

is geboren en getogen in het centrum van Heerlen. Tot haar 36e heeft ze er gewoond en ook voor een groot deel haar werkzame leven als adviseur personeelszaken doorgebracht. Zo'n tien jaar geleden besloot ze met haar man de rust op te zoeken in het nabij gelegen Wijnandsrade. Inmiddels is ze teruggekeerd naar de stad waar haar hart ligt, Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.