Tennisvereniging Rapid in vijftig zinnen

In Heerlen, Landgraaf, Verhalen door Jan Widdershoven1 Reactie

Urenlang zit de boswachter hier al. Het weer is gunstig, daar kan het niet aan liggen. Er staat een licht briesje maar dat komt precies uit de goede richting zodat hij zichzelf niet verraadt. Hij zit goed verscholen in de hoge gecamoufleerde boomhut. Vanaf hier heeft hij perfect zicht op de open plek aan de rand van het bos, de ideale habitat. De vogeltjes beginnen langzaam te ontwaken. Het gefluit en getsjilp wordt allengs indringender. Het duurt nu niet lang meer voordat de zon boven de bosrand uitkomt en het zichtveld verrijkt met de eerste stralen ochtendlicht. Uit verveling grijpt de boswachter met zijn rechterhand naar de heupflacon terwijl hij met zijn linker de verrekijker stevig tegen zijn oogkassen drukt. Niets zal hem deze ochtend ontgaan.

inParkStad Advertentie

Plots kraakt er iets. Een twijgje breekt zo lijkt het. Maar waardoor? Met ingehouden adem tuurt hij in de richting van het geluid. Zal het wachten eindelijk worden beloond? Komt er een eind aan alle inspanningen en aan de maandenlange voorbereidingen? Weer hoort hij iets en hij ziet een struik heftig op en neer schudden. Hij beweegt zijn verrekijker iets meer naar links terwijl de adrenaline door zijn lijf giert. Zoveel boeken heeft hij gelezen over deze unieke soort. Zovele documentaires heeft hij bekeken over dit mooie volk. En daar… JA! Daar gaan er vier. O, wat mooi! Terwijl er een traan over zijn wang rolt ziet de boswachter ze lopen. Eindelijk. Aan de rand van het bos steekt de voorste behoedzaam zijn neus in de lucht alvorens ze gevieren, een beetje schuchter nog, de open vlakte op draven. Het geduld van de boswachter is aardig op de proef gesteld maar nu kan hij zijn geluk niet op. Na al die tijd staat hij oog in oog met echte Rapidianen!

Tennisvereniging Rapid uit Landgraaf viert komend weekend haar 50-jarig jubileum. Een ware mijlpaal. Zelf mag ik mij al iets meer dan de helft van die tijd Rapidiaan noemen. Dat maakt me trots. Trots op de vereniging, trots op haar leden, trots op alles wat we met Rapid in al die jaren hebben bereikt. Ik durf gerust te stellen, en dat maakt me nog het meest trots, dat Rapid mij in al die jaren mede heeft gevormd en daardoor heeft bijgedragen aan de manier hoe ik tegenwoordig in het leven sta. Daarom speciaal voor TV Rapid: een ode in vijftig zinnen.

De vereniging Rapid

Bijna bovenaan de Moltweg, vlak voor het begin van het steilste stuk, ligt het prachtige park van TV Rapid. Goed verscholen tussen de bomen aan de rand van het Moltbos. De parkeerplaats oogt een beetje ruim voor een tennisclub van deze grootte maar TV Rapid gebruikt hier slechts een bescheiden gedeelte van. Dat is denk ik ook het woord dat de vereniging het meest typeert: bescheiden. Rapid blaast niet graag hoog van de toren. Is dat verkeerd? Ik denk het niet, zeer zeker niet.

Vrijwillige clubliefde

De vereniging draait grotendeels op vrijwilligers. Dat is, zeker in deze tijden, niet altijd een luxe. Iets met vraag en aanbod zullen we maar zeggen. Maar het werkt nog steeds. Zoals het ook al die andere jaren altijd gewerkt heeft. Vrijwilligerswerk bij Rapid draait om liefde voor de club. Met zijn allen ergens de schouders onder zetten om vervolgens samen trots te zijn over het behaalde resultaat. Echter, zonder dit aan de grote klok te hangen. Dat is TV Rapid. Bescheidenheid siert de mens of in dit geval de vereniging.

De mensen van Rapid

Rapidianen zijn gezelligheidsbeesten in hart en nieren. Iedere tennisser wil elke wedstrijd winnen. Natuurlijk zou ik haast zeggen. Dat is bij de leden van Rapid niet anders. Er wordt gevochten om elk punt, geen discussie wordt uit de weg gegaan. Zolang een Rapidiaan op de baan het racket hanteert, is niemand zijn tennisleven veilig. Als dan op een gegeven moment de wedstrijd is beslist, gaat de knop om. Dan is het tijd voor gezelligheid. De bar in de kantine vormt dan het nieuwe strijdtoneel.

Alles is een feestje

Rapidianen laten over het algemeen weinig gelegenheden onbenut om feestjes te vieren. Misschien is dit ook wel een van de redenen dat ikzelf zo goed gedij in deze omgeving, maar dat terzijde. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een feestje bij te verzinnen. En denk nou niet dat leden van Rapid allemaal zuiplappen zijn. Nee, wij houden ook van serieuze gesprekken en discussies. Goed, met een drankje erbij praat het allemaal wel net iets makkelijker. Dat geldt al helemaal voor zingen. Door de vele feestjes die er zijn, bestaan er bijna net zoveel muzieklijsten op Spotify die iets met Rapid in de naam hebben. De opbouw van deze lijsten verschilt behoorlijk, al eindigt het vrijwel altijd met Duitse Schlagers.

Rapid en ik

Eind jaren tachtig kwam ik er binnen. Ik leerde er forehand en backhand, service en volley. Ik speelde er competitie en nam deel aan vele toernooien. Ik maakte er vrienden, misschien was dat wel het belangrijkste. Ik verloor er ook enkele maar dat heeft me gesterkt. De levenslessen die ik er leerde zijn onschatbaar, de hilarische momenten ontelbaar. De mooie anekdotes zijn onnavolgbaar, de mooiste overwinningen onuitwisbaar.

Ik ben nu iets meer dan 25 jaar lid van TV Rapid. Mensen die me kennen, weten dat ik niet gauw emotioneel word. En dat zal ook nu niet gebeuren. Het klinkt een beetje raar maar al die jaren bij Rapid kenmerken zich als: geven en nemen. Je geeft iets aan de vereniging maar krijgt daar ontiegelijk veel voor terug. En dat is juist zo bijzonder aan deze club. Zonder vrijwilligers kan de club niet functioneren op de huidige manier. Maar juist door de inzet van al die vrijwilligers is TV Rapid van de Rapidianen. Iets dat we moeten koesteren. Op naar de volgende vijftig jaar!

Over de schrijver

Jan Widdershoven

woont met vrouw en twee kinderen in Heerlen. Werkt parttime als software tester en de rest van de tijd houdt hij zich bezig met schrijven in de breedste zin van het woord. Sinds 21 juni 2019 is Jan voor twee jaar benoemd als Stadsdichter van Heerlen. Misschien ken je Jan ook als de andere helft van het duo Peul Jan.

Eén reactie op “Tennisvereniging Rapid in vijftig zinnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.