Rapper Sjors – wereldberoemd in eigen straat

In Brunssum, Cultuur, Verhalen door Robert Nijboer4 Reacties

Rapper Sjors

Beste Rapper Sjors,

inParkStad Advertentie

Mag ik even met je praten? Ik zag zojuist je laatste videoclip Yeah, ben rapper en ik moet even wat kwijt. Tuurlijk, je hebt Brunssum weer op de kaart gezet en ik durf wel te stellen dat je inmiddels een BN-er bent. Ik denk dat er nog maar weinig mensen in ons landje zijn die nog niet van jou gehoord hebben. In de jaren 70 hadden ‘we’ in Brunssum Pussycat, met hun (en dit overdrijf ik niet) wereldhit Mississippi! Een evergreen die in het rijtje Paradise by the dashboard light of Bohemian Rhapsodie thuishoort. (Je hebt hem zoooooo vaak gehoord dat ie eigenlijk not-done is. Maar stiekem zou elke Brunssumer de cd in zijn kast moeten hebben staan!) Zeg ik nou dat ik trots op jou ben? Hahaha, nee joh!

Spinal Tap

Ken je de film This is Spinal Tap? Nee? Doe jezelf een lol en zorg dat je aan een kopie komt! Want veel van jouw filmpjes doen me hieraan denken. Spinal Tap is een fictieve metalband uit de jaren 80 (ver voor jouw tijd). In deze (nep)documentaire worden zij gevolgd tijdens hun tournee door de VS. In het rockwereldje is deze film echt een begrip. Veel van de zaken waar de band zoal mee te maken krijgt in de film schijnt gebaseerd te zijn op waargebeurde anekdotes van bestaande bands als Black Sabbath, Deep Purple of Led Zeppelin. (Die ken je ook niet natuurlijk, maar geloof me, dat waren best aardige bandjes! Liedjes van hen staan nog in de jaarlijkse top 2000, moet je in december maar eens luisteren).

Rapper Sjors

Alleen ben ik bang dat het bij jou geen satire is, ‘Rapper Sjors‘. Je noemt jezelf ook steevast ‘Rapper Sjors’. Niet ‘Sjors’, nee, RAPPER Sjors! Yo! Neem je ook zo de telefoon aan? Of stel je je zo voor aan mensen?  Ik geef toe, je (artiesten)naam klinkt als een typetje. Ik denk dat André van Duin iedere nacht in zijn kussen bijt waarom HIJ jou niet verzonnen heeft. Je bent zo… hoe zeg ik dat? Zo lief. Zo beleefd. Rappers als ‘lil kleine’ en ‘Boef’ hebben altijd een grote bek en raken meer dan eens in vechtpartijen betrokken. Maar jij? Je bent altijd netjes en beleefd. Het is gewoon schattig hoe je iedereen aanspreekt met U en hoe je iedere zin begint met een welgemeend (verlegen?) ‘euh’. Persoonlijk geloof ik dan je stoere vlogs, waar je ons vertelt over je versierervaringen om een ‘koeguhr’ (een wat?) te scoren, niet echt. Je ziet een mooie oudere vrouw (Ah! Een cougar!), je stapt erop af en voor je het weet ga je tekeer met haar? Echt? Ik bedoel… ECHT????? Kom op! Dat kan niemand -die ooit een filmpje van jou heeft aangeklikt op youtube- echt geloven?

En dat brengt me op je uitspraak. Ik weet dat we best stoer zijn, hier in Parkstad, maar kom op, ons accent KLINKT niet stoer. Vooral niet voor ‘Hollanders’. Je beats klinken best vet, dat moet ik echt toegeven! Maar je accent….Tja….’Yo’ klinkt als ‘Jo’ en ‘Rapper’ als ‘Wepper’. En ja, dat maakt het alleen maar meer hilarisch!

Man bijt hond

Maar goed… Waar was ik?  Ik heb een paar afleveringen gezien van jouw real-live soap. Eerst bij Man bijt hond en later nog bij Jan rijdt rond, (de titel van laatstgenoemd programma moest ik even googlen want die was ik vergeten, eerlijk gezegd). Ook ik heb hartelijk moeten lachen. Het beroemde broodje pindakaas! De rap midden in het winkelcentrum terwijl het winkelend publiek vragend om zich heen kijkt wat er allemaal gebeurd opeens.

Het absolute hoogtepunt was toch echt je eigen fanclubdag in de Brikke Oave in jouw (en mijn) eigen Brunssum. Ik durf te wedden dat Bieber afgelopen week op Pinkpop een kleinere kleedkamer had. We zien je ijsberend door de grote zaal lopen terwijl je je teksten nog eens doorneemt… ‘Heb nieuwe schoenen, money in mijn zak… Met die bítch van vorig weekend een leuke nacht gehad!’ Serieus? Het was een leuk weekend en toch noem je haar ‘bitch’? En je krijgt geen klap voor je kop? Damn.

Dan word je voorgesteld aan jouw ‘fans’. ‘Dames en heren… Sjors de rapper!!!’ (Spinal Tap momentje 1) Gelukkig had je de aankondiging zelf gemist en kwam je pas naar buiten toen iemand de deur opentrok en je waarschuwde dat je ‘moest’ (Spinal Tap momentje 2). Ietwat verlegen loop je de trap af. Maar al snel herpak je je. Er staan ongeveer 25 mensen te kijken en je krijgt van hen een overweldigend applaus. ‘Fans van heinde en verre zijn naar Brunssum gekomen om hun idool te zien’, zegt de voice over droogjes. Er verschijnt een vrouw in beeld. ‘Waar komt U dan helemaal vandaan om rapper Sjors te zien?’ ‘Oh, hij woont bij mij in de straat.’ Ik lig krom van het lachen. En niet alleen ik. Deze grap zou zó in de film kunnen.

De grap is klaar

Maar waarom moet ik dan lachen? Nou Sjors (ik noem je even bij je echte naam, sorry), ik lach om dezelfde reden waarom ik zo graag naar Boer zoekt vrouw of De rijdende rechter kijk, het is allemaal zo…. absurd. Je WILT zo graag. Je neemt jezelf té serieus. Dát maakt het grappig. Maar kom op kerel. De grap is klaar nu. Been there, done that.

Over alles wat je de afgelopen jaren gebeurd is kun je een boek schrijven. Zoek je nog een Ghost writer? Ik help je graag. Maar nu zijn we uitgelachen, ok? Je bent verdomme ‘Rapper Sjors’ Je wilt toch in het rijtje ‘Bekende Limburgers’ terecht komen? Nu lachen we nog met je mee. Voorkom dat je terecht komt in de categorie ‘Rinus’ (Oeter oeter oeter… Met Romana op de scooter). Daarvoor ben je een te leuke knul. Brunssum is geen Los Angeles en Treebeek geen South central. Wij Brunssumer szijn nou eenmaal niet ‘Gangsta’. Zullen we het “weppen” aan de échte “weppers” overlaten? Want, en laten we eerlijk blijven, de enige echte goede blanke rappers ooit(!) dat waren The Beastie Boys. Maar die waren dan ook echt whack! Ik gooi mijn ‘mike’ op de grond nu. ‘Hartgerink out!’

4 reacties op “Rapper Sjors – wereldberoemd in eigen straat”

  1. Sorry Frits ( en sorry Sjors ) maar we weten allebei dat mensen als ” weppa ” Sjors een beetje tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Iedere zichzelf respecterende beginnende blokfluitist weet dat deze Brunssumse artiest ( ? ) niet bekend is geworden vanwege zijn vloeiende teksten of zijn vlotte voorkomen.
    De vergelijking met spinal tap ( super film trouwens) is treffend, maar deze heren maakten bewust een parodie. Ik zou hem eerder vergelijken met ( wederom “sorry” Sjors ) de Josti band. Er zit, bij de meerderheid, denk ik toch een stukje medelijden/leedvermaak bij. De Brikkeoave wist hij inderdaad niet vol te trekken, en de “tenten” die hij wel voltrekt zitten vol met mensen die eens een avondje lekker willen lachen. Ook de dames (o.a. Bibi met de geile billetjes) die zich laten strikken om in zijn clipjes te paraderen, kunnen zichzelf na zo’n optreden toch niet meer geheel serieus nemen volgens mij. Dit komt na een aantal jaren weer terug to bite you in the ass.

  2. Joh, doet hij iemand kwaad met zijn”gewep”? Lijkt me niet toch? Live and let die zou ik zeggen (nog zo’n liedje… )

  3. Ik vindt het te erg voor woorden. Deze jongen heeft een handicap hij zou beschermt moeten worden. de hele media zet hem belachelijk in het zonnetje.Jullie moesten jullie schamen.

  4. Te leuk, dit verhaal. En ook de reacties! Familie van sjors Natalie, of gewoon dezelfde postcode? LMFAO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.