De kermis is niks gevraagd

In Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul DolhainPlaats een reactie

Voorjaarskermis Heerlen-Centrum 2016

Hij staat er weer: De kermis! De een vindt het een ongelooflijke teringherrie, de ander kijkt er al weken naar uit. Maar wat vindt de kermis er eigenlijk zelf van? De kermis wordt nooit wat gevraagd!

Goedendag Meneer Kermis. Blij dat u weer in de gemeente Heerlen bent neergestreken?

Jazeker. En het belooft prachtig weer te worden, dat is vaak anders geweest.

Dat klopt inderdaad! Meestal regent het vijf dagen aan een stuk tijdens de Heerlense kermis.

Het weer is ons in Heerlen vaak slecht gezind, maar deze editie wordt het stralend weer!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Moet die muziek nou echt zo hard?

Het hoort er absoluut bij. Het zorgt voor extra beleving!

Maar zo hard? In de Efteling amuseer ik me ook prima, maar daar is geen muziekje te horen.

Mensen vergelijken de kermis altijd met attractieparken, maar je kunt ons totaal niet vergelijken. We hebben allebei attracties en verder houdt elke vergelijking op.

Want?

Wij komen naar jullie toe, je komt niet naar ons toe. Tevens bieden wij op een kleine locatie ook veel meer variatie en spanning. Wij zijn ook ’s avonds open, een pretpark niet. Tijdens de avonduren trekken wij de meeste mensen. De lampjes in combinatie met de muziek zorgen dan juist voor die extra beleving.

Maar waarom moet het zo hard? Dat in combinatie met al dat gegil van die tienermeisjes. Als ik op een terrasje zit kan ik mijn buurman niet eens verstaan!

Wij houden ons keurig aan de decibellen die ons worden opgelegd door de gemeente, dus daar kan ik niet zoveel aan doen. Je wordt misschien een beetje oud?

Wat is eigenlijk uw favoriete attractie

The Shake & Roll, maar die staat helaas niet in Heerlen. Op de Öcher Bend stond hij laatst wel. Daar zit echt alles in. Snelheid. Meerdere malen over de kop. Veel verrassende tempowisselingen. Helemaal mijn ding. En de jouwe?

Mijn favoriet is toch wel de visboer. Een pondje paling daar loop ik voor naar de kermis.

Maar dat is geen attractie. Welke attractie vind je leuk?

Dan toch wel de rups! Het moment dat de kap dicht gaat en weer open, magisch. Daar heb ik wel wat afgek… Maar goed. Wat vindt u eigenlijk van de locaties in Heerlen. Zou het niet meer mogen worden verspreid over alle pleinen, net als vroeger?

Dat ben ik helemaal met je eens. Vroeger stond de kermis ook op het Wilhelminaplein en voor het stadhuis. Dat zorgde voor een grotere loop tussen de attracties.

Zijn er genoeg kermisondernemers om al die plekken te vullen?

Absoluut! Kijk naar de kermis van Geleen. Dat is een begrip in Limburg.

Daar heeft u een punt! Zolang niet op elke hoek van de straat een boksbal wordt geplaatst als ‘vulling’, mag het van mij meer verspreid worden.

Maak je geen zorgen er zijn genoeg Families Swinkels om de gaten te vullen. Als de gemeente Heerlen groter wil, kan dat!

Ik weet niet of de gemeente dat wil. Is kermis eigenlijk wel urban genoeg?

Urban? Wat is dat?

Dat bedoel ik! Nog even een gevoelig puntje. De kermis trekt toch altijd een bijzonder publiek. Hoe moet ik het zeggen: Publiek met een ‘urban’ randje. Hoe komt dat denkt u?

Dat zou ik ook niet direct weten, dat moet u ze zelf vragen. Misschien komen ze voor de boksbal? Die heb je in de Efteling niet. Maar Heerlen wil toch juist urban? Nou dan!

Alweer een winnaar! Mag ik u tot slot een hele fijne week wensen in Heerlen?

Dank je! En ik hoop je te zien deze week. Nog een tip voor je: woensdag is er weer een speciale familiedag, dan is alles wat goedkoper.

Ook de paling?

Daaaaaaaaag!

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.