Beb de Breier: Kunnen we dat breien? Nou en of!

In Heerlen, Mensen door Jos WiddershovenPlaats een reactie

Beb de Breier

De Force is met ons deze dag. Dat blijkt onder andere uit de intergalactische chocoladebal in de koffie van Coasters. Terwijl ik de laatste restanten chocolade wegschraap uit mijn kopje stapt een vrouw in een opvallend groene tunique met gele bies het etablissement binnen. ‘Ik heet Lisette Dodemont, maar ik ben Beb de Breier’, zegt ze terwijl ze plaatsneemt aan het tafeltje.

inParkStad Advertentie

Bob de Bouwer

De tunique maakte Beb zelf. Ze is niet voor niks Beb de Breier. ‘Ik brei al vanaf mijn 8e, maar sinds 2003 beoefen ik het fanatieker. In die tijd was Bob de Bouwer erg populair en op enig moment is toen mijn alter ego geboren’, zegt Beb terwijl ze haar breinaalden tevoorschijn haalt. Even later ligt een opgerolde bol wol op tafel en breit Beb terwijl ze haar verhaal vertelt. Zo te zien is de bol nog niet lang in gebruik. De wikkel zit er tamelijk strak omheen. De wol is vooral groen. Groen met geel, groen met blauw en groen met roze. De naalden gaan intussen rap op en neer. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden. De snelle lezer leest die zin in dezelfde tijd dat Beb de beschreven handeling een keer of 5 uitvoert. ‘Uitgerold is zo’n bol ongeveer 280 meter lang. Fijne wol is dit om mee te werken en van uitstekende kwaliteit’, aldus Beb. Het werkstukje waar ze mee bezig is, oogt nog vrij klein. ‘Uiteindelijk moet het een deel van een vloerkleed worden, maar dat duurt nog wel even.’

Van ouwemutsenimago tot piemelmuts

Handwerken in het algemeen en breien in het bijzonder hebben nogal een ouwemutsenimago, vindt Beb zelf. Ze probeert daar op verschillende manieren iets aan te doen. Zo was ze een paar jaar geleden een enthousiaste kracht bij Heerlen breit. Ook haar creaties wil ze laten aansluiten bij de wensen van huidige generaties. ‘Ik heb voor verschillende mensen een bierhouder gebreid. Vooral handig tijdens carnaval.’ Voor de bandleden van Lapschwanz breide ze een kekke muts en de eigenaar van Coasters memoreert dat hij nog een piemelmuts in zijn bezit heeft. De redactie van inParkStad verheugt zich al op de nieuwste creatie van Beb de Breier. Zoals ze is zal ze geen steek laten vallen.

Tijdens de komende editie van Deel je verhaal spreekt Beb – waarschijnlijk met breinaalden – over de impact van breien op haar leven. Hoe zij haar dromen met breien heeft kunnen verwezenlijken. Deel je verhaal is aanstaande maandag om 20.00 in het Cultuurhuis.

Over de schrijver

Jos Widdershoven

is geboren en getogen in het Parkstadse Landgraaf. Na de middelbare school vertrok hij uit Parkstad richting Nijmegen 'uitsluitend om te studeren'. Vijftien jaar later keerde hij terug naar zijn roots. Inclusief vrouw en twee dochters. Jos is tekstschrijver en redacteur bij JW Communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.