De belangrijkste finale

In Kerkrade, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

roda-in-stadion

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Ik heb naar je geluisterd en ik heb die cheque maar niet geïnd. Best jammer, want er blijkt toch wel een aardig bedragje op te staan, las ik van de week in de krant. Je kunt er een onbeduidende club zomaar een paar jaar Eredivisie mee laten spelen.

Maar Roda JC voorlopig even niet. De Korotaev-miljoenen liggen in een kluis bij een notaris en Korotaev zit zelf voorlopig ook opgeborgen. Al zal ze dat in Kerkrade voorlopig de laatste zorg zijn, want ze zijn veroordeeld tot playoffs. Eerst Helmond Sport en daarna de winnaar van MVV tegen Cambuur. Dat zou wat zijn, Roda – MVV om een plek in de Eredivisie.

Vergeef me dat ik je nu uitleg hoe de playoffs er voor Roda uit kunnen gaan zien, maar ik ga er van uit dat je in Amsterdam wel even met een andere wedstrijd bezig bent. Nu je import-Ajax-clubkaarthouder bent geworden, snap ik ook wel dat zo’n Europese finale meer tot de verbeelding spreekt. Met 100.000 man op het Museumplein de Europa League-finale op het Museumplein kijken. Dat zie ik op de Markt in Kerkrade nog niet zo snel gebeuren als in de Geusselt MVV – Roda voor een plek in de Eredivisie op de rol staat.

Terwijl dat laatste zoveel leuker is. Of die Europese finale nou door Manchester United of Ajax wordt gewonnen, dat zal op de lange termijn voor die clubs niet zoveel jeuken. Ajax en Manchester komen in hun land toch wel bovendrijven. Bij Roda JC tegen MVV staat er tenminste wat op het spel. Bij Roda JC omdat ze bij degradatie echt niet weten hoe ze die aankopen in de winterstop moeten gaan betalen nu de clubeigenaar en geldschieter in de bak zit. Bij MVV omdat ze na heel lang eerste divisie wel doen alsof ze zich bij een structurele plek in de Jupiler League hebben neergelegd, maar het stiekem toch heel veel pijn doet dat Maastricht op voetbalgebied al dik 25 jaar de mindere van Kerkrade is.

Het mooie is, je kunt het allemaal binnen een tijdsbestek van 5 dagen mee gaan maken. Als Ajax op woensdag 24 mei hopelijk voor het eerste Europese succes voor Nederland sinds Feyenoord gezorgd heeft, staan de donderdag en zondag erna de playoff-finales. Zal iets minder druk worden als bij jou, maar je hebt wel in no-time een pilsje besteld.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.