Ajax, Roda of toch Bekkerveld 4?

In Heerlen, Kerkrade, Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Bekkerveld 4

Hoi Frank,

inParkStad Advertentie

De pasta is al gekocht en de sixpacks Heineken heb ik net ook door de hitte naar mijn huis gesleept. Alles is klaar om straks op tijd naar het Museumplein te vertrekken, om met zo’n honderdduizend andere gekken te kijken naar de finale in Stockholm. Wellicht dat ik die bus met idioten van Bekkerveld 4 nog tegenkom, het team waar ik ook meegetraind heb in het verleden, maar zelfs voor dat niveau was ik te slecht om tot een invalbeurt te komen. Ik ben toch beter in het kijken naar sport dan in het beoefenen ervan.

Bekkerveld 4

Het is een goed dilemma, wat je me vorige week voorlegde. Roda of Ajax, wat vind je belangrijker? Ik heb er een week over na kunnen denken, maar een écht antwoord, moet ik je verschuldigd blijven. Want Ajax die die beker wint, dat is natuurlijk fantastisch, maar Roda dat degradeert uit de eredivisie, is een groot drama. Nu die Griek naar huis gestuurd is, geloof ik dat Roda nog een kans heeft, maar ik zag het na Helmond Sport somber in. Wat een lamzakken liepen daar op het veld. Dat krijg je als je in anderhalf jaar tijd 40 nieuwe spelers haalt, die allemaal niets met de club of met de regio hebben. Dan kun je nog beter die gasten van Bekkerveld 4 op het veld zetten.

Maar ergens, diep van binnen, zit er een stemmetje dat zegt: ‘Dit is mijn Roda niet meer.’ Dat komt misschien omdat ik al te lang niet meer ga, mijn laatste seizoenskaart in het Parkstad Limburg Stadion dateert alweer van tien jaar geleden. De binding met de club wordt steeds minder en als Ard van Peppen je meest herkenbare speler is, wellicht moet je je dan af gaan vragen of je er nog toe doet. Op mijn werk komen mijn collega’s er gewoon voor uit: we zijn Roda liever kwijt dan rijk. En dat heeft niets met de ellenlange busreis te maken naar Kerkrade, dat heeft te maken met de club die zijn smoel verloren heeft. Door het gezeik met die nieuwe eigenaar is de club nog meer dan daarvoor het lachertje geworden van de Eredivisie.

Lonny en Pierre

Daarom ben ik blij dat Huub Stevens bereid is om deze week uit te helpen. Ik weet niet of het werkt, maar het geeft wel een signaal af. Stevens is Roda en Roda is Stevens. Dat kan helaas maar van weinig mensen gezegd worden binnen de huidige staf en selectie. Als Roda de tweestrijd met MVV wint, dan moet de bezem door alles. De enige mensen die mogen blijven, zijn Lonny en Pierre van de fanshop. Voor de rest moet de club van onderop opnieuw opgebouwd worden. En doe dat dan op de manier zoals Ajax dat gedaan heeft: oud-spelers en trainers die de macht in handen krijgen. Geen corrupte businessmensen uit Zwitserland, maar mannen die hart hebben voor die geel-zwarte club uit Kerkrade.

Die finale van vanavond is belangrijk en ook goed voor het Nederlands voetbal, maar ik kan komend seizoen geen enkele avond naar studio sport kijken als MVV in de eredivisie zit in plaats van Roda JC. Maastricht heeft volgend weekend al genoeg te vieren als er in Italië een klein wondertje plaatsvindt.

Groet, Kevin

Foto: Lucho Carreno

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.