De parkeermeter is niks gevraagd

In Gemeentes, Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul Dolhain1 Reactie

Er woedt een stevige discussie in Heerlen. Diverse ondernemers eisen dat de gemeente een nieuw parkeerbeleid invoert: eerste 2 uur gratis. Anderen willen een parkeerpilot van 50 cent per uur. Allemaal leuk en aardig, maar wat vindt de parkeermeter er eigenlijk zelf van? Want de parkeermeter is helemaal niks gevraagd!

Dag meneer de Parkeermeter, hoe gaat het ermee?

Ja, in principe gaat het wel lekker. Het is wat koud in de schaduw, maar goed. Ik spuug regelmatig een bonnetje en dat gaat me goed af.

Nou zijn er ondernemers die vinden dat u gratis bonnetjes zou moeten spugen, bent u het daarmee eens?

Voor niks gaat de zon op meneer Dolhain. Ook die bonnetjes kosten geld. Maar als ik daardoor, op langere termijn, meer werk krijg en het dus meer oplevert, waarom niet? Diverse steden experimenteerden al eens met gratis parkeren maar dat geeft niet altijd de garantie dat er meer mensen naar de stad komen. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat iedereen met de auto naar de stad gaat waardoor de fiets en het openbaar vervoer wordt gemeden.

Ik zou het wel fijn vinden als ik niet hoef te betalen als ik in de stad parkeer!

Maar u vindt het niet zo fijn als er geen plaats is en u dus voor niks bent gekomen. Bij gratis parkeren gaan bijvoorbeeld ook bewoners overal parkeren en wordt het erg druk op de straten.

Dus u vindt de posteractie van sommige ondernemers niet zo verstandig?

In mijn ogen lost het geen problemen op. Tevens denk ik dat het ook niet haalbaar is, want het kost de gemeente dan geld en dan gaan we die paar eurootjes ergens anders wel voelen.

Heeft u een beter voorstel dan?

Er wordt al gewerkt aan een pilot. Gemeente, Q-park en enkele ondernemers zitten aan tafel om te kijken hoe ze de stad, qua parkeren, aantrekkelijker kunnen maken. Laten we dat dus vooral even afwachten. Nu allerlei commotie teweegbrengen met een poster, daar krijg ik het niet drukker door.

Zit u als parkeermeter ook aan die onderhandelingstafel?

Zowel de gemeentelijke parkeermeters, als de parkeermeters van Q-park zitten aan tafel. En er wordt nu gesproken over diverse varianten. Waaronder tariefverlaging, goedkoper parkeren aan de rand van de stad, blauwe zones, noem maar op.

Er zijn al ondernemers die parkeerkorting bieden. Diverse restaurants en bijvoorbeeld Quatro bieden korting bij Q-park. Is dat niet de toekomst?

Als dat extra gasten oplevert, waarom niet? Daar zijn ze ondernemer voor. Q-Park is ook een ondernemer, dus laat ze die afspraken maar maken. Ik ben een gemeentelijke parkeermeter, ik ben er vooral voor de kortparkeerder.

Dan gooien we uw tarieven toch omlaag? Dan volgt Q-Park vanzelf!

Op de parkeerplaats bij Nieuw Eijckholt betaal je slechts 1 euro per uur. We zijn zwaar in overleg om dat in de randgebieden van Heerlen ook te creëren, door middel van een pilot.

Break a leg!

Gehandicapten kunnen gratis parkeren meneer Dolhain!

Zij wel ja… net als al die fietsers. Eigenlijk worden ik en mijn auto achtergesteld, vindt u niet?

Als u dat vindt, kom dan lekker met de fiets. Doet u ook iets aan het milieu.

Even iets anders. Ik stond laatst voor de parkeermeter en toen nam u geen geld meer aan! Waarom dat niet? Ik kan nu alleen nog maar pinnen.

Dat komt door de bezuinigingen. Ik moet toch dagelijks geleegd worden en dat legen kost ook weer geld.

Maar als ik mijn pinpas vergeten ben?

Dan heeft u een probleem!

Dat is dan goed klote, want dan krijg ik een boete.

Op controleurs wordt niet bezuinigd. Maar bij mijn collega’s van Q-park kunt u wel contant betalen.

Kunt u misschien aan die onderhandelingstafel het idee inbrengen om enkele gebieden in te stellen waar toch contant betaald kan worden?

Dat kan ik voorstellen, maar u kunt ook met een appje betalen. Heeft u geen parkeer-appje op uw telefoon?

Ach, u heeft ook altijd weer uw antwoord klaar!

Ik ga met mijn tijd mee! Weet u meneer Dolhain? De gemeente en de ondernemer hebben een gezamenlijk belang: beiden willen meer mensen naar de stad trekken én het aantrekkelijk maken. Als dat belang voorop staat, komen ze er samen altijd wel uit. U moet daar alleen even geduld voor hebben.

Hadden de parkeerwachters af en toe maar wat meer geduld. Ik wens u nog een fijne middag en wens u veel succes aan de onderhandelingstafel. Ik hoop dat u niet voor paal staat.

U schudt ze weer uit uw mouw hè? Dank u wel.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Eén reactie op “De parkeermeter is niks gevraagd”

  1. De stad moet laagdrempeliger; dat gaat met het huidige bestuur vermoedelijk niet lukken. Die hebben niks met ondernemers! Miljoenen naar de eigen hobby’s om de markt te verstoren, inefficiëntie in stand te houden etc….maar niks voor de ondernemers. En niet luisteren naar wetenschappers, zijn ze ook goed in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.