De hel die braderie heet

In Verhalen door Frits Hartgerink1 Reactie

De hel die Braderie heet

Het is weer lente. Heerlijk wakker worden als het zonnetje al door de gordijnen schijnt, of onderweg naar je werk opkomt. Voelt dan toch meteen een stuk beter. Wakker worden met het voorjaar in je hoofd. De speeltuinen gaan weer open. De eerste keer lekker bijbruinen in de tuin. Even die melkflessen weer op kleur krijgen.

inParkStad Advertentie

Plannen maken en kaartjes bestellen voor de verschillende aankomende muziekfestivals. Online al eens rondneuzen voor een leuke vakantie. Ook op straat of in de winkel is iedereen nét wat vriendelijker en vrolijker. Op zaterdag zie je om je heen mensen hard bezig hun tuin weer op orde te maken en als het een béétje weer is dan gooien we vanavond ook de barbecue weer aan. In de verschillende dorpen en steden zijn binnenkort weer jaarmarkten en braderieën. Kortom, we gaan langzaam richting de zomer. Ik heb er zin in, in de zomer…. maar niet in de braderie.

Eindpunt Schyffers

Vroeger was de braderie in Hoensbroek een van de leukste feestjes van het jaar. Je begon je wandeling bij de Akerstraat waar op het terrein van de voormalige Emma altijd wel een spectaculaire activiteit te zien was zoals bungeejumpen vanaf een hijskraan. Het was compleet nieuw voor me en ik heb me rot gelachen om al die gekken die dat wilden proberen. Maar om het zelf te doen? No way! (Hoe controleren ze de veiligheid eigenlijk? Effe het elastiek navoelen en ‘Mwoh… vandaag zal ie het nog wel redden.’) Dan, langs de Heisterberg omlaag richting de Kouvenderstraat. Een hamburger of braadworst op de vuist en de menigte in. ‘Hey hallo, alles goed?’ Vanachter een vijftal rijen mensen doet je bekende zijn duim omhoog. Een normaal gesprek is onmogelijk uiteraard. Een ijsje bij Franco, eventjes blijven hangen bij de modeshow op het pleintje, vooral als er bekenden meelopen en dan het laatste stukje omlaag wringen tot je op de markt bent. ‘Of lopen we de hoofdstraat ook nog…?’ Nee joh. Want daar is Schiffers! (Oftewel café In Gen Haen maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het daadwerkelijk zo noemde.)

I’m so exited

Altijd een gezellig buitenterras met een leuk podium waar traditioneel ‘Lee sound’ optreedt. Standaard op hun repertoire ‘I’m so exited’ en ‘Fire’. Gewoon lekkere achtergrondmuziek terwijl je met Jan en alleman staat te kletsen. Voor half Hoensbroek is dit het ‘eindpunt’ van de braderie. Hier tref je mensen die je alléén bij de braderie ziet. Vorig jaar, dit jaar en gegarandeerd ook volgend jaar weer. Even bijkletsen met een welverdiend ijskoud biertje na het bedwingen van die menigte waar je tóch weer doorheen bent gegaan.

Beregezellig… tót een uur of vijf. Dan is het gedaan met de pret. De hele middag is er goed gedronken en opeens blijkt dat ontzettend leuke meisje waar je de hele middag mee gekletst hebt een vriendje te hebben. En die is zojuist aangekomen… met zijn vrienden…. en nu wijst ze naar mij…. en hij kijkt niet blij. Wegwezen dus. Gelukkig is de menigte inmiddels dusdanig uitgedund dat je ook snel weg kunt zijn. Helaas is Schiffers er niet meer en ik neem aan dat het ‘verzamelcafé’ tegenwoordig het terras voor hotel/café Amacitia of La Plaza is?

Ik ben het zat

Ik moet eerlijk zeggen dat het weer een tijdje geleden is dat ik op een braderie ben geweest. Ik ben er een beetje op uitgekeken. Ik ben wel nog een paar keer bij de Oranjebraderie in Brunssum geweest en deze verloopt eigenlijk hetzelfde. Drukte, ‘Hé hallo’, duimpje, modeshow. Blablabla. Alleen heb je hier als ‘eindpunt’ hotel Rumpenerhof of Woetsjtock! Maar ook deze laat ik dit jaar aan me voorbijgaan. Ik ben het de laatste jaren gewoon een beetje zat. De drukte. Het eindeloze geschuifel waardoor je eigenlijk amper kunt zien wat er verkocht wordt in de verschillende kramen. En dan, last but not least, de leggings! Kom op, u weet precies wat ik bedoel!

Braderieën en leggings zijn in mijn hoofd onmiskenbaar met elkaar verbonden. Waar je ook kijkt, ze zijn er. Het liefst in zo lelijk mogelijke kleuren en prints. Felgroen. Tijgerprint. En, sorry dat ik het zeg, maar het is gewoon zo: niet iedereen stáát een legging. Heb je er het figuur voor dan trek hem lekker aan, maar bij twijfel? Doe het niet! Vráág het desnoods aan je man of een vriendin, maar ga er niet automatisch van uit dat het wel kan. Ikzelf heb ook geen goddelijk figuur, maar heb wel wat weg van een boeddha als we dan toch een vergelijking moeten maken. Maar ik ben een man en wij dragen sowieso geen legging. (Over mannen die wel een legging dragen wil ik het überhaupt niet hebben). Er is niets zo libido-verlagend als iemand in een legging die ei-gen-lijk wat te krap zit. Net als Crocs of een tuinbroek, maar dat terzijde. Zullen we anders de afspraak maken dat, als je moeite moet doen om erin te komen of als je partner moet knijpen met zijn ogen (vanwege de kleur), dat je wat anders aantrekt?

Mocht je toch naar de braderie gaan, heel veel plezier! Heel veel succes. Ben alleen voorzichtig met wie je aan de praat raakt op het terras.

Foto: Cellule Communications – https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Eén reactie op “De hel die braderie heet”

  1. Heel herkenbaar. Ooit met vrouw en kinderen in de beginjaren geweest. Retedruk en toen werd t zo erg dat er gedrang kwam en geduw. Er ontstond paniek. Zag angst in de ogen van de mensen. En voordat er een stampede in de kudde zou komen heb ik mijn familie achter een paar kramen door weggeleid. Trouwens kleine kinderen in kinderwagens en plintepissertjes van honden die platgetrapt dreigen te worden zien alleen massa’s benen en drukte.
    Traumatische ervaringen. Nadien alleen nog maar met volwassen geweest, was gezellig en ja vooral bij Schiffelers. Nu minder interesse, teveel van hetzelfde.
    Liever relaxed luisteren naar een blues of rockband met een biertje en n zonnetje. Take it easy en geniet!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.