Een gratis festival is zelden voor niks

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank Benneker1 Reactie

Foto: René Bradwolff

Hoi Kevin,
Ja, ik weet dat we deze briefwisseling voor inParkStad voeren, maar vandaag maak ik even een uitstapje naar die Sjengen van 043. Want vanmiddag werd bekend dat festival Bruis de editie van 2017 niet gaat organiseren. Hetzelfde probleem waarmee veel andere gratis festivals kampen. Hoge kosten, eeuwige moeilijkdoenerij over subsidies. Weten ze hier in Heerlen met Booch! alles van. Daar begon het ook ooit met het overslaan van een editie om, zo verklaarden ze, ‘over een jaar sterker terug te komen’. Jammer dat na dat jaar die terugkeer er nooit meer in zat.

inParkStad Advertentie

Mooie tijden bij Booch!

Booch!, dat waren nog eens mooie jaren. HORSE the Band, Claw Boys Claw, Moke, Dog Eat Dog, Aux Raus, Infadels, Kraak&Smaak, allemaal prima tot leuke shows. Mooie contrasten ook. Het nietszeggende boybandje Only Seven Left dat meteen na hun laatste tonen wordt overgenomen door de Belgische band Kapitan Korsakov op het podium er tegenover. ‘Vonden jullie dat ook zo’n kutband?’ Om vervolgens een dampende noiserockshow neer te zetten. Ik ben eens even de geschiedenis in gedoken. Booch! 2005 bijvoorbeeld. Totaal niet mijn muziek, maar toch even Racoon, Epica en Krezip op je gratis festival. Dan doe je iets goed.

Denkend aan Booch! zie ik…

Maar als ik aan Booch! denk, dan denk ik vooral aan regen. Regen, regen en nog eens regen. Ik herinner me nog een Booch!-zondag waarop we de hele dag onder het zonnescherm van café ’t Fieljaal (nog zo’n stukje authentiek Heerlen dat ik wel eens mis) stonden te kijken naar de bands op het Pancratiusplein. Het was die dag geen seconde droog en als het een band lukte om 10 mensen naar voren, de nattigheid in te lokken, had die het goed gedaan. Dramatisch voor je drankomzet natuurlijk. Zo ging het bijna ieder jaar. Hoeveel pech kun je als festivalorganisator hebben?

Bijna ideaal gratis festival

Bij Bruis hadden ze veel meer geluk. De jaren na de verhuizing naar het grasveld naast het politiebureau aan de Prins Bisschopsingel werd daar het bijna ideale gratis festival neergezet. Prima line-ups – zowel voor mensen die van rustige achtergrondmuziek houden als avontuurlijke ontdekkers – altijd mooi weer, mooi aangekleed terrein, ruimte voor kinderen om lekker rond te razen en het beste speciaalbierassortiment dat je op een festival buiten België tegenkwam. Misschien ging het wel te goed, getuige hun affiche van 2015. ‘Sophia als headliner op de vrijdag? Nee, we zetten Echo and the Bunnymen er nog achter. Archive als afsluiter en klapstuk van de zaterdag? Welnee, we halen Lamb er ook nog bij en zetten die erna. Patrick Watson heeft afgezegd voor de zondag. Oh, die vervangen we even door Mark Lanegan.’ Een briljante line-up dus, maar wel een beetje megalomaan voor een gratis festival. En als juist dat jaar het weer en dus de drankomzet tegenvalt, hang je. In 2016 moest Bruis een stuk kleinschaliger om de kosten te drukken, maar dat bleek helaas niet de redding.

Gelukkig is er nog het Bevrijdingsfestival

Ik hoop dat ze in Maastricht niet dezelfde kant op gaan als Booch! Ik wil er in 2018 graag weer naartoe, en als ik kijk wie er de afgelopen jaren met me mee gingen denken vele Parkstedelingen er ook zo over. Sowieso zou het extra pijnlijk zijn als Maastricht volgend jaar geen Bruis kan organiseren, want was 2018 niet het jaar waarin die Sjengen culturele hoofdstad van Europa dachten te worden? En eigenlijk geeft dat ook de organisatie gelijk om die titel niet aan Maastricht maar aan Leeuwarden te gunnen. Maar een gratis festival in Friesland is me toch een beetje ver. Gelukkig hebben we 5 mei het Bevrijdingsfestival. Gewoon op het plein in os leef sjtad Heële.

Groetjes, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Eén reactie op “Een gratis festival is zelden voor niks”

  1. Ik betreur dit nu moet je naar betaalde festivals gaan of net als ik lekker thuis blijven als je uitkeringsgerechtigde bent. Ja mijn wereld word steeds kleiner zo want ik ging zowel naar de Booch als naar het Bruis Nu dan lekker thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.