Gouden herinneringen aan de koers

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Hoi Frank,
Dit zijn van die weekenden, dat ik Limburg mis. Begrijp me niet verkeerd; ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn verhuizing naar Amsterdam. Maar als de Amstel Gold Race eraan komt, denk ik net wat vaker aan mijn thuis. Vol weemoed volg ik de koers komende zondag. Alle straatjes herken ik en bij elk straatje heb ik een verhaal.

inParkStad Advertentie

Slenaken

Zo denk ik bij het daldorpje Slenaken aan het Zuid-Afrikaanse restaurant bij de kerk daar, waar ik ooit een reportage heb gemaakt tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De kok komt uit dat land en met hem sprak ik over de kansen van zijn team. Later ben ik daar nog eens teruggeweest voor de verjaardag van mijn vader. Lekkere bananensoep. Aanrader.

Ulestraten

Als ze door Ulestraten rijden, denk ik meteen weer aan mijn oudoom en tante. Mijn oudtante, gisteren jarig overigens, woont daar nog altijd. Ulestraten, waar ik op zeer jonge leeftijd bij de moeder van mijn oudtante in het grote huis speelde, waar ik dagenlang verbleef en lol maakte met mijn favoriete oppassers. Elke hoek, elke straat ken ik op mijn duimpje.

Cauberg

Op de Cauberg denk ik terug aan die keer dat de Tour de France over die berg trok en een vriend en ik mee mochten met het bedrijf van mijn vader en op een geweldige plek langs het parcours stonden. Wie er gewonnen heeft die dag, geen idee, maar ik weet wel nog dat we flink veel gedronken hebben en dat we nog lang in het centrum van Valkenburg gebleven zijn. Het was geweldig warm die dag, dat weet ik nog goed en de biertjes gingen er zoals altijd lekker in.

Heerlen

Het jammere is dat Heerlen het al zo lang zonder deze ronde moet doen. Het Pancratiusplein lijkt mij een perfecte doorkomstplek voor de Gold Race. Stel je voor, een bomvol plein, alle terrassen vol, het zonnetje vol op het bolletje en de Weizenbiertjes die niet aan te slepen zijn. Dat zijn plaatjes waar ze in de rest van het land jaloers op kunnen zijn. Ik stel dan ook voor om vol in te zetten op de komst van de Amstel Gold Race naar Heerlen, vanaf volgend jaar weer. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een van de vier lussen door Heerlen te laten komen? Het hoeft geen start te zijn en al helemaal geen finish, maar als doorkomstplaats lijkt Heerlen mij perfect. Ik hoor wel wat je daar van vindt, misschien al vrijdag met een pilsje bij Pelt, uitkijkend over die mogelijke doorkomst?

Groet, Kevin
P.S.: over je uitnodiging voor 26 april. Lijkt mij heel vet, alleen sta ik dan bij De Blaffende Vis in de Jordaan nieuwe herinneringen te maken. Volgende keer beter!

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.