Verkiezingen

In Verhalen door Frits HartgerinkPlaats een reactie

Pfff, ga ik mij echt hieraan wagen? Ook ik al? Zelf ben ik het ook langzaam moe. Altijd dezelfde koppen op televisie. Dezelfde verhalen, keer op keer. Elk discussieprogramma. Elk spelprogramma. Daar staan ze weer. Quasi-populair te wezen. Maar genoeg over Patricia Paay en Peter R de Vries….We gaan het vandaag eens over de aanstaande verkiezingen hebben.

inParkStad Advertentie

Vroeger, toen ik als klein kind politici zag, dacht ik altijd dat dit de intelligentste mensen van het land waren. Mensen met ervaring en verstand van zaken. Verstandige mensen, die echt het beste met ons voor hadden.

Fast forward naar 2017

Natuurlijk volg ik het nu wat meer en begrijp ik waar het allemaal over gaat. Maar jezus, wat een poppenkast. En nog slecht ook. Hoe onze politici tegenwoordig in het nieuws komen is niet eens zo belangrijk àls ze maar in het nieuws komen. En het liefst met een pakkende soundbite. Wat een niveau, zeg. Ik durf inmiddels wel te stellen dat ik intelligenter ben dan veel politici als ik de opmerkingen hoor die uit hun mond komen. En ja, ik ben blijven zitten op de Mavo (maar daarover volgende week meer). Ik vind het schokkend om te zien hoe kinderachtig en infantiel de debatten tegenwoordig gevoerd worden. ‘Pleur op, joh!’ ‘Trap er niet in’ en ‘Wie ben jij dan?’.

De kloof is groter gemaakt

Zoals het er nu uitziet behaalt de PVV een grote winst. Ben ik verbaasd? Niet echt, eerlijk gezegd. Het afgelopen jaar werd de kloof tussen “wij” en “zij” steeds groter. Nee, dat zeg ik fout. De kloof is groter gemaakt. Onder andere door politici. Als ik naar discussieprogramma’s op tv kijk, heb ik constant het idee dat ik mezelf moet verdedigen. Wij discrimineren. Zwarte Piet? Ons slavernij verleden? Wij zijn fout. Dat wordt ons keer op keer ingepeperd door mensen als Sylvana Simons en de partij Denk. Tegelijkertijd zie je filmpjes waar zogenaamde treitervloggers (jawel, woord van het jaar 2016) trots in beeld staan te schreeuwen dat ze ‘strijders van Erdogan’ zijn. En dat ze een bloedhekel aan ons hebben. De vreselijke ziektes vliegen om je oren in de verwensingen…

Boze blanke man

En bij veel mensen begint dan een onderbuik gevoel op te spelen. Een racist? Ik? Sinds wanneer? Oh al blijkbaar mijn hele leven (je wil niet weten hoe vaak ik zwarte piet gespeeld heb met sinterklaas). Sterker nog, al voor ik geboren was, was ik een racist. Onze voorouders hielden namelijk slaven (volgens mij konden mijn bet- bet- betovergrootouders er geen betalen maar oké). En ben je het er niet mee eens dat we ons moeten schamen, dan ben je een ‘boze blanke man’. Hè? Wat? Ik? Maar ik voel me best… ‘Nee. Een boze blanke man.’ Nee serieus. Ik ben écht niet. ‘Boze blanke man’.

Onderbuik

Een man als Geert Wilders grijpt zijn kans en maakt gebruik van die onderbuikgevoelens die bij veel mensen spelen. Anders dan bij een Mark Rutte, staat hij écht achter zijn ideeën. Hij gelooft echt wat hij verkondigt. Hij is in ieder geval geloofwaardig. Maar zoals Arjen Lubach (briljant programma, zondag met Lubach) laatst al duidelijk maakte, hij heeft geen idee hoe of wat. Als ‘Nederland maar weer van ons’ ( wie is ons?) wordt. Miljoenen mensen volgen Wilders op twitter want eindelijk is daar iemand die het voor ons opneemt. Voor ons?Sorry…maar ben ik nou gek? Ik wil helemaal niet dat hij namens mij spreekt. Hij spreekt ook helemaal niet namens mij.

Op een platte, treiterige, manier maakt hij iedereen om zich heen zwart. Op twitter, lekker veilig. Geen directe discussies hoeven aangaan. Hij lijkt ook nergens voor terug te deinzen. Een gefotoshopte Alexander Pechthold die mee demonstreert met radicale moslims? Geen probleem. Reageert Pechthold dat hij dit te ver vindt gaan? Zeikerd, zit niet zo te piepen. Allemaal in lekker simpele bewoordingen. Lekker hard onder de gordel zodat iedereen het snapt. Sterker nog, dat iedereen het voelt. En iedereen wordt gemakshalve op een hoop gegooid om het lekker simpel te houden. Het gevolg is dat veel Turken en Marokkanen zich hier niet meer thuis voelen en zich meer en meer vervreemden van ons. En daar duikt DENK dan weer op en is de cirkel rond.

Nederland telt ongeveer 17 miljoen inwoners… Is er dan echt niemand van onze politici die opstaat en zegt: ‘Zo, en nu is het klaar.’ Het is toch zo simpel, lijkt mij. Er zijn regels, fatsoensnormen. Als we ons hier allemaal aan houden dan zou het toch goed moeten zijn? Laat je toch niet gek maken door dit soort onzin. Ga niet vanuit je emotie stemmen maar gebruik je verstand. Kom, doe eens volwassen en verdiep je in de programma’s van de verschillende partijen. Waar hebben ze het eigenlijk over? Waar staan ze nou precies voor? De zorg. Onze ouderen.

Ga eens een uurtje zitten en scrol eens door de programma’s heen. Een uurtje. Neem die moeite nou voor je het stemhok in wandelt. Baseer je stemkeuze op hetgeen je gelezen hebt. Niet op wie het vaakst in beeld is of wie de stoerste uitspraak durft te doen. Kom je dan op de PVV of DENK uit? Vooral dat vakje rood maken dan. Maar je weet dan tenminste waar zij voor staan of wat hun bedoelingen voor Nederland zijn. Ik blijf hopen dat we de onruststokers buitenspel zetten met z’n allen en dat we woensdag écht weer verstandige mensen als onze volksvertegenwoordigers kiezen.

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.