Megaland: Keeps on rockin’

In Verhalen door Paul DolhainPlaats een reactie

De meeste namen zijn bekend, de voorverkoop van Pinkpop is gestart en iedereen heeft wel een mening over Pinkpop 2017. De één is positief. De ander nagelt Jan Smeets aan de schandpaal. Maar wat vindt Megaland er eigenlijk zelf van? Megaland wordt nooit wat gevraagd!

inParkStad Advertentie

Dag Megaland, laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: Wat vind je eigenlijk van de Pinkpop line-up van 2017?

Goedemiddag Paul. Ja wat zal ik eens zeggen? Lekker gevarieerd! Voor ieder wat wils.

Jij vindt het dus fijn dat Guus Meeuwis komt optreden op Pinkpop?

Ja! Want als iemand het niet leuk vindt kan hij zich ergens anders amuseren. Er is veel te doen bij mij. Daarnaast… Ik heb met Carnaval heel veel mensen zien meeblèren op kwalitatief veel mindere muziek, dus ik denk dat het wel mee zal vallen.

Daar heb je wel een punt inderdaad. Toch is het nog niet uitverkocht, in tegenstelling tot de afgelopen edities.

Dat komt wel. Er staan nu iets minder grote namen geprogrammeerd, misschien dat dat het is. En hoe leuk is het om nieuwe bandjes en nieuwe muziek te ontdekken. Overigens, naar Pinkpop ga je niet alleen voor de muziek, je gaat ook voor de sfeer.

Lekker op het perfect onderhouden gras liggen.

Klopt, mijn gras onderhoudt Jan net zo strak als zijn eigen baard. Nu hopen dat het niet al te veel regent, want dan krijg je weer van die glijpartijen. Dat vindt ome Jan nooit zo leuk.

Ik heb er veel gelegen… meestal plukte ik wat gras weg en maakte dan een touwtje vast aan een plastic bekertje. Dat touwtje bedekte ik met gras en als er dan weer zo’n ‘glazenophaler’ kwam, trok ik het bekertje weg, als hij met zijn hele rij bekers voorover gebukt stond. Hilarisch! Maar goed… Jan onderhoudt dat gras perfect. Hij was eergisteren lijstduwer voor de PvdA, toch?

Ja. Daar is ‘ie ook geknipt en geschoren.

Laten we daar maar niet over doorvragen. Wat is eigenlijk jouw favoriete Pinkpop-moment?

Dat moet de sprong van Eddie Vedder zijn in 1992. Dat moment is volgens mij ook uitgekozen tot hét Pinkpop-moment allertijden. Nou brengen Amerikaanse bands altijd iets extra’s. In Nederland mag natuurlijk veel meer dan in Amerika en dat doet iets met ze. Ze gaan helemaal los! Zo heeft Less than Jake ooit eens het hele veld rond de geluidstoren laten rennen. Dat was geweldig. Maar soms gaat dat ook wel eens fout.

Zoals?

Nou, in 1994 was ik wel een beetje angstig tijdens de aardbeving bij Rage Against the Machine. 1.0 op de schaal van richter, dat heeft me wel wakker geschud. In 1993 klom de zanger van Thelonious Monster volgesnoven de geluidstoren in en bleef minuten lang op het dak van het podium zitten. Als je die jaren vergelijkt met nu. Een wereld van verschil! Ik zie Guus Meeuwis en Birdy dat niet zo snel doen.

Guusje zal wel voor veel bieromzet zorgen. Is het niet vanwege de rockers die tijdens zijn optreden zullen afhaken, dan is het wel door zijn nummer Het dondert en het bliksemt en het regent meters bier!

Een pint hoort erbij, nietwaar? Maar jij bent toch ook wel eens naar Pinkpop geweest, wat was jouw mooiste herinnering Paul?

Ik denk de editie dat ik met mijn maatje Jan tot 6 uur ’s ochtends over camping B heb rond gestruind en op miraculeuze wijze wakker werd op de rotonde bij camping A. We hebben daar nog een liedje over geschreven. Die middag erna stond ik te huilen bij Saybia en te kotsen bij Solomon Burke. Daar doe je het toch voor hè.

Ben je vaak bij me langs geweest tijdens Pinkpop?

Ik ben van 1992 tot 2010 onafgebroken langs geweest.

En waarom daarna niet meer?

Ik ben daarna ook nog wel eens geweest, alleen niet meer met Pinkpop, maar met Pinkpop Classic, Limburgs Mooiste, noem maar op. Zeg… wie is hier nou de interviewer? Laat ik het gesprek maar weer overnemen. Vind je het niet jammer dat de draf -en rensport helemaal verdwenen is? Het was toen wekelijks druk bij je.

Natuurlijk is dat jammer. Maar de tijd dat Yzeren Hein, Action Skoatter, Henri Buitenzorg en Yellowa onder luid gebrul van Hans Eysvogel wekelijks over me heen denderde is voorbij. En ik moet ook eerlijk bekennen, toen stonk het hier elke week. Die beesten laten me een partij stront achter.

Nou ruikt het met Pinkpop ook niet altijd even fris.

Dat is maar een weekend in het jaar. Daarnaast krijg ik er ook heel wat beroemdheden voor terug! Ik heb de grote der aarden hier op bezoek gehad, daar ben ik trots op.

Als jij één artiest zou mogen kiezen die ooit nog eens de gemeente Heerlen-Landgraaf mag komen bezoeken, welke artiest zou jij dan willen?

Neil Young! Absoluut. Geen enkele twijfel over en ik denk dat het ook gaat gebeuren. Net als Jan ben ik een grote fan van Neil.

Keep on rockin’ Megaland. Keep on rockin’.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.