Laat u niet foppen op 1 april

In Verhalen door Jan WiddershovenPlaats een reactie

We zitten vlak voor 1 april. Op die dag is het natuurlijk weer oppassen geblazen. Vanuit alle hoeken en standen probeert Jan en alleman ons weer in het ootje te nemen. Maar we trappen er niet meer zo snel in. Tenminste, niet op de dag zelf dan. Vandaar dat veel grappenmakers tegenwoordig al veel eerder starten met het in de week leggen van hun grap. Al weken van te voren verschijnen dubieuze berichten in het nieuws maar omdat de bewuste datum nog ver weg ligt, denken we meestal niet aan een 1 aprilgrap.

inParkStad Advertentie

We kennen natuurlijk allemaal de meer en minder geslaagde grappen uit voorgaande jaren. Neem de paginagrote advertentie in een Britse krant. Ikea kondigt hierin een terugroepactie aan van inbussleutels voor linkshandigen in verband met een productiefout. Of de spectaculaire vondst bij het wrak van de Titanic: een usb stick met daarop een virus dat ervoor zorgt dat de motoren van de Titanic stilvallen. De Nederlandse Spoorwegen zijn natuurlijk ook elk jaar een gewillig slachtoffer. De meest simpele tweet van een reiziger die zonder vertraging op zijn plek van bestemming is aangekomen zal door niemand meer serieus worden genomen. De enige die hier wel nog intrapt is de klantenservice van de NS zelf.

Rookworstvlaai en verf met Zwitsalgeur

Ook voor dit jaar staan er gegarandeerd weer grappen op stapel. Enkele hiervan zijn op Internet al ontmaskerd. Dat bekende bierbrouwers opeens overschakelen op biertjes met 3% alcohol klinkt natuurlijk volkomen bezopen en wordt door bierdrinkend Nederland als een ontnuchterende grap ervaren. De Hema zegt dit weekend de rookworstvlaai te introduceren. Ik dacht dat de frikandellenvlaai het summum was maar dit idee alleen al laat mijn anti-peristaltische bewegingen spontaan de regie overnemen. Bij de Gamma kunnen we terecht voor babykamerverf inclusief de bekende Zwitsalgeur. We worden steeds attenter om de grappen al in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Maar de grappenmakers zullen ook steeds inventiever worden en nog vroeger starten.

Persona non grata in supermarkt

Zo word je automatisch zeer sceptisch over alle nieuwsberichten die verschijnen. Ik kan niet meer op een normale manier de krant lezen of het journaal kijken. Zelfs Hart van Nederland en Shownieuws kijk ik bijna niet meer. Tijdens een stapavond negeer ik mijn kameraden als ze aangeven dat ik nu toch wel zwaar aan de beurt ben om een rondje te geven. Ik ben bij drie supermarkten in de buurt als persona non grata aangemerkt nadat ik voor de zoveelste keer de slappe lach kreeg toen ik de kassabon bekeek. Tijdens het hardlopen zie ik achter elke boom een potentiële grappenmaker die mij de stuipen op het lijf jaagt. En geloof me, ik passeer nogal wat bomen tijdens het rennen. Altijd en overal zoek ik de mogelijke grap. Wat ben ik blij als 1 april achter de rug is. Dan krijg ik eindelijk weer grip op mijn leven. Of begint het hele circus zondag weer van voren af aan?

Berichten met een luchtje

Hieronder in ieder geval een greep uit de berichten waaraan naar mijn mening op zijn minst een luchtje van een 1 aprilgrap zit. Ik laat even in het midden of ikzelf hóóp dat het een grap is of juist niet. Dat mag ieder voor zich bepalen. Bij deze roep ik ook iedereen op om mee te denken en te reageren. We hebben niet veel tijd meer. Morgen is de grote dag. Laten we elkaar helpen zoveel mogelijk grappen openbaar te maken. Dat scheelt weer een hoop ellende en teleurstelling. Hier komen ze dan:

 • De Nederlandse regering zal de uitslag van het Oekraïne referendum niet honoreren
 • Theresa May kondigt de officiële Brexit aan
 • Trump zegt “Njet” tegen alle beschuldigingen
 • De VVD zal serieus de verkennende gesprekken met Groen Links aangaan
 • Groen Links zal serieus de verkennende gesprekken met de VVD aangaan
 • Justin Bieber komt naar Pinkpop
 • Parkstad Limburg wint verrassend prestigieuze toerismeprijs
 • Maradonna bezoekt Parkstad
 • Er is een exploitant gevonden voor het Maanhotel in Heerlen
 • Kerkrade wilt niet betrokken worden bij het herindelingsproces
 • Guus Meeuwis komt naar Pinkpop
 • Guus Meeuwis zal optreden tijdens Pinkpop
 • De Buitenring zal eerder klaar zijn dan gepland
 • Heerlen krijgt een “worstenhemel” voor optredens op de Bongerd
 • GBBL Landgraaf zal niet meewerken aan een fusie met Heerlen
 • Patricia Paay zegt…. nee, laat deze maar zitten

Laat het weten als er belangrijke items ontbreken op de lijst. Want bedenk: in ieder bericht zit wel een mogelijke grap. Zo heb ik de redactie van inParkstad eerder deze week aangegeven dat ik vandaag nog met een serieus stuk op de proppen zou komen. Maar u en ik weten inmiddels dat ze gefopt zijn.

Over de schrijver

Jan Widdershoven

woont met vrouw en twee kinderen in Heerlen. Werkt parttime als software tester en de rest van de tijd houdt hij zich bezig met schrijven in de breedste zin van het woord. Sinds 21 juni 2019 is Jan voor twee jaar benoemd als Stadsdichter van Heerlen. Misschien ken je Jan ook als de andere helft van het duo Peul Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.