Jeukwoorden

In Brunssum, Evenementen, Gemeentes, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Van Binnen en Van Buiten, Voerendaal door Frank Benneker1 Reactie

Hoi Kevin,
Over die politieke zorgen van je in je vorige brief ga ik me niet druk maken. Althans nu even niet, want heb je gezien wat voor weer het is? We hebben de traditionele Rokjesdag alweer gehad en toen ik maandagavond laat na een gewonnen pubquiz café Pelt verliet, zaten de terrasjes op het Pancratiusplein nog lekker vol. Je leest het goed: op een maandagavond. Dat belooft wat voor het vervolg van deze week.

Dit is Parkstad Nacht

Dat lenteweer is een mooie opmaat naar de start van het toeristische seizoen in Parkstad, met zijn attracties en evenementen. Die hebben de regio vorig jaar de Tourism for Tomorrow-award opgeleverd, waardoor Parkstad zich even de beste toeristische regio ter wereld mag noemen. Vrijdag 7 april wordt dat gevierd met de ‘Dit is Parkstad nacht’, waarbij een stuk of 20 attracties ’s avonds te bezoeken zijn. Daar zitten best toffe dingen bij, zoals een avondexpeditie over de taiga in Gaia Zoo. Dan zie je ook eens dieren die overdag te beroerd zijn om zich te laten zien. Verder kun je ook een avondwandeling met gids langs de murals maken. Nu wandel ik best vaak langs de straatkunst in Heerlen, ook in de avonduren, maar dan focus ik meestal op andere zaken. Heelhuids thuis geraken bijvoorbeeld.

Perspreview

Vorige week werd de pers in aanloop naar 7 april alvast uitgenodigd voor een preview. In de avond uiteraard. Dan blijkt weer hoeveel mooie dingen Heerlen en Parkstad hebben en hoe goed het is dat de regio deze dingen eindelijk eens een keer vol trots laat zien, zonder dat mijnsluitingsminderwaardigheidscomplex dat de stad decennia heeft achtervolgd. Heerlen heeft de marketing eindelijk op orde, al gaat dat gepaard met een aantal jeukwoorden.

Meer Urban geeft het zich niet

Met stip op 1: urban. Met urban willen beleidsbepalers graag het stedelijke karakter van Heerlen benadrukken. Zo’n Glaspaleis naast die ouwe Pancratiuskerk, super urban natuurlijk. Als die murals, meer urban dan dat geeft het zich niet (om het in goed Limburgs te zeggen). Hippe flexwerkplekken voor creatieve ondernemers in oude fabrieken? Urban! Maar wanneer gebruik jij nu in een gesprek in de kroeg het woord urban? Zie jij al voor je dat twee jongeren uit pakweg Rotterdam Heerlen bezoeken tijdens Notorious IBE en tegen elkaar zeggen dat deze stad ‘zo lekker urban’ is? Nee, ik ook niet. Oh ja, als je wilt weten wat Heerlen precies onder urban verstaat, dan kun je dat nalezen in een zogenoemd moodboard. Waarmee we jeukwoord nummer 2 te pakken hebben.

Influencers

En afgelopen week is er ook weer een nieuw jeukwoord aan mijn vocabulaire toegevoegd: influencer. Ik schrok ervan, want plotseling leek ik er zelf één te zijn. De VVV stuurde na die perspreview een persbericht uit over een groep influencers die de deze avond had bezocht. Met groepsfoto van die hele club, onder wie ik. Dan ben je plots geen journalist of verslaggever, maar een influencer. Let that sink in. Ja, de VVV bedoelde eigenlijk alleen die speciaal geselecteerde hippe vloggers en bloggers die ook onderdeel uitmaakten van dat gezelschap, maar met dat persbericht hebben ze me toch even goed aan het schrikken gemaakt.

Maar nu we het toch over invloed hebben, kun jij als influencer bij BNR Nieuwsradio niet zorgen voor wat landelijke aandacht voor die Parkstadnacht? Want ondanks die jeukwoorden gebeuren daar heel toffe dingen. Dat weet jij als Heëlesje jong natuurlijk wel, maar nu er een heleboel buzz (jeukwoord!) rond Heerlen en Parkstad is, kan het geen kwaad ze daaraan te blijven herinneren.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Eén reactie op “Jeukwoorden”

  1. Pingback: Liefde, jeuk, identiteit en een bak vette frieten | Ik ben in Heerlen: WAT NU?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.