Je wordt ouder papa

In Verhalen door Frits Hartgerink3 Reacties

Frits Hartgerink is een oude man

Opeens zijn mijn armen niet meer lang genoeg als ik de kleine lettertjes op de achterkant van een verpakking in de keuken probeer te lezen… Wat staat daar nou?

inParkStad Advertentie

Kaal of kammen?

Vanaf mijn twintigste begonnen mijn haren uit te vallen. Na het douchen in het doucheputje. Op mijn kussen na het slapen, steeds meer. Niet dat ik er erg mee zat of dat het een schok was. Zowel mijn vader als zijn vader voor hem waren kaal dus de kans dat ik ook… was wel héél groot, maar toch! Na mijn scheiding had ik een tondeuse aangeschaft. Voorheen haalde mijn schoonzusje eenmaal per twee weken de tondeuse erover. Nu zou ik het zelf moeten doen. Als ik mijn hoofd niet zou scheren zou ik een zogenaamd paterskapje hebben dus dat was geen optie. Even kijken hoe hij werkt. Voor de spiegel en vwoam…. Shit! Staan er standen op??? Effe kijken. Ja dus. Voor de handigheid had de fabrikant hem op stand “nul” laten staan. Dan maar verder in stand “nul” want dit ziet echt niet uit! Mmmm, okee…. Minder erg dan ik zou verwachten. (Ik was altijd bang dat ik echt zo’n agressief “skinhead” hoofd zou hebben als ik volledig kaal zou zijn. Maar gelukkig valt dat reuze mee! ). De dag erop in de winkel bleef ik stilstaan bij de scheermesjes… Zou ik?

Eerst verwijt je het licht! Dat is niet fel genoeg. Je loopt met de verpakking naar de woonkamer en trekt het grote licht aan! En dan betrap je jezelf dat je eerst je ogen moet samenknijpen voor je het eindelijk lezen kan…..

Onder de douche met een scheermesje in mijn handen. Mijn gezicht scheerde ik altijd met een scheerapparaat maar wat kan er mis gaan? Zeggen ze niet altijd in de reclame op de tv dat er een of ander beschermlaagje over de mesjes zitten? Kan niet mis gaan toch?
Even later spoel ik het bloed weg uit de wasbak. Drie pleisters bedekken de verrassend diepe sneetjes op mijn hoofd. Beschermlaag mijn r##t!

Oude lul

In de auto, de radio hard aan. Maar de muziek erop is bagger! Nederlandstalige rap! Lange Frans, Lil Kleine, Broederliefde. Ronny Flex is vandaag de gast. De Diskjockey (hey, waar is Giel gebleven? en Gerard?) zegt veel te enthousiast dat hij de nieuwe track compleet Whack vind! Ik luister naar de tekst maar begint me al gauw te ergeren. ‘Jij bent een alfameisje’….’Jij hebt je verstand en je bankpas bij je’….’Ik weet niet of ik van je af kan blijven’….’Meisje het is moeilijk om niet lang te kijken’…. Niet alleen slaat die tekst nergens op….Het RIJMT niet eens. Gauw door naar een volgende radiozender. Hey, daar heb je Gerard. Het liedje ken ik ook. Ik zing mee: ‘Whooooo we’re half way there! Wooooo-hooo living on a prayer.’

Oude lul 2.0

Lopend door de Action blijf ik stilstaan bij de leesbrillen. Nee…. Of toch? Zou het helpen? Ik zet hem op mijn hoofd en grijp een willekeurig product van het schap! Dat is verrekte goed leesbaar opeens! Goed… Hup de winkelwagen in. Kost maar een euro dus het proberen waard! Waaat? Justin Bieber op Pinkpop? Daar gaat het festival. Nu zal het nooit meer hetzelfde zijn. Vroeger! Toen stonden er pas goede bands. Pearl Jam. The Stones. Radiohead. En nu? Justin Bieber! Tjonge, zal je zien, zijn er vast alleen maar 12 jarige kinderen daar. (wel grappig die column over hem op InParkstad.NL trouwens.)

Ik betrap mezelf steeds vaker met de leesbril op mijn hoofd. Niet alleen verpakkingen of cd hoesjes maar ook als ik gewoon aan het lezen ben. Ik gebruik hem echter alleen in huis. No way dat ik daarmee naar buiten ga! Twee maanden later…. Tja, het moment is dan toch echt daar. Twee voor de prijs van een. Hoera. Ik zoek twee monturen uit. ‘Volgende week zaterdag kunt U ze ophalen.’ Mijn laatste week als niet-brildragend mens. Vanaf volgende week zaterdag ben ik een ‘brilsmurf’.

Man van middelbare leeftijd

Wat is in vredesnaam gebeurd? Ik was toch altijd die jonge God? Onkwetsbaar en vol energie. Toch? Ik ben bang dat ik mijn zelfbeeld langzaam moet gaan bijstellen. Opeens ben ik een man van (komt een beetje braaksel omhoog) ‘mid-del-bare leeftijd‘. WTF? Ik ben toch pas… damn… ik ben écht 44 opeens! Toen we 20 waren keken we in de kroeg naar de 30-ers aan de bar en zeiden we tegen elkaar ‘Wat doen al die oude l#llen hier?’. En nu… ben ik opeens ouder dan die kerels toen waren!!!

Maar goed. Het is zoals het is. 44 jaar. Kaal. Buikje. En dan nu een bril! Wel fijn om te weten dat niemand hier iets van gaat zeggen want zoals iedereen weet: Een jongetje met een bril mag je niet pesten.

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

3 reacties op “Je wordt ouder papa”

  1. Ma, je bent net 44, er staat nog een heel leven voor je open om te ontdekken,ga uit en laat de jeugd je bekijken als die ouwe lul die nog op stap gaat en niet als je leeftijdgenoten thuis op de bank hangen, een vette shoarma na het stappen is niet meer aan te raden, iets minder drank ook, maar voor de rest kunnen we nog makkelijk mee, oke, iets langer recupereren na een avond door halen maar dat mag de pret niet drukken,geniet van je 44 zijn, elke leeftijd heeft zijn charmes…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.