DENK het niet

In Van Binnen en Van Buiten door Kevin GoesPlaats een reactie

Hoi Frank,

inParkStad Advertentie

Wat een week, de rook is opgetrokken en de kaarten zijn geschud. We lijken op een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks of ChristenUnie af te stevenen. Niet dankzij jouw stad en mijn stadsdeel trouwens. Heerlen ging weer massaal voor de PVV, Amsterdam-West staat als één blok achter DENK. Ik weet niet wat ik liever heb.

Allebei die keuzes komen voort uit onvrede over wat er was. De PVV-aanhangers in Limburg voelen zich niet gehoord door Den Haag, de DENK-kiezers in mijn wijk voelen zich meer thuis in een land waar ze soms op vakantie gaan dan in het land waar ze geboren zijn. En dat ligt niet alleen aan hun. Want beide bevolkingsgroepen hadden ook anders benaderd kunnen worden en als het kabinet van VDD en PvdA iets meer aandacht aan beide groepen gegeven had, dan waren ze niet zo massaal uit onvrede op een anti-partij gaan stemmen.

Want voor Heerlen en voor Amsterdam-West is de crisis helemaal nog niet voorbij. Er heerst onvrede, die niet gehoord wordt op de kamers waar de flessen champagne ontkurkt worden als de AEX-index over de 500 punten gaat. Dat interesseert de kapper op het Mercatorplein niet en de schoonmaker van de Hago in het hoofdkantoor van DSM ook niet. Die schoonmaker die nu iets minder werk heeft, nu een deel van het kantoor last heeft van een Loon-complex.

Het gaat zelfs zo ver, dat één Heerlenaar de wanhoop zo dichtbij was, dat hij zijn auto parkeerde in een filiaal van Action. Nu zegt de filiaalmanager dat er niets buitgemaakt is, maar ik ga ook wel eens naar de Action en dan zeg ik ook dat ik niets bijzonders gekocht heb, maar heb ik wel voor 20 euro drie winkelwagens vol geladen. Dus die uitspraak schaar ik onder de noemer alternatieve feiten.

Toch had ik hoop dat de PVV in Limburg iets minder populair zou zijn. Maar wat ik al dacht, bleek waar te zijn. Het boeit de Wilders-stemmers namelijk niet dat hij niet op komt dagen bij debatten, dat hij zijn partijpunten niet onderbouwt en dat hij niet in gesprek gaat met journalisten. Hij bereikt zijn stemmers op een eigen manier, net als Kuzu van DENK. Ook hij spreekt niet met journalisten, maar maakt zijn eigen YouTube-journaal. Wat echt super grappig zou kunnen zijn, ware het niet dat hij ronduit liegt over van alles en nog wat en dat zijn stemmers dat geloven. Wat natuurlijk enorm eng is.

Het is wachten tot de PVV aangeeft mee te gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Limburg. Voor Heerlen kunnen we ons nu al voorstellen wie ineens al jarenlang PVV’er zegt te zijn. Ik geef een hint: hij houdt ervan om grappen te maken over Argentijnse piloten en schuwt vergelijkingen met kampbeulen niet. En met een grote stemmentrekker als de PVV achter zijn naam, kan het nog wel eens heel hard gaan met die engerd in de Heerlense politiek. Ik hoop het niet, maar het is natuurlijk enorm eng.

De ballen,
Kevin

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.