Carnavalscultuurshock

In Heerlen, Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Nou, het is weer Aswoensdag. Vorige week had jij moeite een brief neer te pennen omdat je al met één hersenhelft in de vastelaovend zat, nu ben ik degene met datzelfde probleem. Zit ik hier met een kater (gelukkig wel de laatste) en moet ik je ook nog een brief schrijven. Geen idee waarover. Over onze escapade van afgelopen zaterdag, waarbij we toch nog even in het achterste gedeelte van café Bijsmans binnen waren gekomen? Leuk, maar het viel me daar een beetje tegen. Vorig jaar was er toch iets meer sfeer en vastelaovend te beleven dan afgelopen weekend.

Druk in de kroegen

Het was wel te merken dat Bijsmans dicht is. Vooral op zondag was het overal rond het Pancratiusplein hutjemutjevol. Bij Pelt voor op het terras was het wel te doen toen de optocht afgelopen was, maar als je even de kroeg in moest voor een sanitaire stop was dat bijna onmogelijk. Omlopen via de Plaarstraat was de enige manier om bij de toiletten te komen. Gelukkig hebben we na heel veel heen en weer geschrijf eindelijk dat pilsje gedronken, dat werd ook hoog tijd. Voor de gelegenheid had ik er zondag zelfs een complete barbecue omheen gebouwd. En ik kan je vertellen dat je maandag en dinsdag nog behoorlijk veel gemist hebt, met als hoogtepunt een vervroegd (of verlaat) kerstfeest bij café Pelt.

Positievere aandacht in media

Het viel me dit jaar trouwens op dat er positievere aandacht aan carnaval werd geschonken dan voorgaande jaren. In enkele landelijke media las ik zelfs een paar behoorlijk geslaagde pogingen om aan te geven dat carnaval in Brabant en in Limburg verschillend zijn. En ze probeerden het onderscheid nog uit te leggen ook. Zelf weet ik uit eigen ervaring precies wat de verschillen zijn. Niet dat ik ooit in Brabant carnaval ben gaan vieren, maar in het katholieke De Lutte waar ik ben opgegroeid heb ik tot mijn 23e carnaval gevierd. En carnaval in Twente lijkt meer op Brabants carnaval dan op Limburg. Grosso modo: mensen gaan in boerenkiel en zonder zich te schminken bier drinken in een feestzaal waar après skihut-muziek wordt gedraaid.

Cultuurshock

Met die bagage kwam ik begin 2005 in mijn eerste Limburgse carnaval terecht. Dat was een cultuurshock, kan ik je vertellen. Een volle week lang dompelde ik me erin onder. De uitdossingen, de geschminkte gezichten, alleen maar dialectmuziek die door volle kroegen uitzinnig woord voor woord wordt meegeblèrd, ik was meteen om. Tot op de dag van vandaag ben ik niet meer voor carnaval teruggegaan en ik denk ook niet dat ik ooit nog een Tukkercarnaval ga vieren. Ik ga nog steeds graag terug naar Twente, maar niet tijdens díe week.

Tukkers bouwen betere wagens

Maar ik wil hier geen te somber beeld schetsen van het carnaval zoals ik dat ooit vierde. Er zijn zelfs dingen die Tukkers beter doen dan Limburgers. Met stip op 1: wagens bouwen. Het is een leuke optocht, hier in Heerlen, maar van de wagens ben ik niet onder de indruk. In Twente heb je veel handige en technisch onderlegde boeren met een grote schuur en die leveren mooiere en grotere wagens af. En dialectmuziek is er ook bij ons, kijk maar eens naar de clip hieronder. Sjikkerfrits door Zaand, Zeep en Zoda. Zelfs die van Demi Sec zijn al fan!

https://www.youtube.com/watch?v=rjdxYHlySPg

Alaaf, Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.