Zekerheden: over vasteloavend en Bijs

In Heerlen, Verhalen door Paul Bremen2 Reacties

Het leven is fantastisch en het leven bruist. Dat is een luxe. Zaken waar ik me – bij hoge uitzondering – nog wel eens druk over meen te maken, kunnen altijd nog geclassificeerd worden als first world problems. Dat gevoel komt vooral voort uit een aantal zekerheden; je basis, en ja soms zelfs je roots.

inParkStad Advertentie

Dit levensjaar markeert voor mij het moment dat ik langer weg ben uit Parkstad dan dat ik er heb gewoond. Hoewel ik er niet meer woon, zijn er nog tal van zekerheden om even terug te keren naar mijn geboortegrond. De twee voornaamste zekerheden zijn Pinkpop en carnaval. En bij de tweede was de grootste zekerheid: Bijsmans. Al vanaf het eerste moment dat ik carnaval vier in Heerlen vormt Bijsmans mijn basis. In al die jaren heb ik nooit af gesproken met wie dan ook. Het was immers een zekerheid dat ik op vrijdag Bert en Moniek weer zou zien. Op zaterdag kun je met zekerheid stellen dat je op tijd binnen moet zijn omdat Bijs van voor tot achter uit zijn voegen klapt. Dan weet ik ook weer zeker dat ik in het café een pilsje bij broer Tom kan scoren. En met de juiste timing zijn daar in al het plasticgeweld zelfs nog piepkes te regelen. Als je het dan – voor de tweede avond op rij – tot het eind weet te halen, dan is daar de zekerheid van de laatste nummers. Bij The Load Out moet je echt richting een uitgang. De volgende zekerheid is dat Jos dan altijd even komt vertellen dat zijn broer het sluitceedeetje al héél vroeger heeft gemaakt. En dan is er nog de zekerheid van het eerste moeilijke pilsje op de zondag, bij de optocht. Uiteraard op het smalle stuk bij Bijs, want je weet zeker dat daar iedereen op een bepaald moment wel weer langs komt.

Bijs is weg

En nu is er dus geen Bijs meer. Althans, mijn Bijs is er niet meer. En nu is de vraag wat gaan we doen… Het is niet zo dat die andere kroegen genoeg ruimte hebben om het overschot Bijsgangers te herbergen. Maar nog veel erger, hoe ga ik al die mensen vinden die ik elk jaar weer wist te vinden achter in de tent van Bijs? In de tussenbar? Voor, in het café?

De zekerheid van zekerheden

De mensen rondom mij zeggen dat het allemaal goed gaat komen en val ik nu dus maar terug op de zekerheden die zijn gebleven. We slapen, net als de afgelopen 20 jaar, weer in het ouderlijk huis van Mottes. Op zaterdagochtend is Hunk als eerste wakker en actief en missen we zoals altijd bijna de trein naar Roermond. Het is immers een zekerheid dat Sjnikkie moeite heeft met opstaan en eigenlijk veel liever nog een paar uur in de puus blijft.

Wat hoe dan ook een zekerheid is: we zijn er weer bij en ik weet zeker dat ook dit jaar weer fantastisch wordt. En uiteindelijk weet ik ook wel zeker dat ik heel veel van jullie weer ga zien, we lopen immers allemaal te zoeken naar elkaar, naar een plek en dan durf ik met zekerheid te stellen dat iedereen nog mooie en vooral sterke Bijsverhalen heeft.

Over de schrijver

Paul Bremen

geboren in Heerlen en getogen in Landgraaf. Hij is mede-oprichter en erelid van het Landgraaf is Kicks forum en lid van verdienste bij inParkStad. 'Kunt geer noa heem vuur veul leuks!'

2 reacties op “Zekerheden: over vasteloavend en Bijs”

  1. Helaas Bijs is er niet wat ook voor ons familie Vos zwaar zal vallen. Wij hopen dan ook een deel van onze gasten welkom te heten in Bijs NXT Door. En samen met ons team proberen wij er samen met jullie ondanks dat Bijs er niet meer is een mooie carnaval van te maken. Carnaval vier je samen en samen maken we er wat moois van! Familie Vos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.