SOS zonder woorden maar mét een warm hart

In Brunssum, Gemeentes, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Mensen, Verhalen door Frits Hartgerink1 Reactie

Ze bestaan nog, echt onbaatzuchtige mensen. Personen die werkelijk een steentje bijdragen aan de maatschappij zonder dat hier iets tegenover staat. Het is toch eigenlijk van de zotte dat in 2017 mensen onder de armoedegrens leven en daardoor amper een maaltijd op tafel kunnen zetten? Mensen die nu al wekelijks een bedragje opzij zetten zodat zij met kerst hun kinderen een leuk cadeau kunnen kopen. Zieke mensen die door hun ziekte onverwacht veel kosten maken en financieel in de problemen komen. SOS zonder woorden, de alternatieve voedselbank van Cila Snijders, trekt zich het lot van deze mensen al jaren aan.

inParkStad Advertentie

Snijders bereidt regelmatig een lekkere maaltijd voor kennissen die het niet breed hebben. Of ze brengt hen onverwachts een voedselpakket. Ze wil meer doen, maar hoe te beginnen? In eerste instantie verzamelt ze een groep vrijwilligers en begint ze een ramenwasproject. Voor slechts één euro kunnen mensen hun ramen laten wassen.

Een alternatieve voedselbank

Al snel vindt Snijders een nieuwe uitdaging. Vanuit haar werk bij stichting Radar leert ze Theo Quadvlieg kennen, de eigenaar van de Plus supermarkt in Treebeek. Samen met hem en haar echtgenoot bedenkt Snijders een nieuw idee: SOS Zonder woorden. Dit is een alternatieve voedselbank, volledig gesponsord door de Plus. Snijders start hiervoor een facebookgroep. Mensen die hulp nodig hebben kunnen zich hier aanmelden, net als mensen die graag een ander helpen. Heeft iemand (dringend) iets nodig dan kan hij een oproep plaatsen in de groep. De leden zoeken vervolgens mee naar een oplossing. Iemand die eenzaam is of in het ziekenhuis ligt wordt overladen met lieve kaarten na een oproepje op de site. Inmiddels is de voedselbank van ‘SOS zonder woorden’ dusdanig groot dat zij wekelijks aan 100 gezinnen een voedselpakket kan leveren. Er is nu een voedselbank in Landgraaf, Hoensbroek en Eygelshoven.

Op eigen benen

Een vrijwilliger haalt de klaarstaande pallet op in de supermarkt. Andere vrijwilligers verzamelen zich ondertussen bij de voedselbank. Zodra de pallet arriveert beginnen zij met het samenstellen van de pakketten. Hierbij houden ze zelfs zoveel mogelijk rekening met de individuele behoeften en wensen van de ontvangers. Hier een pak rijst extra, daar een zak drop. Ook Bakker Bart en diverse groente- en fruitverkopers van de markt dragen hun steentje bij. Dit alles zonder subsidie, onafhankelijk van welke instantie ook. Alles zelf opgezet, samen met de sponsoren.

Afgelopen woensdag heb ik hier eens mogen meekijken. De ontvangst door de vrijwilligers is hartverwarmend. Elly van den Heuvel, Joyce Cohmen en Naomi Dohmen (13 jaar en nu al zo betrokken; echt super om te zien) vertellen vol enthousiasme de ene anekdote na de andere. Hoe ze voor al die gezinnen een sinterklaasmiddag organiseerde. En hoe ze alle zeilen moesten bijzetten om voor iedereen een extra kerstpakket rond te brengen. Hoe de groep groter en groter wordt (800 leden and counting). Een enorm gevoel van trots bekruipt me. Trots op wat deze dames (en heren) hebben neergezet! Waar zie je ze nog? Nou hier dus. Middenin ons eigen Parkstad. Prachtig om te zien dat deze mensen zich belangeloos inzetten. Hier mogen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

SOS zonder woorden helpen?

Heb je interesse om SOS zonder woorden te sponsoren (Alle giften zijn welkom)? Of wil je op een andere manier een steentje bijdragen aan het succes van SOS zonder woorden? Laat het mij dan weten. Dan zorg ik ervoor dat Snijders contact met je opneemt.

Is het toeval dat Shiny happy people van REM op de radio draaide toen ik wegreed? Van dit soort mensen word je toch vrolijk. Shiny happy people die zich zó inzetten voor hun medemens. Veel daden, zonder woorden. Wauw!

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Eén reactie op “SOS zonder woorden maar mét een warm hart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.