Viefenzeventig breeve!

In Verhalen door Frits HartgerinkPlaats een reactie

viefenzeventig breeve

‘Hubse al gesjreve? Dan schrief mer opnuj!’ Sollicitere. Een Limburgse klassieker die menigeen mee kan zingen. Ik heb heel wat leuke herinnering aan de Janse Bagge bend (of de WW bend, ook zo’n heerlijk foute Limburgse groep). Op de fiets naar een feesttent en bier drinken. Drinken? Gooien! Je oudste kloffie aan. Op de terugweg plakt de kleding plakt aan je lijf . Hoe vaak ik ze gezien heb? Geen idee. Vaak in ieder geval. Keihard meezingen met Proeeeeeemevlaai of De Mek.

inParkStad Advertentie

Later kom je erachter dat veel nummers gewoon covers zijn met een nieuwe Limburgse tekst. Blief bie de mam blijkt Stand by your man van Tammy Wynette. Sollicitere is oorpronkelijk Gimme some lovin’ van the Spencer Davis group, al ken ik het zelf voornamelijk door de versie van The Blues Brothers. Maar ik moet eerlijk zeggen dat als ik Bob Marley’s Stir it up op de radio hoor, ik mezelf toch hoor zingen ‘Het steut mich op, de vieze Shoarma.’

Fieëste wie de bieëste

Op de fiets huiswaarts alwaar de kleren rechtstreeks de vuilcontainer in gaan. Ik weet, je mag ook niet fietsen met alcohol op . En nee, verstandig is het ook niet. Zo fietste een van mijn dronken vrienden in die tijd eens tegen een stilstaande politieauto. Knal! De agenten stapten uit. ‘Heb jij gedronken’, vroegen ze. Zijn antwoord: ‘Waarom denkt u dat ik op de fiets ben?’. Het werd niet met gejuich ontvangen kan ik u vertellen. Wat een geweldige avonden waren dat.

De afgelopen weken loop ik constant met sollicitere in mijn hoofd rond. Dat is precies wat ik binnenkort weer ga doen. Na 22 jaar ga ik mijn geliefde Op de Bies verlaten. Een erg dubbel gevoel. Heel wat mooie tijden heb ik daar beleefd; pittige, maar ook zeer zeker mooie tijden. De prachtige uitspraken van cliënten, waar ik het al eerder over had (een cliënt stormde in 2004 huilend de vergadering binnen: ‘Juliana is dood! Het was een miskraam.’)

Boeren in de supermarkt

Samen met de cliënten meewerken in de vorm van werkprojecten en hen op deze manier laten ontdekken tot welke prestaties zij in staat zijn. Er is geen “stoerder” plaatje dan iemand met downsyndroom over het Pinkpopterrein te zien lopen met een crew t-shirt. Samen met hen in de supermarkt werken en dan horen hoe twee van mijn jongens ontdekken dat als je de kantinetelefoon met een bepaalde nummercombinatie dienst kunt laten doen als microfoon. Ik sta onder in de winkel en hoor: ‘Zeg jij dan wat! Nee doe jij…’ Stilte…. gevolgd door een KEI-HARDE boer!

Een andere cliënt die mij roept als een bejaarde dame bij hem staat met een vraag. ‘Hey Frits. Waar ligt de oudewijvencake?’ Ik kan wel door de grond zakken. Gelukkig blijkt deze cake echt zo te heten. Appels plukken bij een boer en bij terugkomst op de werkplaats het gelach van mijn collega’s moeten aanhoren. De boer had gebeld waarom er geen personeel mee is gekomen! (Euh, okee, ik had een bad hair day, maar…) Samen met Jan Smeets – die onze jongens trakteert op een dagje Gaia park (zo’n 50 cliënten!) – door het park wandelen en uit de eerste hand al zijn geweldige Pinkpopanekdotes horen.

Maar ook het oprechte intense verdriet als er iemand overlijdt. De prachtige wijze waarop cliënten zelf betrokken worden bij het afscheid nemen door de pastor tijdens de begrafenisbijeenkomst. Het trotse gevoel dat je krijgt als een cliënt na maandenlang oefenen zélf de post kan rondbrengen naar de woningen op het terrein. Ik kan nog honderd prachtige verhalen vertellen en afscheid nemen van dit prachtige werk valt me dan ook zwaar. Maar nu is het tijd om verder te gaan. Een nieuw hoofdstuk. Vanaf nu staat de toekomst weer compleet open. Ik heb echt zin om mijn grenzen weer te verleggen. Nieuwe uitdagingen aan te gaan (met de opgedane ervaringen van de afgelopen 22 jaar). Ik hoop alleen dat ik geen “viefenzeventig breeve” hoef te schrijven!

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.