Parkeren en klein leed

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Gelukkig nieuwjaar Kevin!

inParkStad Advertentie

Ik ben voorzichtig geweest en al mijn 10 vingers zitten er nog aan. Logisch, ik doe ook al meer dan 10 jaar niet aan vuurwerk. Dat is iets wat ik in Twente nog wel deed. Voor het betere knalwerk moet je sowieso in de oostelijke contreien van het land zijn. Rotjes en astronauten, daarmee leer je het als je een jaar of 7 bent. Rond je 12e steek je stiekem strijkers af en daarna promoveer je naar het echte werk: carbidschieten. Het recept is heel simpel. Je hebt iemand nodig die net buiten het dorp woont en een weiland of akker ter beschikking heeft waar je melkbussen neerzet, waar je een deksel op timmert of een voetbal indrukt. Terwijl in de bus het carbidgas zich ophoopt hou je een vlam achter de bus en met een flinke donderslag wordt de deksel of voetbal een slordige 70 meter weggeknald. Ook een onmisbaar ingrediënt: een koelkast vol met Grolsch-beugels. Komen de dorpsgenoten de hele oudejaarsdag langs om het carbidschieten te aanschouwen en een oudejaarsborrel te drinken. En in Twente kan het altijd nóg onmeuniger. Zoek maar even op Youtube op de woorden ‘carbid’ en ‘Weerselo’ en je snapt wat ik bedoel.

Verder hoop ik dat 2017 een jaar met weinig ‘klein leed’ en groot leed wordt. Klein leed tussen aanhalingstekens, want wat je vorige week omschreef is natuurlijk gewoon groot leed. Op een kleinere schaal weliswaar, maar gewoon groot leed. Klein leed, dat is een oliebollenbakker die een laag cijfer in de jaarlijkse test van het AD krijgt of Maradona die niet naar Heksenberg komt. Maar daarover heb ik veel meer kunnen lezen dan over Kiki en Guiseppe. We zitten zelf in het mediawereldje en we snappen waarom dat zo gaat, maar het is goed om erbij stil te staan hoe krom het eigenlijk is.

Wat ook klein leed is: betalen om je auto ergens te kunnen parkeren. En daarin ben ik het volledig met je oneens: gratis parkeren is niet de toverformule om Heerlen-centrum een volle bak te bezorgen. In Sittard-Geleen hebben ze al geëxperimenteerd met goedkoper parkeren en daar is het mislukt. Daar waren ze van tevoren ook al gewaarschuwd door allerlei experts. Mensen gaan niet ergens naartoe omdat je er gratis kunt parkeren, mensen gaan ergens naartoe omdat er interessante evenementen zijn en er een onderscheidend winkelaanbod is. Als dat inhoudt dat mensen moeten betalen om hun auto daarbij in de buurt te stallen, dan doen ze dat gewoon. Stel: Heerlen voert gratis parkeren in. Hoeveel mensen van boven de grote rivieren denk jij dat er dan rond Kerstmis 2017 voor Heerlen in plaats van Maastricht of Valkenburg zullen kiezen omdat je daar je auto gratis neer kunt zetten? Nee, ik denk dat het nog eerder de andere kant op werkt. Stel dat ze op de Woonboulevard betaald parkeren in gaan voeren. Dat zal dan in het begin tot een hoop gemor en geklaag leiden, maar die parkeerplaats voor de IKEA staat op zaterdag gewoon vol. Betaald parkeren of niet.

Waar betaald parkeren trouwens ook zou werken: rondom het Parkstad Limburg Stadion. En dan meteen flink duur, zodat er veel ruimte overblijft om de bus van Roda JC neer te zetten. Want dat wens ik iedere Roda-fan in 2017 toe: dat de spelersbus niet meer voor het eigen doel wordt geparkeerd en dat ze eens iets gaan proberen aan de andere kant van het veld. Met hun schamele 8 goals in 17 wedstrijden. En als Roda JC met dat afbraakvoetbal onverhoopt mocht degraderen, dan zet ik dat in de categorie klein leed.

Groeten, Frank

(Afbeelding: De sportcover van Dagblad De Limburger van 5 december 2016. (Afbeelding: Dagblad De Limburger))

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.