Ouwe leem

In Verhalen door Frits HartgerinkPlaats een reactie

Parkcity Live 2017 uitverkocht

Afgelopen weekend is de voorverkoop begonnen voor Parkcity live 2017. Dezelfde dag was het gehele festival uitverkocht. Het festivalseizoen is nog ver weg maar langzaam laten de organisaties hier en daar een “naam”vallen van mogelijke acts voor komende zomer. Tussen het jonge grut (Bieber????? Anyone????) staan meestal een of twee namen (of meer) van “oudere”acts.

inParkStad Advertentie

Hoge verwachtingen

Het kan heel goed uitpakken, een artiest, een grote naam op je affiche te hebben bij een popfestival. Vaak zijn die oudjes juist de grote publiekstrekkers. Een Paul McCartney op Pinkpop neemt al zijn eigen publiek mee. De gemiddelde leeftijd van de pinkpopganger werd in 2016 dan ook verdubbeld.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik hoge verwachtingen had. Misschien wel te hoog? Tuurlijk, de oude Beatles krakers kon ik lekker mee zingen en het complete veld wat uit volle borst “Laaaaa laaala lalala laaaa, Hey Juuude!” meezingt. Kippenvel! Maar toch. Ergens, en ik kan niet uitleggen waarom. maar er miste iets….

Hello?

Eerder die middag echter wist Lionel Ritchie er wél echt een feestje van te maken! Hij snapte het gewoon! Hij had zijn laatste hit in Nederland in het vorig millennium en hij had ook duidelijk door dat hij een vreemde eend in de bijt was tussen al dat “jonge” gitaar geweld. Maar juist omdát hij dat snapte werd het een feestje! “All night long”, “Dancing on the ceiling” en uiteraard de kraker “Hello”…”Is it me you’re looking for?”

UB40?

Een paar weekjes later stond op Parkcity live ook een “ouwe leem band”. UB40! Tenminste.”een” UB40. Ik hoorde een meisje achter me zeggen “Jeez, wat heeft die zanger een oude kop gekregen!”. Maar ze wist niet dat er inmiddels twee bands optreden onder de naam “UB40”. Ruzie in de band. Tja.

De ene UB 40 is met de originele zanger en twee andere “oude” leden. Helaas had Parkcity live de “andere” geboekt… die met die “nieuwe” zanger. (Wat weer een oudere broer was van die andere zanger, wat dus die “oude” kop verklaarde.) Ach, zo las ik laatst ergens dat er 4 bands optreden onder de naam “Bonny M”.

ZZ-toppers

Dat het ook “goed” kan gaan bewijst Bospop keer op keer! ZZ Top. BAM jonguh! Ze zien er nog PRE-CIES hetzelfde uit als in 1984 (Hoe oud zijn die kerels inmiddels wel niet???) en bewegen amper maar WAUW! Wat rocken die nog lekker!

John Fogerty van Creedance Cleerwater Revival was, denk ik, het beste concert wat ik ooit heb bijgewoond! Snoeiheet de hele dag! Snakkend naar wat verkoeling… Geen schaduw te vinden, En toen? Een hoosbui van Bijbelse proporties! (okee okee…Ik geef toe, ik overdrijf, maar het regende. En hard!) en nét op dat moment zet hij “Have you ever seen the rain?”in! Wauw! Meezingen! Dansend in de regen! Nat tot op je boxershort maar het was heerlijk! Alsof je met 10.000 mensen samen onder de douche stond!

Tom Jones
En dan vergeet ik nog bijna Tom Jones. Ik herhaal, Tom Jones!!!!! Tom “It’s not unusual” Jones! Daar stond ik dan, samen met Victor en John, twee oudere Brunssumse rockers die geen concert of rockfestival overslaan. De een in een “Rolling Stones” shirt, de ander “The Who” en ikzelf had mijn “Led Zeppelin” shirt uit de kast getrokken… te kijken naar….Tom Jones!

Hij komt op (Nog nooit een blanke man zoooo zonnebank bruin gezien!). Arrogant tot op het bot, gunde de mensen van zijn band geen blik waardig… Er kon geen lachje vanaf. Zelfs niet toen iemand uit het publiek een damesslip maat XXXL het podium op wierp…. Maar toch…. Wauw! Wat een strot! Wat een uitstraling!
’s Avonds laat (Ik weet niet eens meer welke band headliner was) naar de WC. Een enorme rij met daarachter nog meer dronken plassende rockers. Zou ik….? En ja, ik deed… “My…My…Myyyyyy” en zo’n 40 rockers keken niet eens om en zongen uit volle borst “DELILAAAAAAHHHHH”!

Kom op Jan Smeets

En dan heb/ had je nog Pinkpop classic! Okee. Dit bleek niet goed voor de gezondheid voor deze oude rock artiesten. Willy Deville. Twee jaar later dood. Gary Moore, een half jaartje na zijn optreden aldaar, maar desalniettemin., ik wil het terug! Wat een geweldig festival was dat! Een geweldig moment om die “Ouwe leem” bands nog eens in actie te zien! The Cult! The Simple Minds! Kom op Jan! Gun ons een volgende editie!

Parkcity Live

Het is nu pas Januari maar ik kan niet wachten tot de zomer, en dus het festivalseizoen weer begint! Ik verheug me nu al op de eerste namen! Parkcity live heeft meestal, naast een scala Nederlandse artiesten (Douwe Bob, Golden Earing) een buitenlandse “ouwe leem” band op het programma. Afgelopen jaar dus UB40, twee jaar geleden Roger Hodgson van Supertramp… “Flogging Molly” is al bevestigd maar ik gok erop dat er nog een mooie naam van een “Ouwe leem”band uit de hoge hoed word getoverd. Level 42? Paul Young? Ben benieuwd…. We gaan het zien….

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.