Hoi Kevin

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Dat profiel van de prins van de Winkbülle waar je het over hebt, tussen de 25 en 35 jaar, bruin haar en een stoppelbaard, slaat dat op mij? Want bruin haar en een stoppelbaardje, dat heb ik, maar ik word in mei 36 jaar. En dan ben ik te oud om de eerste Tukkerprins van Heerlen te worden, die het volk in Heëlesjdialect met Herman Finkers-accent toespreekt.

Niet dat ik het erg vind, want prins worden staat niet op mijn bucketlist. Carnaval vier ik het liefst ongeorganiseerd. Ik draag de Winkbülle en andere carnavalsverenigingen een warm hart toe, maar dat protocollaire gedoe is niks voor mij. Onderscheidingen en medailles, het is allemaal mooi klatergoud, maar het enige eerbetoon dat ik met trots draag is de Moelekuul van café Pelt. Een blijk van waardering voor onzinnige nonsens.Over Pelt gesproken, binnenkort organiseren ze daar wat nieuws. De Sjtinkzitting. Lijkt me iets vettigs dat zomaar heel onprotocollair leuk kan worden. Kunnen we daar dan dat biertje doen?

Ik reageer op je brief van vorige week, maar ik wil ook graag terugkomen op de blog die je vorige week schreef naar aanleiding van de zelfmoord van Tharukshan Selvam, de 15-jarige scholier op het GrotiusCollege die uit het leven stapte omdat hij gepest werd. Je gaf een moedig inkijkje in je ziel en dat je vroeger gepest was, dat wist ik niet. Wel voelde ik aan dat die grote bek en onversneden grove humor van je een camouflage waren. Waarvan, dat is me nu duidelijk door dat zeer herkenbare verhaal van je. En eerlijk is eerlijk; ik herkende mezelf er ook in. Ik hoorde nooit bij de coole stoere jongens en zwaar gepest werd ik ook nooit. Ik herkende mezelf er zo’n beetje tussenin; die meeloper die af en toe eens een klein duwtje gaf.

En ondertussen zul je ook wel hebben meegekregen dat Heerlen en Landgraaf niet gaan fuseren. Een gemiste kans, al kan ik de redenering van het CDA Landgraaf wel volgen. Als je gaat fuseren, doe het dan meteen goed en trek Kerkrade en Brunssum er ook bij. Het maakt de opgave een stuk lastiger, vooral omdat je een heleboel extra navelstaarders die aan het kerktorensyndroom lijden van de voordelen van een fusie moet te zien overtuigen. Ik zie hier een mooie taak weggelegd voor de Kerkradenaren in het Heëlesje. In de eerste plaats voor onze burgemeester Ralf Krewinkel, maar vlak een Joost Meijs van Ummer d’r Neaver niet uit. Ik citeer: “los die jrense los. Doabeiveul iech miech al joare heem i Heële.”

Maar de komende jaren zul je nog gewoon over de ‘jrens’ naar dat verre Landgraaf moeten voor Pinkpop. Maar zover kijk ik nog niet vooruit. Eerst maar eens carnaval. Zondag 19 februari is de Sjtinkzitting. Biertje?

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.