Freek Ars, lapschwanz en Heerlenaar in hart en nieren

In Cultuur, Mensen door Robert NijboerPlaats een reactie

Freek Ars

‘Brrr, wat een weer’ het klinkt vanuit de deuropening als een nieuwe gast bij Coasters binnenstapt. Ze knikt vriendelijk en neemt plaats aan het tafeltje naast me. ‘Hmm, hier is het beter.’ Het regent pijpenstelen op deze vrijdagmiddag in Heerlen. Even later komt ook mijn afspraak binnen. Ik heb afgesproken met Freek Ars, 100% Rock-‘n-Roller van het type ‘ruwe bolster’, drummer van de snel faam makende formatie Lapschwanz  en initiator van de Carals (muurschilderingen, maar dan op een auto). Tijd om deze Heerlense duizendpoot eens aan de tand te voelen.

inParkStad Advertentie

Carals

Voor Carals, het mobiele antwoord op de succesvolle Heerlense Murals, laat Freek illustratoren en kunstenaars auto’s omtoveren tot prachtige kunstwerken. ‘Ik vond de onderlinge strijd rondom de murals erg jammer en wilde de aandacht verleggen, zonder gelijk met het vingertje te wijzen. Dat is aardig gelukt. Het begon als grap, maar mensen begonnen gelijk hun auto’s aan te bieden. Toen heb ik eerst mijn eigen auto laten doen, om te laten zien dat ik het echt meende. Dat was de start.’ Op dit moment is er een wachtlijst met auto’s, Freek kan nog wel een tijdje vooruit. ‘De eerstvolgende zal gedaan worden door Vincent Lancée, die de Heerlen Heron op het oude CBS-gebouw heeft gemaakt. Dat kunstwerk is geweldig geworden. Er zit zoveel talent hier in Heerlen, op allerlei gebied. De stad is zo goed bezig. Natuurlijk moet er nog wel wat gebeuren, maar binnen een jaar of vijf hebben we het hier helemaal voor elkaar!’

Lapschwanz

Naast het regelen van de carals, is Freek op het moment erg druk met de ‘Lapschwanz Band.’ Zowel René (de gitarist) en Leon (de frontman) en ikzelf waren op zoek naar iets om in de muziek te gaan doen. Mijn eerste idee was om er een crossover band van te maken, ruige rock samen met rap. Dat bleek  geen succes. Toen kwam Marcel erbij en dat werkte vanaf de eerste minuut. Nu is Lapschwanz een bulldozer die overal overheen rolt.’ (Leuk detail: alle bandleden wonen in de Heerlense Laanderstraat. Nou ja, op bassist Leon na, maar daarvan vindt de hele band dat deze maar eens moet verhuizen).

‘In februari kwamen we voor het eerst bij elkaar en nu staan we in de finale van de ‘Nu of Nooit’, tussen al de net startende bandjes.’ Lapschwanz valt op met een gemiddelde leeftijd van bijna 50 jaar, maar vooral ook door hun eigenheid en unieke geluid. Daarnaast rocken ze met de energie van een tienerbandje. Zoals in een recensie stond: “Eindelijk eens een band die niet op Kensington wil lijken”. ‘Een groter compliment kun je niet krijgen.’ Op 10 december zal blijken of de band bestaande uit zanger Marcel van den Berg, gitarist René de Bie, bassist Leon Douven (een fenomenaal muzikant die voor Lapschwanz negen jaar geen basgitaar had aangeraakt.) en drummer Freek volgend jaar PinkPop mag openen.’

Nu of nooit

‘Het was geen vooropgezet plan om aan deze wedstrijd mee te doen. Ik zag een oproep langskomen, ‘nog een week de tijd om je in te schrijven’. Ik heb de andere bandleden niets gezegd, alleen dat we een demo nodig hadden voor algemene promotie. Zo gezegd, zo gedaan. De demo ging op de bus, met een telefoontje naar de organisatie erachteraan, omdat ik eigenlijk een dag te laat was. En toen werden we als nummer 31 op de lijst gezet.’

Als er later een band afvalt  mag Lapschwanz als dertigste band op de lijst mee doen. ‘Toen heb ik het pas aan de rest verteld. “Uh, by the way, we doen mee aan Nu of Nooit” De rest is geschiedenis. ‘Als je tot in de finale doordringt, krijg je vanuit SPL verplichte coachingdagen. Voor een beginnende band fijn, maar voor ons soms een nadeel, omdat we toch al wat langer meedraaien en er allemaal een baan bij hebben. Toch hebben ook wij veel geleerd. SPL zorgt voor goede begeleiding en Nu of Nooit is een zeer professioneel georganiseerde wedstrijd.’

De finalisten

‘Alle finalisten van Nu of Nooit zijn top. Kwalitatief goede bands die dicht bij elkaar liggen, maar toch allemaal erg diverse muziek maken.’ Een aantal leden van de band heeft in het verleden als eens Nu of Nooit gewonnen met de band ‘Wicked Wonderland.’ Toen ook als 31e gestart en nadat er een band uitviel doorgeschoven naar de 30e plek. Hopelijk is het een voorbode dat de geschiedenis zich herhaalt. ‘De muziek die we nu maken is wat heftiger. Een groot voordeel als je wat langer meeloopt, is dat je een groter netwerk hebt. De clip die we maakten voor ons nummer ‘Let it Burn’, daar wilden spontaan allerlei mensen hun steentje aan bijdragen. Er zijn in Heerlen in het algemeen veel mensen die mee willen doen. Daarbij is Heerlen loyaal aan zijn bands. Zou leuk zijn als er weer eens een band uit Heerlen wint. Al ben ik getogen in Voerendaal, ik woon al vanaf mijn elfde in Heerlen en ben een Heerlenaar in hart en nieren.’

Mee naar de finale?

Voor de finale op 10 december in Venlo zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Wil je mee? Ben er dan snel bij en stuur een berichtje via de facebookpagina van Lapschwanz! Freek sluit af ‘Een ding kan ik beloven, het wordt echt een feestje, we nemen veel mensen mee, uiteraard allemaal in Lapschwanz t-shirts.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.