Jan Smeets en Tante Rikie

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Frank Benneker

Frank Benneker

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Ja, we worden de grootste. Het scheelt maar een paar duizend inwoners, maar Heergraaf of Landheer, of hoe de nieuwe gemeente ook gaat heten, wordt groter dan Maastricht. Zou het de trots van de Heerlenaren op hun stad een extra boost geven? En trots is al de grootste winst van 2016 voor Heerlen. Tijdens Serious Request eind vorig jaar merkte je het al. Er veranderde iets in de sfeer. Zelfs de grootste parkstadpessimisten werden er door aangestoken. Het kan wél in Heerlen, dat gevoel. En daar zijn ze in 2016 vrolijk mee doorgegaan, met als resultaat de titel evenementenstad van 2016. En daarna ook nog door een Anschluss Maastricht rechts inhalen, dat doet iets met een stad en zijn inwoners. Maar daarbij, die status van grootste gemeente kan zo weer voorbij zijn, want Heerlen en Landgraaf krimpen door en in Maastricht trekken ze elk jaar eind augustus een vers blik studenten open.

Als de fusie doorgaat tenminste. Want de geluiden die je de laatste tijd uit Landgraaf hoort, zijn niet echt hoopgevend voor de samensmelting. Je had al oppositiepartij GBBL, veruit de grootste partij bij onze fusiepartner, die tegen een fusie was en nu gooit daar ook nog een wethouder haar kont tegen de krib. Voor wie zijn licht opsteekt op social media is het oordeel over de fusie ook duidelijk, het volk van Landgraaf is tegen. Of is het weer een gevalletje van de schreeuwende minderheid die de zwijgende meerderheid overstemt?

Het duurt in elk geval nog minstens twee jaar voordat de fusie een feit is en Pinkpop in onze gemeente plaatsvindt. Hoeven we daarvoor ook niet meer naar Landgraaf. Het geeft de Nieuwe Nor de tijd om met de nieuwe grote zaal te experimenteren om de affiche van Pinkpop vanuit de onderkant te verbeteren. Ze maken zich er nogal druk om, die oude Pinkpopgangers. Werden ze eerst lekker gemaakt met Pearl Jam en Foo Fighters, die uiteraard niet konden, blijkt deze week dat ook Guns n’ Roses Jan Smeets’ huisje stilletjes voorbij rijdt. Ondertussen hangt de komst van Justin Bieber als een schrikbeeld boven hun hoofden. Pinkpop past akelig perfect in zijn toerschema.

Ik weet niet wat jij met Pinksteren doet, maar als je geen zin hebt om tussen al die Beliebers te staan, weet ik in juli nog wel een leuk festivalletje. De Zwarte Cross heet het, heb je misschien wel eens van gehoord. Toen ik nog in die contreien woonde ben ik er geregeld geweest en ik heb zelfs een paar jaar als kersverse Heerlenaar een paar man van Bekkerveld een weekendje naar de Achterhoek (niet te verwarren met mijn Twente overigens, maar ik snap wel dat Limburgers die twee regio’s op één hoop gooien) gesleept. Op de Zwarte Cross heb je de best of both worlds. Limburgse verkleedpartijen gecombineerd met Achterhoeks motorcrossen. Ok, je drinkt er Grolsch in plaats van Brand of Alfa, maar daar kom je wel overheen. En je hebt gegarandeerd geen Justin Bieber, maar Bennie Jolink. En in plaats van Jan Smeets heeft de Zwarte Cross Tante Rikie. In tegenstelling tot brombeer Jan is Rikie een echte knuffelbeer. Ga je mee?

Groeten, Frank

(Foto: Facebook – Tante Rikie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.