“Het pleintje!”

In Verhalen door Frits Hartgerink2 Reacties

Het Pleintje

De “pleintjes”… Bestaan ze nog? Ligt het aan mij, maar ik zie ze niet meer! Ik bedoel uiteraard de beruchte hangplekken waar jongeren met hun brommertjes bij elkaar komen. Om wát te doen? Niks! Gewoon lekker hangen. Stoer op je brommer zitten, je eerste sigaret roken (“Kijk uit, daar komt je moeder!”) en veel, heel veel, ouwehoeren! En dat doe je dan op “het pleintje”!

inParkStad Advertentie

Iedere wijk in Hoensbroek, Heerlen en ook ieder dorp had destijds wel zijn eigen “pleintje” In de jaren 80 hadden we “ons pleintje” op het Wolfshoofdplein in Mariarade, Hoensbroek. Waarom daar? Omdat het Emmaplein al was “ingenomen” door oudere jongens. En als je ergens voor uitkeek dan waren het wel de “oudere” jongens. DE ongeschreven regel was dan ook… Wij kwamen niet op “hun pleintje” en zij “tolereerden”ons. En zo was het nog lang onrustig in Mariarade.

Mot met Mariarade

Kwam je uit Mariarade dan betekende dat dat je “automatisch mot” had met de “andere pleintjes” uit andere wijken en dorpen! Waarom? Geen idee eigenlijk….Dat was nou eenmaal zo…. Het werd eigenlijk pas een probleem toen een paar van mijn beste vrienden op de Steenberg bleken te wonen… De oplossing bleek simpel… Beide “pleintjes” werden al snel “samengevoegd”. Het was dan ook geen uitzondering als we daar samen rond het bankje zaten met een man of twintig. Uiteraard droeg je een zogenaamde pilotenjas! Een groene of een blauwe! Embleem van een of andere metalband op de schouder genaaid… En dan zo breed mogelijk rondlopen alsof je de koning van de wijk was! Je haren (toen nog wel) in een “matje”, kort van boven, lang van achter (Hou op met lachen! Dat was “cool” toen!) en uiteraard had je een (dons)snorretje!

Ik was altijd een van de jongste jongens in de groep. Iedereen mocht “laat” thuis komen bij het op stap gaan… behalve ik…. Ik moest al om 1 uur thuis zijn terwijl de rest gewoon tot 3 mocht blijven! Be-lach-e-lijk! Ik was verdorie al 15! (?!?!) Iedereen had dan ook een brommer…behalve ik…. Ik hield me vast aan de arm van een vriend en liet me met 70 km per uur op mijn fiets meeslepen aan zijn brommer. Of ik reed op de brommer van een ander. Tegen de tijd dat ik EINDELIJK 16 werd en mijn eigen brommer kreeg hadden de meeste jongens al hun rijbewijs…. De lol was er toen ook al weer gauw af. Na twee maanden heb ik hem dan ook maar doorverkocht.

Kortom, ik was niet de makkelijkste puber en heb mijn ouders vaak tot wanhoop gedreven…

Op stap

En waar gingen we heen op stap? Waar niet! White Horse (De Bok!) in Hulsberg, Het Brikske en de Koempel in Brunssum! Femina en Studio 54 in Heerlen (Een grotere tegenstelling qua uitgaansgelegenheden was er niet maar ik was wel van de “hard rock” en “new wave” terwijl de anderen meer van de “hip hop” waren… Een eeuwige discussie destijds!) Vanal uithalen natuurlijk. Elkaar lekker opjutten. Ja, ik was zo’n sukkel die bij het woord “bluf” móest bewijzen dat hij het durfde! Gelukkig was dit ver voor het mobiele telefoon tijdperk! Je moet er toch niet aan denken dat die onzin allemaal gefilmd was en nu op internet terug te vinden zou zijn! Riep er iemand “hongerrrr!” dan zat 10 minuten later de friture (Fredje!) vol met jongeren!

Party crashen

Kijken of je binnen kon dringen op het schoolbal van het St Janscollege terwijl niemand van ons daar op school zat! (Tenminste, tóen nog niet…) Via een (door een “medeplichtige” scholier) van tevoren opengezet raam aan de zijkant van de school binnen klimmen en dan, eenmaal binnen, keihard mee feesten met de “St-Janners” Samen naar huis liften vanuit Brunssum na het stappen. Er kon niks gebeuren, we waren immers samen! Bij heel wat rare malloten in de auto beland in die tijd.
De eerste vakantie zonder ouders. Op camping de Zeekoelen in Brunssum waar we daarna NOOIT MEER TERUG mochten komen… Tssss, als je ’s nachts al niet meer mag zwemmen terwijl je daar op camping bent!

I had the time of my life

Als ergens de ouders een avond weg waren dan werden videofilms gehuurd! Dat betekende helaas dan ook dat je voor de vijfde keer verplicht naar Dirty dancing moest kijken omdat de afspraak was dat de meiden ook een film “mochten” huren en we deze eerst “verplicht”moesten kijken voordat Commando of A nightmare on Elm street op mocht…. Waarom huurden die grieten ELKE KEER DEZELFDE film???

De jeugd van tegenwoordig

Maar terug naar mijn oorspronkelijke vraag. Bestaan die “pleintjes” nog? Of zit “de jeugd” tegenwoordig alleen nog maar op virtuele “pleintjes” via social media? Dat zou toch jammer zijn! Ja, ik kwam wel eens thuis met een blauw oog na een conflict met een “pleintje” van een “andere wijk”… Ja, Ik heb aardig wat “foute” vrienden met “foute” invloed gehad. Ja ik heb vaak moeten rennen omdat we weer wat “uitgevreten” hadden. Ja, de ouderen in de wijk klaagden over ons. We waren te druk, te lawaaierig (Wedstrijd door de straat op brommers, een radio!) , een veel te grote groep en we lieten te veel rotzooi achter! Ja, dat is zo! Maar weet je, dat hoort zo! Dat heet “puberen”!

Een “pleintje” was DE plek om jezelf te ontplooien en vrienden te maken! Je plek in “de groep” vinden. Je eigen identiteit vormen. Je leert voor jezelf op te komen. Ik denk dan ook dat “het pleintje” mij voor een groot deel gevormd heeft tot de persoon die ik nu ben. En weet je, ik had het voor geen goud willen missen!

Over de schrijver

Frits Hartgerink

inParkstad columnist met het hart op de tong. Zijn herkenbare verhalen vol humor zetten aan tot nadenken, maar altijd met een knipoog.

2 reacties op ““Het pleintje!””

  1. Goh, ik ben geboren op een van die pleintjes in 1955, en heb er gewoont tot 1967, ik ken alle pleinen daar,ook wolfshoofdplein, vroeger speelde we daar als kinderen en was ook kindvriendelijk,niks werd overgenomen daar door hang jongeren,ze waren daar wel, maar iedereen speelde daar zo werd er getolt, elastiek springen, gevoetbald, tennis met oudere er werd koffie en thee met cake gedeeld, daar waren de pleintje ook voor bedoel, niks ingenomen, maar plezier voor iedereen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.