Reutel flop

In Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Reutel flop

De Eppo! Wie kent dit stripblad nog? Als kind was de ene helft van Nederland geabonneerd op de Donald Duck en de andere helft op de Eppo. De Donald Duck was voor meisjes, de Eppo voor jongens! (Niet dat wij die dan niet lazen, maar toch…) In de Eppo stonden stoere strips als “De Partizanen”, “Storm”, klassiekers als “Lucky Luke” en “Asterix” maar ook strips van Nederlandse bodem. “Sjors en Sjimmie”, “Lowietje” (het rijkste jongetje van de wereld) en mijn favoriet: “De Generaal”! (Tekst: Frits Hartgerink)

inParkStad Advertentie
Frits Hartgerink

Frits Hartgerink

Reutel flop

De Generaal was briljant in zijn onnozelheid. Hij reed samen met een soldaat en een professor in een miniatuurtank en iedere aflevering verzon hij opnieuw een plan om de macht (In de vorm van een Maarschalk met zijn adjudant in een fort) mee te grijpen. Al dan niet met de hulp van zijn super sexy nichtje Truus (“Malle jongen toch”) of zijn oudoom met een dubieus verleden, “DERRRR” Otto! Zinloos om te vermelden dat iedere poging tot mislukken gedoemd was… Regelmatig kreeg hij dan een zenuwaanval met de magische woorden “Reutel Flop…” of andere onuitspreekbare kreten.

Stereotypen

Een strip als deze zou nu never nooit niet meer gemaakt kunnen worden. “De Generaal” was seksistisch, racistisch (jawel, hij deed ook een keer een poging verkleed als zwarte piet, oho!), agressief en zat vol met stereotypen! In die tijd maakte geen hond die zich daar over! Als kind lag ik in een deuk om het overdreven karakter en het was allemaal compleet over the top.

Als deze strip tegenwoordig in een krant geplaatst zou worden, was het land te klein! Er zouden Kamervragen gesteld worden. Ik hoor Kuzu al tekeer gaan. “Dat kán toch niet zo maar!” Voor- en tegenstanders zouden ’s avonds bij Pauw aanschuiven.

Als kind maalde je daar niet om. Je las de 3 pagina’s, lachte hard en sloeg de bladzijde om, benieuwd of Lucky Luke de Daltons weer terug de gevangenis in kon krijgen. (ook zo’n strip vol stereotypen!) Wanneer zijn we opgehouden met lachen? Overdrijving en stereotypes waren toch júist grappig! Dáár moesten we hard om lachen. Denk aan series als ‘allo ‘allo of All in the family waar Archie Bunker als een oude racistische idioot werd neergezet! “Wij” vertelden Belgenmoppen (die waren “dom”) en “zij” vertelden ‘ollandermoppen (wij waren “gierig”). We konden daar allemaal hard om lachen.

Voorzichtig

Waarom zijn we zo voorzichtig geworden? We maken liever géén grap dan dat we het risico lopen om iemand te beledigen. En wat zijn we tegenwoordig ook maar snel beledigd! Vooropgesteld, racisme en discriminatie kunnen niet! Zijn niet meer van deze tijd en mogen nooit getolereerd worden! Maar ook hierin gaat de discussie soms veel te ver! Het is geen “zij” tegen “wij”! Toch? Maar op deze manier lijkt het vaak wel zo. En dat pesten een reëel probleem is daar twijfel ik ook niet aan. Elkaar plagen mag, maar zorg in ieder geval dat “de ander” er ook om kan lachen! Wat is nu vaak het gevolg? Mensen gaan elkaar opzettelijk beledigen! Jij hebt een andere mening dan ik, dus… BAM! De opmerkingen over en weer worden harder…gemener! Pijnlijker! Leuker? Mwoh…

Juffrouw Emmy

Als je vroeger ruzie had op het schoolplein dan kwam juffrouw Emmy en die dwong je om de ruzie uit te praten! Hup, om de tafel en praten! “En nu geven jullie elkaar de hand en zeggen jullie sorry tegen elkaar. n is het klaar!” Het leuke was, dan wás het ook klaar! Je zei “vrede” en speelde verder. Waarom kunnen we dat nu niet meer? Ik vind het nog steeds een briljante oplossing! Als nu iemand zich beledigd voelt dan rent diegene direct naar de politie, aangifte doen! Waarom zegt een rechter niet hetzelfde? “Zo! En nu geven jullie elkaar de hand en zeggen jullie sorry tegen elkaar!”

Hoensbroek be like…

Ik kom zelf oorspronkelijk uit Hoensbroek en lig in een deuk om alle stereotypen daarover. Die kalle neet plat maar gebroeks, weet u nog? Toen de filmpjes van de “New kids” net op you tube verschenen kwam het allemaal aardig bekend voor! Tuurlijk was het zwaar overdreven en ging het veel te ver, maar sommige details. De “matjes” en “snorretjes”, het stoer tegen de boksbal slaan op de kermis. Ai….erg herkenbaar voor veel mensen ben ik bang (inclusief mezelf op 16-jarige leeftijd). Kijk voor de grap eens op de facebookpagina “Hoensbroek be like”…

Wil dat zeggen dat iedereen uit Hoensbroek dus automatisch…? Tuurlijk niet! Ik ben er opgegroeid en heb er jarenlang met veel plezier gewoond. (tegenwoordig Brunssum) Maar ik kan er om lachen! Het is een stereotype! IK voel me niet beledigd net zo min als “we” anderen willen beledigen. Lachen om de herkenbaarheid! Hard lachen om jezelf! Best gezond toch? (Wat voelden we ons stoer en wat waren we eigenlijk onnozel!)

Zullen we afspreken dat we weer eens wat meer durven lachen om elkaar? Zonder dat de ander boos word? Maar dat we dan ook beloven net zo hard te lachen als er grappen over ons gemaakt worden? Zullen we überhaupt afspreken dat we weer eens wat meer lachen? Voor mijn gevoel doen we dit veel te weinig! En wie niet lacht is een winkbuul! Reutel flop!

(De Eppo bestaat overigens nog steeds. https://www.eppostripblad.nl/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.