Paul Simons: ‘We beginnen onze trots terug te vinden’

In Mensen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Als ik op bezoek kom, schijnt de zon. Ik word zeer vriendelijk ontvangen bij de St. Pietershof. Een verrassend rustige plek, midden in het centrum van Heerlen. Door het goede weer nemen we plaats in de knusse binnentuin op loopafstand van het Pancratiusplein.

Tegenover me zit Paul Simons, oud-wethouder GroenLinks in het Heerlens college (van 1994 tot 2000). Paul vertelt: ‘In deze periode is de basis gelegd waar latere colleges op hebben doorgebouwd. Van oudsher was vertrekken uit Heerlen logisch, vooral als je verder wilde leren. Hier waren geen universiteiten.’ Er waren in die tijd nog veel grote gezinnen. Simons, zelf uit een gezin van zeven kinderen afkomstig, bleef gelukkig voor Heerlen behouden. ‘De generatie van na de oorlog zorgde voor aanwas van de bevolking. Voor ons was het de taak er om hier perspectief aan te geven. Heerlen plukt op dit moment langzaam steeds meer de vruchten van de plannen die destijds zijn aangezet. De nieuwe lente van Heerlen!’

‘Ook het bedrijventerrein Avantis begint er nu langzaam een beetje te komen. Het college heeft daar destijds de eerste plannen voor opgesteld. Er wordt nu meer aan promotie gedaan en er is meer social media gebruik. We beginnen onze trots terug te vinden. Dat is wat we nodig hebben om verdere veranderingen te kunnen doorvoeren. Van boven opleggen heeft geen zin, het moet van binnenuit.’

Stichting Leergeld Parkstad

‘Van deze vrijwilligersorganisatie ben ik sinds januari 2016 de voorzitter. Kinderen van 4-18 jaar kunnen gebruik maken van de voorzieningen van Stichting Leergeld.’ Er kan o.a. worden geholpen op het gebied van: schoolgeld, boekengeld, ouderbijdrage, lidmaatschap vereniging,

‘Het gaat altijd om ’t kind’
zwemdiploma, culturele verenigingen (harmonie) en schoolreisjes. ‘Maar ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van een computer of een fiets. Mensen kunnen zelf aanvragen indienen. Er volgt dan een huisbezoek. Heeft de aanvraag kans, kunnen ze nog meer aanvragen. De vergoedingen worden rechtstreeks uitbetaald, deze komt niet in handen van de mensen zelf. Zo is het zeker dat het geld op de juiste plek terecht komt. Het gaat daarbij altijd om ’t kind. Dat is de afweging die we maken. Een commissie bepaalt uiteindelijk de toekenning.’

Vrijwilligers

Onze stichting bestaat al 12 jaar en werkt met ruim 60 vrijwilligers. De aansturing hiervan is erg belangrijk. Voornaamste taak van het bestuur is het zorgen dat deze mensen hun werk goed kunnen doen. In 2015 zijn er 1800 kinderen geholpen. Eerste helft van 2016 laat een toename zien van toekenningen. ‘Wat mooi is om te zien is dat gemeenten steeds vaker regelingen overnemen.’ Het geld waar de stichting mee werkt komt veel van donateurs zoals: service clubs, Rotary, Arcus, Movare, Rabobank. ‘Movare heeft zelfs een eigen fonds gesticht, ze mogen namelijk niet zomaar rechtstreeks een ouderbijdrage kwijtschelden. Op deze manier kunnen ze via de stichting toch helpen.’

‘Kinderen zijn de eerste slachtoffers van uitsluiting door armoede’
Kinderen zijn de eerste slachtoffers van uitsluiting door armoede. Om een voorbeeld te noemen, kinderen uit een arm gezin, zijn vaak ‘ziek’ op hun eigen verjaardag. De reden is dat ze niet genoeg geld hebben om uit te kunnen delen. Een gevolg hiervan is dat ze ook niet worden gevraagd om bij andere kinderen op het feestje te komen. Ook als er niet genoeg geld is om mee te doen bij een sport- of muziekvereniging, zit je met een probleem. Dan hoor je erop jonge leeftijd al gelijk niet bij. Dat heeft ook uitwerking op het latere leven. Voor de minderbedeelde kinderen is er overigens een mooi initiatief opgezet in Rotterdam. Daar verzorgt Stichting Jarige Job verjaardagspakketten voor kinderen waarvan de ouders zelf de middelen niet hebben om voor hun kind een cadeau te kopen.Stichting Leergeld Parkstad

Samenwerken

‘Naast mijn werk voor Stichting Leergeld Parkstad ben ik ook betrokken bij het comité 4&5 mei en zit ik in het bestuur van de Harmonie. Dit laatste zonder dat ik hier echt iets had. Dat is nu anders. Het is verrassend hoeveel jonge mensen daarin zitten. Bij het comite 4&5 mei proberen we ook zoveel mogelijk jongeren bij alles te betrekken. Zo werken we zoveel mogelijk samen met middelbare scholen. En niet alleen voor het historisch besef. Jonge mensen kunnen het geheel een nieuwe identiteit geven. Zo gauw als je samenwerkingen van de grond krijgt, dan trekt dat vanzelf nog meer samenwerkingen en mensen aan. Dat biedt kansen voor iedereen!’

Meer weten over stichting leergeld parkstad?

Bezoek dan de website: http://www.leergeld.nl/parkstad/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.