Melissa Boekelman: Een Bobslee als springplank voor Rio en Tokyo

In Heerlense Helden, Sport, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Kleine meisjes kiezen niet voor atletiek in Nederland. Helemaal niet voor kogelstoten. Melissa Boekelman is hierop geen uitzondering. Ze wordt in 1989 geboren in Dordrecht, woont enige jaren in Breda, Amsterdam, Arnhem en Stuttgart en sinds 4 jaar in ons eigen Heerlen. Reden te meer voor een interview met alweer een “Heerlense” olympiër.

Als klein meisje doet Melissa aan o.a. aan zwemmen en paardrijden. Sporten die kinderen op jonge leeftijd leuk vinden. Moeder Boekelman doet echter aan atletiek. Ze traint verschillende groepen. Zoals veel kinderen doet ook Melissa de kunstjes van mama vrolijk na en gooit met speren, kogels en discussen. Hier haalt de kleine Melissa de meeste voldoening uit. Ze gaat aan atletiek doen.

Jong talent

Dat Melissa talent heeft wordt snel duidelijk. Als kind start je in de atletiekwereld veelal op de meerkamp. Proeven aan alle verschillende facetten die de Moeder der Sporten rijk is. Melissa is goed in alles. Dat bewijst ze als D-junior (12-13 jarigen) met de beste meerkampprestatie bij de meisjes ooit. Een prestatie die nog steeds niet geëvenaard is. Bij de werponderdelen doet Melissa er nog een schepje bovenop. Nog steeds is ze, in deze leeftijdscategorie, Europees recordhoudster bij het speerwerpen én het kogelstoten. Zij stoot de 2kg zware kogel maar liefst 19.12 meter ver. Andere meisjes van die leeftijd komen amper verder dan een meter of 7 à 8.

Even voor de beeldvorming: een meisje van 12 stoot een kogel van 2kg verder dan een verlengde Veoliabus (18.75 meter). Ik wil bij deze volwassen mannen uitdagen dat te evenaren!

Op naar de top

Vanaf haar zestiende gaat Melissa zich verder specialiseren in het kogelstoten. Het specialiseren blijkt een goede keuze. Melissa wint zo’n beetje alles wat er te winnen valt. Zo pakt ze 2x goud bij het European youth olympic festival op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. In 2006 is er weer goud op het WK junioren <20 en de prijzenkast wordt in 2007 verder aangevuld als Melissa de beste is op het EK voor junioren <20. Een gouden carrière ligt in het verschiet.

Het loopt anders. Om de top te bestormen gaat Melissa wonen en trainen op Papendal in Arnhem. De bondscoach moet haar helpen de laatste stappen naar topprestaties bij de senioren te zetten. In plaats daarvan raakt ze verlamd. Ondanks een persoonlijk record van 18.17 meter (de kogel weegt inmiddels 4kg) kan ze haar draai niet vinden. Haar carrière raakt steeds verder in het slop. De gouden toekomst krijgt een grauwe kleur.

Ze besluit het roer om te gooien. Haar toekomst ligt in Duitsland, in Stuttgart wel te verstaan. “Ik hoopte hier het plezier en de vorm weer terug te vinden”. Er is echter één probleem. De Nederlandse bond trekt alle steun aan het toptalent terug. Weg financiële steun, weg begeleiding en misschien nog wel belangrijker, weg vertrouwen! In het traject van London 2012 tot Rio 2016 staat ze er helemaal alleen voor.

Cool runnings

In 2013 komt er steun vanuit onverwachte hoek. De bobslee bondscoach belt en Melissa wordt de Nederlandse “Cool Runnings.” Deze film over het Jamaicaanse bobsleeteam krijgt met Melissa een Hollandse opvolger. Ze wordt remster in de tweevrouws bob. Als reserve gaat ze mee naar Sotchi om daar, nota bene op de winterspelen, vierde te worden. Dit geeft haar kogelstootcarrière een nieuwe boost. Met een A-status als bobsleeër op zak kan ze weer even vooruit. Op naar Rio!

‘Dit is de prestatie waar ik het meest trots op ben. De spelen halen op eigen houtje’
Trainen en wonen doet ze inmiddels weer in Heerlen. Samen met partner/krachttrainer Tom en techniektrainer Michel Leinders weet ze zich zonder enige hulp van de bond (op het allerlaatste moment) te plaatsen voor Rio. “Dit is de prestatie waar ik het meest trots op ben. De spelen halen op eigen houtje, als Remy alleen op de wereld en tegen alle verwachtingen in.” Misschien is dat tevens de grootste bevestiging van haar talent en iets waar ze met recht trots op mag zijn.

“Rio is bijzonder, de Olympische Spelen meemaken als volwaardig team-NL lid is gaaf! Het “wij” gevoel onder de Nederlandse sporters is misschien nog wel het mooiste aan de spelen.” Melissa wordt uiteindelijk 14e. Ze komt slechts 7 cm tekort voor de finale. Nederland heeft het helaas niet op de beeldbuis kunnen zien want de NOS koos voor andere sporten. Maar in Tokyo kunnen ze hopelijk niet meer Melissa Boekelman heen. Daar wil ze gaan knallen voor een finaleplek en hopelijk meer dan datMelissa Boekelman

Stel je eens voor wat iemand die zonder enige steun en geheel op eigen kracht Rio kan halen, zou kunnen met steun vanuit de bond en sponsoring?! De steun vanuit de bond heeft ze, in ieder geval voor het komende jaar. Tot die tijd heeft ze een A-status. Sponsoren zijn altijd welkom en bieden mogelijk weer zicht op die gouden toekomst waar Melissa al die jaren zo onnoemelijk hard voor heeft moeten werken.

Prijsvraag

Welke afstand heeft Melissa tijdens de olympische spelen in Rio gestoten? Stuur jouw antwoord voorzien van je naam naar info@oogopheerlen.nl. Uit de juiste inzendingen zal een winnaar getrokken worden die een gesigneerd shirt van Melissa wint.

Melissa Boekelman sponsoren?

Voor een eventuele sponsor ligt er een pakket door Melissa Boekelman gesigneerde Team NL spullen uit Rio klaar.

(Tekst: Erik Gerards / Fotografie: Bjorn Parée/Erik Gerards)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.