Koempels klappen niet

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Kevin Goes1 Reactie

Beste Frank,

inParkStad Advertentie

Met veel ongeloof heb ik gelezen over de opening van de TK Maxx in Heerlen-centrum. Allereerst moest ik opzoeken wat een TK Maxx is. Als ik een beetje door de foto’s blader op de site van het Limburgs Dagblad, lijkt het mij een Primark waar je ook goedkope horloges en pannen met een extra snelle aanbaklaag kunt kopen. Goedkope shit dus, gemaakt door kindertjes in een brandgevaarlijke kelder in Vietnam. Ik was dan ook niet verbaasd toen ik las dat Jos van de Mortel de pandeigenaar was.

TK Maxx is dus een Amerikaanse outletwinkel waar je een hoop troep krijgt. Goed voor Heerlen dat er weer invulling is in dat spuuglelijke pand op de hoek van de Bongerd. Maar waar ik mij het meest aan ergerde, was het feit dat het personeel al klappend de eerste dertig bezoekers verwelkomde. Dat vind ik zo niet bij Heerlen passen. Rode loper, klappende werknemers, waar gaat het heen met de stad waar je een paar meter verderop nog lekker in je koffie gespuugd wordt door de eigenaresse van een café?

Heerlen is voor mij de stad waar je naartoe kunt als je ziek wordt van alle mannen met zo’n lekker nonchalant knotje in hun haar en waar je gewoon nog koffie krijgt, in plaats van espresso-machiatto met driemaal gebrande, door katten gegeten en weer uitgescheten koffiebonen. Ook die mannen met knotjes en met een gestylde baard zie je tegenwoordig in Heerlen, maar die concentreren zich voorlopig nog bij Coasters.

Het begint met klappend personeel en een rode loper, maar wat volgt? Bussenvol met Tukkers die de stad van hun grootste voorbeeld Frank gaan bekijken? Chinezen die met een camera urenlang de ronddraaiende ezel bezet gaan houden? Ik overdrijf, maar klappend personeel bij een Amerikaanse outletwinkel is het verst weg van de Heerlense cultuur. Koempels klappen niet, alleen als Fortuna Sittard op bezoek komt. Dan klappen ze er bovenop. Een pandenheini als Jos van de Mortel snapt dat niet. We willen in Heerlen geen winkels waar je kleren, pannen en horloges kunt kopen, die halen we wel van de vrachtwagen af als dat moet. We willen in Heerlen eigen mensen in de winkels. Mensen die we al jarenlang kennen en kunnen, die iets leuks en iets kleins te koop hebben. Mensen die je nog eens in de koffie spugen als je vervelend bent.

Groet,
Kevin

P.S.: Ik heb dus een broek besteld bij de TK Maxx. Of je die even op kunt halen.

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Eén reactie op “Koempels klappen niet”

  1. Leuk geschreven! Persoonlijk ben ik verheugd over het feit dat er invulling is voor dat pand, spuuglelijk vind ik het niet maar dat is een kwestie van smaak. Goedkoop is kennelijk wat “het volk” wilt, ondanks het feit dat dit mede bijdraagt aan verkwanseling van eigen productie binnen de landsgrenzen en bovendien concurrentie oplevert voor de reeds bestaande winkels in de (binnen)stad. De grote vraag is hoe “we” een omslag teweeg kunnen brengen aan dit soort winkels/zaken, het heeft mijns inziens echt te maken met een bepaalde mindset die dient te worden gevormd met als uitgangspunten het blijvende banenbehoud, duurzaamheid en leegstand-bestrijding in de (binnen)stad. Echter, waar de boekhouder regeert ontbreekt de (lange termijn) visie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.