Kiekchinezen en flitsjapanners

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Hoi Kevin,

inParkStad Advertentie

Die broek laat je maar mooi door iemand anders afhalen. Je hebt vast wel iemand in je omgeving die wél graag naar winkels gaat. Ikzelf heb een gruwelijke hekel aan ‘shoppen’ en zie het als een noodzakelijk kwaad. Ik heb laatst nog bij de C&A in ’t Loon in een half uurtje tijd drie broeken en een paar hemden gekocht. En dat alleen maar omdat bij kleding van te voren passen wel handig is, en paskamertjes hebben ze nog niet in internetwinkels. Maar dan wil ik ook voor minimaal een jaar verlost zijn van dat kledingwinkelgedoe.

Maar goed; ik heb zo’n TK Maxx dus niet nodig. Heerlen wel. Als je een rondje door de stad loopt zie je steeds meer panden leegstaan. Wanneer er dan een keer een lege etalage met een winkel gevuld wordt, dan heb je wel iets bijzonders te pakken. Ja, en in die euforie pakken ze zo’n opening dan wel on-Heerlens overdreven aan. Maar zo’n TK Maxx past wél bij Heerlen. Goedkope outlet-prullaria in een stad die van oudsher niets van opsmuk moet hebben, dat kon wel eens een gouden combinatie zijn. Kun je je het geweeklaag in Maastricht al voorstellen als daar zo’n zaak geopend wordt, tussen Hermès en die zaak van Kiki Niesten? Bovendien hebben die Sjengen net het bericht gekregen dat ze een Hudson’s Bay in hun stad krijgen. Zie je die al in Heerlen staan, tegenover Euroland?

En aan de andere kant: ik juich het toe dat de gebouwen van ‘pandenheini’ Jos van de Mortel weer met winkels worden gevuld. Alles is beter dan dat ze leeg staan te zijn en verloederen, terwijl de etalages alleen maar dienstdoen als aanplakborden voor de verkiezingsposters van zijn buikspreekpoppen in de Heerlense gemeenteraad.

De Fotograaf, een beeld van kunstenares Christel Lechner, mag wel gezelschap krijgen van horden fotograferende Chinezen en Japanners. Foto: gemeente Heerlen

De Fotograaf, een beeld van kunstenares Christel Lechner, mag wel gezelschap krijgen van horden fotograferende Chinezen en Japanners. Foto: gemeente Heerlen

En voor busladingen Tukkers die mijn stad Heerlen komen bekijken hoef je trouwens niet bang te zijn. Ik heb wel eens bij wat voormalige dorpsgenoten in De Lutte geopperd om ze bij mij in Heerlen een Limburgs carnaval te laten beleven. Kijken ze je glazig aan van achter een Grolsch-beugel met een gezicht alsof er Heineken in blijkt te zitten. Voor het geval je dat niet wist; in die katholieke contreien in Twente vieren ze ook carnaval. Maar wat de boer niet kent… Die Tukkers blijven gewoon in hun eigen plaatsje carnaval vieren.

Nee, hoewel ik het leuk zou vinden om in Heerlen in mijn Herman Finkers-dialect te kunnen kuier’n (dat is Twents voor kalle), ga ik toch liever voor bussen vol kiekchinezen en flitsjapanners bij onze ezel op het plein. Dat past toch beter bij de Nederlandse evenementenhoofdstad 2016 die ook nog eens het centrum van de beste toeristische regio ter wereld is. En dan staat het beeld van De Fotograaf, dat een gedwongen nomadenbestaan in Heerlen leidt, er ook niet meer zo plompverloren alleen bij. Kun jij dat al die Aziatische toeristen in Amsterdam eens vertellen en ze een bindend reisadvies Parkstad geven? Kun jij ook weer een stukje veiliger op de fiets door je eigen woonplaats.

Groeten, Frank

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.