It’s the most wonderful time of the year!

In Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Afgelopen zaterdag was het zo ver. De stoomboot voer de haven van Maassluis binnen en HIJ zette weer voet aan wal. En (heel knap) een paar uur later was ie al in Parkstad. Gisteren is ie officieel Heerlen binnengetrokken maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat een aantal kinderen al op zaterdag hun schoen van Sinterklaas mochten zetten! (Tekst: Frits Hartgerink, fotografie: Hans Sormani)

inParkStad Advertentie

Voorpret

Hebben jullie al lootjes getrokken? Drie keer opnieuw omdat er altijd wel iemand is die zijn eigen lootje pakt? De voorpret om een mooi cadeau in elkaar te knutselen, dat er in je hoofd altijd véél mooier uitziet dan het uiteindelijke resultaat!  Gekreukt papier en een halve rol plakband verspild! De voorpret om een toepasselijk gedicht te maken! Humorvol (nét op het randje) of gewoon lief (Jánken gaat ze!). “Sint heeft lang zitten denken…”

En dan met je lijstje richting Heerlen!  Winkel in, winkel uit. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zo’n plezier-shopper ben. Ik heb nooit begrepen dat de woorden “gezellig” en “winkelen” in dezelfde zin pasten. Maar in deze tijd van het jaar voelt het toch altijd net wat beter. Er hangt dan een heerlijke sfeer in de stad. Nu zelfs nog meer sinds er in Heerlen is besloten dat de verlichting die vorig jaar tijdens Serious Request is opgehangen, ook dit jaar weer te zien is tijdens de feestdagen.

Internet

Tegenwoordig hóef je echter de deur niet meer uit.. Wat je ook zoekt, met een paar muisklikken is het te bestellen op internet! Boeken? CD’s (Ja, Ik luister nog naar…), dvd’s (Ja, Ik kijk nog…), Kleding, Noem het op en je kunt het online vinden!
Handig? Zeer! Geen ritjes naar de stad, zoeken naar een (dure) parkeerplek, de kou in!
Winkel in, winkel uit… Maar is dat gezelliger? Neuh….

We weten het allemaal, doordat we (ook ik) steeds meer online bestellen lopen veel “echte” winkels inkomsten mis. Veel inkomsten mis….
Het is natuurlijk sneller en eenvoudiger om lekker lui vanuit je warme stoel met een paar muisklikken precies dat juiste cadeau te bestellen. Ze pakken het zelfs voor je in! Verzendkosten? Vaak niet en anders zijn deze nog steeds goedkoper dan de parkeerkosten in een parkeergarage.

De stad in!

Maar kom op, daar gaat het toch niet om….

Goed, het kost wat meer inzet en tijd  maar toch… Zullen we het dit jaar weer eens zelf  doen? Zelf de jas aan, auto in en op zoek. Al luisterend naar de gezellige Sinterklaas-/ kerstmuziek met veel te volle tassen door Heerlen lopen in de vrieskou. Hopend, wachtend op de eerste sneeuwvlokken. Lekker rondslenteren door het Corio Center. Op zoek naar dat ene eierdopje dat ome Piet op zijn briefje heeft gezet (omdat hij écht niets anders wist te verzinnen binnen de afgesproken prijsklasse) Op zoek naar dat ene boek of die ene CD (die natuurlijk net niet voorradig is) die je zus graag wilt hebben. (Tipje: Didi Recordshop! Hier hebben ze nog écht veel goede betaalbare CD’s en LP’s!) Het whoopie gevoel als je het uiteindelijk tóch gevonden hebt!

Shop local

Zullen we onze lokale winkeliers (en horeca) een plezier doen? Het zou toch jammer zijn als er nog meer winkels uit onze mooie binnenstad zouden verdwijnen! Ze hebben speciaal voor ons hun winkels en -centra prachtig voorzien van een authentieke decembersfeer. Dusss, een lekker hapje eten bij Bracke? Even een uurtje “apart” (dus voor elkaar) gaan winkelen? Straks in een gezellig warm café afspreken bij een warme chocomel (met een toef slagroom natuurlijk) of een koud biertje pakken voor we naar huis gaan? Frits Pelt heeft vast een speciaal biertje klaar staan voor ons.

Zullen we dit jaar de zogenaamde  decemberstress omarmen? Als een trouwe hond, rillend van de kou, achter je vriendin aanwandelen. Buiten wachten als je écht geen zin hebt om wéér een winkel mee naar binnen te gaan. De muur van geur bij de Douglas”! Deur open, binnen lopen… Bam! Snuif! 400 parfums door elkaar! “Ik wacht wel effe buiten schat.” En dan daar staan voor de winkel. Vriendelijk knikken naar je lotgenoten (het zijn altijd de mannen die buiten staan) Elkaar wat schaapachtig aankijken. Allemaal grote tassen die we met moeite vast houden en die dreigen in te scheuren door het gewicht van de inhoud. Een blik van herkenning. Een schaapachtige glimlach. Ook jij? Ja, ook ik.

Het gevoel

Wedden dat het gevoel als je het cadeau uiteindelijk overhandigd veel trotser is dan als je het zo maar online besteld? Want eigenlijk gáát het toch helemaal niet om wát je krijgt! Het gaat om het “gevoel” wat er bij hoort! Ik heb mijn best gedaan om iets voor jou te zoeken wat je leuk vind! Ik heb er energie, tijd en liefde in gestoken! Ik heb het zelf gezocht, gevonden en ingepakt. En dat zie je ook, dat ik het ingepakt heb. Gekreukt papier en een halve rol plakband verspild. Kijk! Dát is pas een cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.