Aod òp Nuj 2016 – met intimiteit en sfeer naar het nieuwe carnavalsseizoen

In Evenementen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Het gratis evenement Aod òp Nuj zal dit jaar voor de 10e keer plaatsvinden. Wat ooit begon als een kleinschalig feestje in een kroeg is uitgegroeid tot een evenement waar vastelaovesgekken reikhalzend naar uitkijken. OogopHeerlen sprak met Jeroen Hazen en Michiel Hazen die dit feest ieder jaar met veel plezier mede organiseren.

inParkStad Advertentie

Van Pancraats naar Schouwburgplein

“We zijn dan wel verplaatst naar het schouwburgplein, maar het blijft een intiem feestje. De intimiteit van het Pancratiusplein willen we bewaken. Ook gaan we weer veel sfeer creëren. Wat Aod òp Nuj kenmerkt is dat de grote namen die komen optreden, allemaal meerdere nummers zingen. Dit wordt door het publiek erg gewaardeerd. Daarnaast is het gratis toegankelijk en kunnen de mensen lekker dicht bij het podium komen. Ook zorgen we voor de beste mogelijke drankvoorziening, iets wat bij ieder evenement een uitdaging is. Er komen ieder jaar meer mensen verkleed. Dat is voor ons als organisatie een teken dat we iets goed doen.” Onder het genot van een drankje en luisterend naar de klanken van Limburgs meest geprezen carnavalsartiesten, wordt het nieuwe carnavalsseizoen jaarlijks door zo’n vijfduizend bezoekers ingeluid.

18.11 uur

“We starten de avond ieder jaar om 18.11 uur (op 10 november) met een fantastisch muziekprogramma.” (Dit jaar zullen o.a. Beppy Kraft, Fabrizio en Heerlens eigen Frits Pelt acte de présence geven). “Om stipt 0.00 uur komt dan de Blauw Sjuut en wordt officieel het nieuwe carnavalsseizoen ingeluid. Dat is ieder jaar weer het hoogtepunt, een echt kippenvel moment. Na de start van het nieuwe seizoen wordt het feestje langzaam afgebouwd. We gaan dan nog een uurtje door en om 01.00 uur is het echt afgelopen met de pret.”

Alleen maar vrijwillgers

Het is helaas niet allemaal hosanna voor Aod òp Nuj. In 2014 kon het evenement vanwege de ramp met de MH17 geen doorgang vinden. Jeroen legt uit: “Oad òp Nuj draait voor het grootste deel op sponsoring. De rest wordt bij elkaar gebracht door de drankomzet op de avond zelf. De organisatie zelf wordt volledig door vrijwilligers gedaan. Door het jaar heen met 5 a 6 vrijwilligers en tijdens de avond zelf zijn we met zo’n twintig personen. De drankuitgifte wordt verzorgd door mensen uit het verenigingsleven, zo doen we ook nog wat terug voor de Heerlense verenigingen. Al wordt het steeds moeilijker om genoeg mensen te vinden.”

Omwonenden

“Om alles soepel te laten verlopen hebben we een bewonersvergadering gehad met mensen die aan het plein woonachtig zijn. Je moet uiteraard rekening houden met elkaar. We gaan na het feest niet meer afbouwen, dat doen we de dag erna. Zo blijft de overlast zo veel mogelijk beperkt.”

In het zonnetje

Als ik ze vraag of er ook mensen zijn die speciaal genoemd moeten worden, zijn Michiel en Jeroen het gelijk eens. Marlou en Ciel, de dames die alle edities van Aod òp Nuj achter de kassa zaten. Petje af voor deze twee dames.

De toekomst

“Zo lang het leuk is en te behappen, ben ik er bij! daarvoor moet het evenement wel financieel gezond blijven. Hopelijk trekken we steevast vijf- tot zesduizend bezoekers.”

Ik hoop het met ze mee, Aod òp Nuj is een van die vaste evenementen die nog echt van en voor de mensen uit de gemeente is en die bepalend zijn voor het Heerlense jaar. Ik ga vast mijn schminkdoos opduikelen! We zien ons de 10e. En volgend jaar het 1×11 jubileum!

Meer weten over Aod òp Nuj?

Bezoek dan de website of de Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.