Huiland

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Frank BennekerPlaats een reactie

Je omschreef jezelf met enige zelfspot als een ‘nogal verwaande schrijver die zijn heil in Amsterdam is gaan zoeken’. Ach, als de schijnwerpers zo op je gericht staan als de afgelopen tijd, sinds je je boek ‘Mijn gestolen leven’ uitbracht, kunnen we dat boekgespam en die narcistische trekjes wel even door de vingers zien.

Eventjes maar, want je blijft natuurlijk wel een Heerlenaar. En als iemand uit Heerlen teveel speldjes op zijn jasje gestoken krijgt, staat dat meestal niet; bewaar dat maar voor carnaval. Vanuit deze kant bezien ben je zo een Huilander met een dikke nek geworden. Stel je voor dat Demi Sec daar een liedje over gaat maken…

inParkStad Advertentie

Huiland

Dat ‘Huilanderige’ valt blijkbaar best wel mee. Voor mij en menig andere Heerlenaar klink je inmiddels als een Hollander met een harde G, maar daar dacht je baas Sjors Fröhlich bij BNR Nieuwsradio toch anders over. Te Limburgs, oordeelde hij, en dat heeft ervoor gezorgd dat het lang duurde voor je je Limburgse gezang op de landelijke radio mocht laten horen.

Het moet trouwens wel lekker terugkomen geweest zijn laatst, toen je over je boek mocht gaan praten in het L1-programma Avondgasten. Op de plek waar ze het niet in je zagen zitten (wat er toch aanleiding voor was dat je je heil in Amsterdam bent gaan zoeken) kwam je terug als hoofdgast in het tv-programma dat het paradepaardje van die zender is.

En als ze het bij L1 wel in je hadden zien zitten, had je misschien nooit Heerlen voor Amsterdam verlaten. Waar het je overigens prima lijkt te bevallen; je hebt zelfs een clubcard van Ajax aangeschaft. Een hele stap voor iemand die als jongen een seizoenkaart op de West-tribune van Kaalheide had en zelfs in San Siro was toen Roda JC daar zijn meest legendarische Europese momenten ooit beleefde. Maar buiten deze draai houd je in Amsterdam je Parkstadroots wel in ere. Je hebt in de hoofdstad zelfs een Heerlense vriendin gezocht en gevonden. Zegt dat iets over dat je Heerlen stiekem toch wel mist?

Misschien wel. Toen het na je interview in L1 Avondgasten te laat was om nog terug te rijden naar Amsterdam, was het in ieder geval duidelijk waar je nog steeds naartoe trekt. Naar je ouders kon je niet, want die waren op vakantie. Blijft over: café Pelt, onder het genot van een door Frits en Kathinka vers getapt pilsje.

Over de schrijver

Frank Benneker

groeide op in het Twentse dorp De Lutte en verhuisde in 2004 naar Heerlen om als student journalistiek stage te lopen bij Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Tegenwoordig is hij werkzaam als redactiechef Zuid-Limburg van de VIA Limburg-weekbladen, waaronder VIA Heerlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.