“Had ik jou iets gevraagd?”

In Had ik jou iets gevraagd?, Heerlen, Opinie, Verhalen door Paul DolhainPlaats een reactie

Burgemeester van Grunsvenplein

Iedereen heeft wel een mening over onze stad. De een denkt er het zijne van, de ander roeptoetert. Neem nou bijvoorbeeld het gedoe rond Oad op Nuij. Zoveel mensen, zoveel meningen. Maar wat ik me afvroeg was: Wat vindt het Burgemeester van Grunsvenplein er eigenlijk zelf van? Ik ging op onderzoek uit, want potverdikkie nog, het plein zelf is helemaal niks gevraagd! (Tekst: Paul Dolhain)

inParkStad Advertentie

Goedendag meneer Plein. Hoe wilt u eigenlijk dat ik u aanspreek met Schouwburgplein of Burgemeester van Grunsvenplein?

Doe maar als Burgemeester van Grunsvenplein. Ze noemen het pand dat op me staat ook al jaren geen schouwburg meer, dus laten we het maar gewoon op Burgemeester van Grunsvenplein houden.

Dat is dan duidelijk vanaf nu. Hoe gaat het eigenlijk met u en met uw gezondheid?

Alles gaat eigenlijk wel prima. Ik heb het idee dat ik wat meer gewaardeerd wordt de laatste jaren, en dat leeft toch een stuk makkelijker. Ik heb best een zware lichamelijke tijd achter de rug. Een jaar of twintig geleden hebben ze mijn aorta nog volgestort met beton, daardoor heb ik nog al wat contact met de rest van de stad verloren. Een paar jaar terug heeft mijn buurman een hartverzakking gehad, waardoor er bijna een gebouw op me neerstortte, maar inmiddels maak ik het prima. Ik heb een bypass gehad en nu functioneer ik weer voor de volle 100%.

Dat is prettig om te horen, want er komt nogal wat op u af de laatste tijd, nietwaar?

Ja, zeg dat wel. Theater Heerlen trekt natuurlijk wekelijks meer en meer bezoekers en dat is prima, al zouden ze wel iets vaker de fiets mogen nemen, is beter voor mijn longen, maar dat terzijde. En dan hebben we de jaarlijkse evenementen: zoals nu de kermis, maar ook Limburgs Mooiste en Cultura Nova.

U had laatst zelfs Serious Request op het plein!

Inderdaad! En dat is me prima bevallen. Duizenden mensen. Het was een groot feest! En ik krijg volgend jaar ook nog het LVK op mijn pens, in combinatie met het Euregionaal Gardetreffen. Gezellig!

En dit jaar nog het Oad op Nuj? Wat is uw mening daar over?

Ja, dat zeggen ze, maar ik vind dat zeer onverstandig. Tentfeesten horen bij mij op het plein, maar open activiteiten zoals Oad op Nuj, Kids Weekend, Pro Freestyle, Wheels ’n Bites en bepaalde activiteiten van Cultura Nova horen naar mijn mening op het Pancratiusplein thuis. Ik en Pancratius hebben elkaar dan misschien wel nooit gekend, maar we zijn zeker geen concurrenten. Overigens heette dat plein eerst nog Emmaplein. En met die dochter van Emma heb ik vroeger behoorlijk wat flesjes wijn leeg getikt… als u begrijpt wat ik bedoel. Wilhelmina zei ooit eens over mij: “Eindelijk een echte burgemeester!” Wij mogen elkaar wel, dat Pancratiusplein en ik.

Meent u dat?

Jazeker. Kijk… ik trek als plein veel wind. Laten we de tenten maar bij mij neerzetten, gezellig binnen, lekker knus. Laten we de buitenactiviteiten maar lekker daarachter bij Pancratius regelen. Hebben de mensen op de terrassen ook iets om naar te kijken. Neem nou het Oktoberfeest. In de tent is het hartstikke gezellig. Buiten de tent, is er geen ruk aan! Dan zien mensen gewoon een wit, lelijk ding. Daar doe je de kerk en de mensen op de terrassen geen plezier mee met zo’n uitzicht. Nou verandert dat Oktoberfeest elk jaar van plein, dus ik verwacht dan ook dat ze volgend jaar bij mij aankloppen of de Bongerd.

Dus u heeft Oad op Nuj liever niet?

Ik sta overal voor open, maar ik denk eerlijk gezegd dat de Gemeente Heerlen dat niet moet willen. Ieder plein heeft in Heerlen zo zijn kracht. Bij Wilhelmina wordt gegeten, bij Pancratius wordt gefeest, en als er iets extreem groots is, dan kunnen ze bij mij terecht. Maar ook weer niet te veel. Ik vind het wel prettig zo, met die bomen en met die fontein.

Nou daar zijn ze ook over bezig. Er zijn mensen die willen van u een stadspark maken.

Wat zegt u nu? Een park? Er staan hier sinds Cultura Nova wat appelbomen en zo. En mijn fontein werkt weer. Dat is ook wel lekker hoor, om af een toe eens mijn behoefte te kunnen doen. Het mijnwater stijgt mij af en toe ook tot aan de parkeergarage.

Ja, er zijn partijen die de Plu en ’t Loon willen herontwikkelen en vanaf de promenade een groot park willen aanleggen.

Een tuintje op mijn buik… ik moet wel even wennen aan dat idee. Ik word eindelijk weer eens gewaardeerd door de mensen. Krijg dagelijks visite. Ik vind dat wel gezellig. Zo’n park trekt misschien nog wel meer mensen en die mensen springen niet op me, zoals nu vaak bij al die evenementen. Het lijkt me wel wat, ik word ook een jaartje ouder natuurlijk.

Het is nog geen definitief plan. Daar wordt nog wel een paar jaar over geruzied. Maar u staat er dus voor open?

Nou daar moet ik zelf ook nog eens een nachtje over slapen.

Doet u dat maar. Bedankt voor uw tijd.

Laat u de kerstverlichting in de bomen nog even aan? Daar ben ik nu zo aan gewend, ik kan anders niet slapen.

Over de schrijver

Paul Dolhain

interviewt voor inParkStad elke maand een markante plek in Heerlen. Op maandag kun je hem vlak voor de lunch horen op L1 radio waarin hij terugblikt op de afgelopen week. Je herkent hem misschien ook van de And're Hazes Band en als één helft van het duo Peul Jan. Kijk ook eens op zijn site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.