De Sjoenkelwals

In Van Binnen en Van Buiten, Verhalen door Kevin GoesPlaats een reactie

Je studeert journalistiek in Zwolle, je komt uit De Lutte en je besluit je stage zo ver mogelijk van je ouders af te willen lopen. Dan is het logisch dat je twaalf jaar geleden in Heerlen belandt om daar stage te gaan lopen bij het Limburgs Dagblad. Zo begint het verhaal van de nuchtere Tukker Frank Benneker, die nooit meer weg ging.

inParkStad Advertentie

De Sjoenkelwals

Inmiddels kent Frank alle liedjes van Wiel Knipa uit zijn hoofd en zingt hij met een onvervalste Twentse tongval in prachtig Heerlens dialect de Sjoenkelwals beter dan menigeen. Met carnaval flitst hij er op raak of kun je tegen hem aanlullen als hij als praatpaal verkleed is. Het blijft

‘Frank kent alle liedjes van Wiel Knipa uit zijn hoofd’
echter niet alleen bij carnaval. Bij voetbalclub Bekkerveld zijn ze maar wat blij met hun topscheidsrechter uit het oosten des lands. Op zaterdag fluit hij jeugdteams in de landelijke KNVB-competities, en daarnaast wordt hij wel eens ingevlogen om als clubscheidsrechter een wedstrijd van Bekkerveld tot een goed einde te brengen. Enige nadeel is dat Frank nooit partijdig is, wat natuurlijk oneerlijk is in de reserve-competitie, want alle andere scheidsrechters zijn dat wel.

Twaalf jaar geleden kwam hij naar Heerlen om voor de krant te werken, inmiddels heeft hij zijn eigen krantje. 1Heerlen, niet te verwarren met 1Limburg, wordt door hem samengesteld. Tussen de advertenties door, staan er nog best leuke verhalen in. Zoals een column over Klein Berlijn of een portret over een nogal verwaande schrijver die zijn heil in Amsterdam is gaan zoeken.

Psych Fest

Frank verlaat Heerlen overigens een aantal keer per jaar. Soms komt hij dan in Landgraaf uit, maar meestal zoekt hij zijn heil verder van huis. Zo is hij tegenwoordig elk jaar te vinden in Austin, Texas. Op het Psych Fest. Zo’n festival waar zelfs de meest doorgewinterde festivalbezoeker geen enkele van de optredende acts kent.

went enne get va Heele zeet…
Dat vindt hij leuk. Ook in Barcelona bezoekt hij met enige regelmaat een festivalletje en in Nederland kent hij alle popzalen van binnen en van buiten.

Als ik Frank in een woord zou moeten beschrijven, dan is het na al die jaren toch wel dit: Heerlenaar. Want ook al klinkt hij niet zo, vooral niet als hij na een groot aantal biertjes met dubbele tong begint te praten, hij is er wel zeker een. En wen inne get va Heële zeët…

[In de nieuwe rubriek ‘Van Binnen en van Buiten’ zullen Kevin Goes en Frank Benneker met elkaar in gesprek gaan over alles wat zich in Heerlen afspeelt. Frank doet dit als geboren Tukker die nu in Heerlen woont en Kevin als echte Heëlesje Jong die tegenwoordig vanuit Amsterdam zijn geld verdient. Kevin trapt vandaag af en stelt Frank, een Tukker die de sjoenkelwals mee kan zingen, voor aan de lezers.]

Over de schrijver

Kevin Goes

Broodjournalist voor een landelijke omroep, schrijft in zijn vrije tijd. Heeft een boek gepubliceerd over identiteitsfraude. Woont in Amsterdam, maar met Heerlens bloed en volgt daarom de ontwikkelingen in zijn geboortestad met een kritisch oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.