BMV Hoensbroek-Zuid – onderwijs, ontmoeten en maatschappelijke instellingen onder 1 dak.

In Mensen, Nieuws, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

BMV Hoensbroek-zuid

In Hoensbroek-Zuid komt er in opdracht van de gemeente een zogeheten BMV. BMV staat voor Brede Maatschappelijke Voorziening. Dat wil zeggen dat op deze plek een school, een ontmoetingsplek en ruimtes voor maatschappelijke instellingen op één plek samen komen. ‘Door al deze partners onder een dak te zetten, wordt de BMV Hoensbroek-Zuid het kloppend hart van de wijk’, aldus wethouder Jordy Clemens.

Belangrijk stap voor BMV Hoensbroek-Zuid

Na een traject met toekomstige gebruikers, docenten en inhoudsdeskundigen hebben de gemeente Heerlen, Movare en IBA Parkstad een architect gekozen. Op basis van een schetsontwerp. Wethouder Jordy Clemens: “Al een tijd wordt er gewerkt aan de voorbereiding van deze BMV. Met de keuze van de architect is er een belangrijke stap gezet. De BMV wordt gerealiseerd op de oorspronkelijke locatie van de Dr. A. Schweitzer-basisschool aan de Mgr. Feronlaan in de wijk Nieuw-Lotbroek. In de BMV komen partners samen die zich bezighouden met de ontwikkeling van het kind van 0 tot en met 12 jaar. Dit zijn een basisschool, een peuterspeelzaal en een praktijk voor logopedie. Daarnaast komt er een ontmoetingsruimte. Naar verwachting kan de BMV in het voorjaar van 2018 in gebruik worden genomen.”

Onderwijsconcept

De schooldirectie en de docenten hebben een vooruitstrevende visie ontwikkeld waarin talentontwikkeling, gepersonaliseerd leren en Design Thinking centraal staan. Het gekozen architectenbureau heeft dit als beste vertaald naar een ontwerp. In het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende functies van het pand. De BMV heeft een bijzonder kleinschalig en open karakter. Ze moet een verbindende rol krijgen in de wijk.

Duurzaam

Het multifunctionele complex is ontworpen naar de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid en energie. Door te werken met groene daken en zonnepanelen wordt de CO2-uitstoot van het pand tot een minimum beperkt. Daarnaast wordt er een optimale, duurzame (energieneutrale) energieleverantie nagestreefd. Deze Brede Maatschappelijke Voorziening vervult daarmee een voorbeeldrol en moet bijdragen aan het bewustzijn van omwonenden, docenten en leerlingen.

IBA Parkstad

IBA (Internationale Bauausstellung) werkt tot 2020 aan innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de ontwikkeling van de regio Parkstad. De toegepaste methodiek van IBA Parkstad heeft er toe bij gedragen dat de wensen van gebruikers en de onderwijsvisie optimaal in het ontwerp zijn verwerkt. Een proces waar alle partijen met grote tevredenheid op terugkijken. Met een resultaat dat in het IBA Expo jaar 2020 hoge ogen zal gooien. Op korte termijn worden er bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden en de toekomstige gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.