Spielerei – spelen met kunst voor jong en oud

In Cultuur, Nieuws, Verhalen door Robert Nijboer1 Reactie

Spielerei - Schunck

Van 28 augustus tot en met 27 november kun je bij SCHUNCK* de tentoonstelling ‘Spielerei’ bezoeken. Een grote tentoonstelling met historische en hedendaagse, maar bovenal interactieve kunst. OogopHeerlen ging op onderzoek uit.

inParkStad Advertentie

Kunst om mee te spelen

Uitgangspunt van de tentoonstelling is dat je de kunst moet kunnen aanraken. In tegenstelling tot het gemiddelde museum, waarbij je geacht wordt gepaste afstand tot de kunstwerken te bewaren. Wel moet je tijdens je bezoek handschoenen dragen, aangezien de meeste kunstwerken al een respectabele leeftijd hebben. De tentoonstelling is vormgegeven rondom kunstenaarscollectief GRAV uit 1960. Deze groep wilde de kunst dichter bij de mens brengen. Alle kunstobjecten dagen het publiek op een speelse manier uit tot ‘doen’.

Met eigen ogen en handen

Ik bezocht de tentoonstelling samen met Sam. Sam is bijna drie en een zeer energiek en onderzoekend jong menneke. Daarnaast is hij ook nog eens mijn zoon. In de hal van SCHUNCK* ziet hij direct de vreemd uitziende trappen en wil ze allemaal minstens twee maal beklimmen. Enthousiast door dit voorproefje betreedt hij daarna de tentoonstelling. De dame bij de ingang overhandigt hem een vel stickers en vertelt dat hij deze op de grond mag plakken. Sam is verkocht. Na het plakken gaat hij verder op onderzoek uit, heen en weer rennend tussen de verschillende objecten. Het kost wat moeite hem ervan te overtuigen dat hij zijn mini-handschoentjes toch echt aan moet houden, maar hij geniet zichtbaar. We bouwen van een aantal oversized boekensteunen een vogelhuisje en wiebelen heen en weer op stoeltjes die lijken op wipkippen. De ‘gevangenis’ van elastieke draden wordt ook minstens 10 keer bezocht. Alleen de geluidinstallatie die kan worden bediend door je handen door lichtbundels heen en weer te bewegen, zorgt voor een klein angstig gezichtje. De handjes gaan over de oren en er wordt gevraagd of we naar buiten mogen.

Conclusie

Deze tentoonstelling is ook voor (jonge) kinderen prima geschikt en ideaal als eerste voorzichtige kennismaking met kunst en cultuur. Maar ook voor volwassenen is deze tentoonstelling zeker erg leuk. Bij het verlaten van de tentoonstelling gaan we uiteraard niet naar buiten voordat alle trappen nog een keer zijn overgewandeld.

Extra activiteiten

Spielerei is de laatste tentoonstelling van de ‘Push and Pull’ reeks, tentoonstellingen waarbij de interactie tussen publiek en hedendaagse kunst centraal staan. Om nog meer te weten te komen over de kunstwerken binnen de tentoonstellingen is het mogelijk om op 4 september een rondleiding te volgen in het dialect. Op 8 november is er een lezing gepland van Mark Mieras over de spelende mens en op 25 november is er nog een symposium van Push and Pull over interactie en beeldende kunst. Kijk voor het hele SCHUNCK* programma op de website.

Eén reactie op “Spielerei – spelen met kunst voor jong en oud”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.