Sanne Gijsbers, Heerlens street art hunter

In Ondernemersportret, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Sanne Gijsbers - Heerlens Street Art Hunter

Sanne Gijsbers, geboren en getogen Heerlense, vertrekt voor haar studie naar Den Bosch. Als ze deze heeft afgerond begint het te kriebelen. Ze wil terug. Het zorgt voor veel onbegrip bij haar vrienden. ‘In Heerlen is toch niets te doen?’. Toch gaat Sanne terug en ze heeft geen spijt van haar beslissing. In Heerlen is juist ontzettend veel te doen. En Sanne organiseert en werkt daar zelf ontzettend hard aan mee.

Terug in Heerlen

Sanne is eigenaresse van Studio Sanne Gijsbers dat opereert vanuit Carbon6, het oude CBS-gebouw. Ze werkt op dit moment o.a. voor IBA Parkstad. ‘Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in kunst. Naast mijn grafisch ontwerpwerk vind ik het opzetten van eigen projecten het leukst.’ Als Sanne in 2011 in Heerlen terugkeert maakt ze voor het eerst kennis met de street art. Tijdens het kunstproject ‘Lak aan Braak’ dat door Kunstencentrum Signe (in samenwerking met kunstenaar Jens Besser) is opgezet. Het kunstproject start de trend van het plaatsen van muurschilderingen in Heerlen. Een trend die tot op de dag vandaag voort duurt. Sanne legt uit: ‘Het project benadrukt de rauwe, industriële kant van Heerlen. Daarnaast geeft het de stad nieuwe kansen.

Heerlens Street Art Hunter

Ik heb tijdens dit project ontzettend veel foto’s gemaakt en kom daardoor steeds weer in aanraking met

‘In een museum zie je alleen maar eindproducten.’
straatkunst. Zo is mijn liefde hiervoor ontstaan. Ik heb ook veel interesse voor het maakproces. Iets wat je bij straatkunst heel mooi kunt volgen. In een museum zie je alleen maar eindproducten.’ Inmiddels is Sanne een echte Street Art Hunter, de naam die deze kunstjagers zichzelf gegeven hebben.

Streetartheerlen.nl

‘Zoals gezegd maak ik vanaf 2011 veel foto’s van street art. Mijn foto-archief groeit en groeit. Dan vraagt Bart Temme (van o.a. Cuttin’ Class en kleuronderweg) me waarom ik er geen Google Maps van maak en een website. Als net afgestudeerde starter heb ik hier niet echt de middelen voor. Bart gelooft in het idee en betaald de website. De website is zelfs eerder in de lucht gegaan in verband met alle kritiek rondom de Heerlense muurschilderingen. Ik wilde met de website juist de positieve kracht van deze kunst laten zien.’ Op de website is een overzicht te vinden van alle straatkunst in Heerlen, met uitleg over de kunst en de makers.

Samenwerken

Door de website beginnen steeds meer samenwerkingen te ontstaan. Zo worden er rondleidingen gegeven (2x per week, gegeven door Sanne zelf en door Lars Ickenroth, zelf street art kunstenaar) en workshops. Sinds kort is er het ‘Street Art Heerlen magazine’ (in Nederlands en Engels). Het blad met informatie over de straatkunst uit Heerlen is uit eigen middelen gemaakt en geheel zelf samengesteld. ‘Samen met Rian Moonen (van Ik ben in Heerlen: WAT NU?) heb ik het magazine gemaakt. Alle teksten en foto’s zijn van eigen hand. We willen het magazine ieder half jaar updaten en ook steeds meer lokale ondernemers (bijv. schrijvers of fotografen) er bij betrekken. De verkoop loopt boven verwachting goed, de eerste druk is bijna uitverkocht.’

Van Heerlen naar Antwerpen

Naar aanleiding van de Nederlandse website is er ook in Antwerpen het idee ontstaan om de aanwezige straatkunst in kaart te brengen. Dit keer in de vorm van een app. Het idee doet mee aan een wedstrijd en wint 10.000 euro. ‘In oktober is de app klaar voor Antwerpen, kort daarna wordt Heerlen toegevoegd. We hebben inmiddels al heel wat street art hunters die staan te springen om ook hun stad in kaart te brengen. We zijn op dit moment aan het zoeken hoe we de middelen hiervoor kunnen krijgen, zodat het als een olievlek uitvloeit.’

Heerlen Heron

Het nieuwste project van onder andere Sanne is een gigantisch kunstwerk dat gepland staat voor op het oude CBS-gebouw. Het kunstwerk dient als poort naar de stad en zal reizigers die met de trein aankomen in één oogopslag het verleden, heden en de toekomst van Heerlen laten zien. Het maakt nog een keer duidelijk dat Heerlen dé Mural hoofdstad van het land is. Tijdens Cultura Nova wordt het startschot voor het project gegeven en inmiddels is de benodigde 12.000 euro al via crowd funding binnengehaald.

Over smaak valt niet te twisten

‘Zoals bij alle kunst geldt, je vindt het mooi of niet. Daarbij maakt het niet uit of iets is gemaakt door een

‘Je vindt het mooi of niet.’
kunstenaar die over de hele wereld bekend is, of door een lokaal iemand. Muurschilderingen zijn muurschilderingen.’

Het is duidelijk dat Sanne een positieve invloed wil hebben op Heerlen als stad. Daar is ze druk mee bezig en zo te zien nog lang niet mee klaar! Meer weten? Bezoek dan de website: www.streetartheerlen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.