The Notorious IBE – veel meer dan een danswedstrijd

In Evenementen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Notorious IBE 2016

Vanaf morgen wordt Heerlen weer voor even overgenomen door the Notorious IBE. Het IBE laat gedurende drie dagen op verschillende plekken in de stad alle aspecten van de hiphopwereld en urban danscultuur zien. Dit jaar alweer voor de 16e keer. OogopHeerlen sprak met de organisatie van dit spectaculaire festival.

inParkStad Advertentie

De eerste stap

‘In 1998 is het allemaal begonnen. The Notorious IBE, bedacht en opgezet door Tyrone van der Meer en Mario Walden. De eerste jaren in de Nighttown in Rotterdam.’ Als dit poppodium in 2006 failliet gaat, blijft zit de organisatie met een goed concept, maar zonder locatie. Er zijn dan drie gemeentes met belangstelling. In Heerlen zetten drie lokale jongens de schouders eronder en maken de directeuren van de muziekschool warm voor IBE. Ze hebben succes. ‘We zijn nog altijd blij dat we hier onze vaste basis hebben. Internationaal gezien ligt Heerlen zeer gunstig en in de buurt van een handvol vliegvelden. Daarnaast zouden we, als we bijvoorbeeld in Amsterdam zouden zitten, moeten opboksen tegen verschillende andere evenementen. In Heerlen krijgen we de kans om de hele stad voor een weekend over te nemen.’

Een heus festival

‘The Notorius IBE is veel meer dan een danswedstrijd. Om iets unieks toe te voegen, zijn we in 2013 gestart om er meer een festival van te maken. Er zijn op de

‘Beleving en sfeer staan voorop’
wereld zoveel danswedstrijden, als we hier aan vast zouden houden, dan wordt de interesse op den duur gewoon minder. Je moet jezelf blijven aanpassen. Beleving en sfeer staan daarbij voorop. Van de 8 tot 10.000 bezoekers die het festival trekt uit meer dan 35 landen zijn er zo’n 2.000 zelf ook deelnemer. We wilden de dansers meer kunnen bieden.

Alles voor de dansers

Een echt festival, met 10.000 bezoekers uit meer dan 35 landen’
Tot en met 2012 speelt IBE zich op zondag af op de Hogeschool Zuyd. Dit was allemaal erg spectaculair, de beelden gingen de hele wereld over en werden miljoenen keren bekeken. Maar hierdoor zaten we minder in het centrum van de stad. Daarnaast was er hier meer sprake van een grote show door een groep dansers. De meeste mensen die als publiek naar de show kwamen, hebben ook een dansachtergrond. Daarvoor hebben we nu veel meer randevenementen georganiseerd. Zo zijn er naast de danswedstrijden o.a. workshops, seminars optredens, muziek, kunst en zelfs heuse ‘buurt battles’ (georganiseerd door HFC Dance Studio).

Nieuw voor 2016

Dit jaar hebben we in samenwerking met de Nieuwe Nor een City stage in het leven geroepen. Dit vrij toegankelijke podium moet er voor zorgen dat ook mensen zonder festivalkaartje een kans krijgen om een vleugje IBE festival mee te pakken. Doordat we nu al voor het negende jaar in Heerlen komen, hebben we hier ook steeds meer connecties en lukt het ons steeds meer om de lokale ondernemers te verbinden aan het festival.

Trots

‘We zijn er trots op dat waar we ooit in 1998 aan begonnen, nog steeds bestaat. Daarnaast zijn we het meest trots op het startmoment in 2008 in Heerlen, na drie jaar afwezigheid. Dat er iets moois komt uit datgene waar je aan gebouwd hebt.’ Heerlen mag trots zijn op een

‘Dat er iets moois komt uit datgene waar je aan gebouwd hebt.’
evenement als the Notorious IBE. Binnen onze stad is het misschien minder bekend dan bij dansers van over de hele wereld, maar het wint ook in eigen gemeente aan terrein. Daarnaast past het perfect binnen het ‘Urban‘ gevoel dat de stad wil uitstralen. Ik kan alleen maar zeggen: ‘Komt allen en trek je dansschoenen aan!’ Het festival duurt van vrijdag 05 tot en met zondag 07 augustus.

Meer weten of kaarten kopen voor The Notorious IBE?

Meer informatie van je op de website

Fotografie: Little Shao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.