Heerlens eerste crowdfundmural

In Evenementen, Nieuws, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

crowdfundmural

Een groep Heerlenaren willen de geschiedenis van de stad, de neergang na de mijnsluiting én het toekomstperspectief in één beeld zichtbaar maken op een prominente plaats: de muur van het oude CBS-gebouw aan de spoorzijde. Het wordt Heerlens eerste crowdfundmural.

inParkStad Advertentie

Creatieve ondernemers

Sinds een aantal jaren kent Heerlen een groeiende groep jonge, creatieve ondernemers met een warm hart voor de stad. En ja, zij weten dat Heerlen een stad van vallen en opstaan is, niet af en hier en daar lelijk en rauw. Maar voor zó’n stad willen zij ook graag wat betekenen. Zij willen hun kijk op Heerlen in een nieuwe mural zichtbaar maken. Daarbij wordt samengewerkt met de stichting S*PRAY van Street Art Heerlen.

Het verhaal van Heerlen

In de mural wordt het verhaal van Heerlen in één beeld zichtbaar zodat iedereen die Heerlen met de trein binnenkomt ziet: “Hier betreedt u Heerlen, een stad met een rijk en bewogen verleden én bouwend aan een nieuwe toekomst”. Ontwerpers zijn de kunstenaars Vincent Lancée en Dave de Leeuw. Zij vatten op hun manier de geschiedenis van de stad, de neergang na de mijnsluiting én het toekomstperspectief in de mural samen. Zij zeggen over hun muurschildering ‘Heerlen Heron’: “De reiger staat symbool voor de stad die herrijst uit alle restanten en gedaanten van het verleden, van Romeinse badplaats, boerendorp, mijnstad en drugsstad. Voorwerpen en herinneringen die kunnen worden afgedaan als oude rotzooi maar die onmiskenbaar en onlosmakelijk hebben bijgedragen aan de identiteit die de stad nu heeft”.

Hoe willen we deze crowdfundmural realiseren?

Omdat het een mural voor en van Heerlen wordt,  worden het bedrag dat nodig is voor de realisatie, bij elkaar gebracht door crowd funding. Iedereen kan bijdragen met grote en kleine bedragen. Er is een mooi sponsorpakket met een tegenprestatie voor elke bijdrage. Daarnaast sponsort gebouweigenaar Walas BV de noodzakelijke deklaag van de muur en twee hoogwerkers. Het bedrag dat via crowdfunding opgebracht moet worden bedraagt 12.000 euro. Dat is o.a. nodig voor: de schildering zelf, de materialen en werkuren van de kunstenaars, een vergoeding aan Voordekunst voor de financiële administratie, het sponsorpakket en voor de opening.

De wethouder cultuur van Heerlen heeft reeds toegezegd dat de gemeente Heerlen ook een duit in het zakje zal doen. Ook is er kans op een regeling van de provincie Limburg voor de laatste 30%.

Presentatie ontwerp en start crowdfunding

Zondag 28 augustus a.s. om 14.50 uur op het plein van Cultura Nova bij het ledscherm naast het theater. Presentatie door ambassadeur van dit initiatief, Lex Nelissen. Ook de kunstenaars zullen aanwezig zijn. Vanaf deze datum is het project te vinden op: www.voordekunst.nl/projecten/4860

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.