Tafelvoetbal: pielen op de vierkante millimeter

In Heerlense Helden, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Tafelvoetbal

Het EK voetbal in Frankrijk is inmiddels ruimschoots onderweg. De halve finales zijn bekend. Ook het laatste beetje Nederlandse inbreng is met het vertrek van Bjorn Kuipers verdwenen. Weer geen finale. Het niveau van het EK heeft mij niet kunnen boeien en spanning was zonder de Oranje equipe ver te zoeken. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Tafelvoetbal!

inParkStad Advertentie

Cafésporten

Op een heel ander voetbalveld in een hoekje van de kroeg. Op een kast met houten poppetjes, rubberen balletjes en fanatieke spelers doen we wel nog mee met de wereldtop. Onze nieuwe Neerlands trots. In cafe d’r Bok spreken we met Elroy Starren, Marcel Smit en Raymond Wiebe. Het beste wat Nederland te bieden heeft op tafelvoetbalgebied. Elroy is geboren Maastrichtenaar maar woont sinds jaar en dag in Heerlen. Een verstandige keuze. Met Maastrichtenaar Marcel vormt hij een tafelvoetbalkoppel waarmee nationaal en internationaal successen zijn behaald. Zij spelen competitie bij cafe ’t Tepke in Gulpen. Van hieruit spelen ze binnen de NTVB (Nederlandse Tafelvoetbal Bond) en zijn zij meervoudig Nederlands kampioen.

Tafelvoetbal, sport of geen sport?

Op de vraag of het sport is wat de heren bedrijven, is het antwoord volmondig: “JA!” Elroy verteld, “In mijn jongere jaren trainde ik dagelijks

“Als jonge jongen trainde ik vier uur per dag.”
een uurtje of vier. In mijn middelbare schooltijd fietste ik in de grote pauze 10 minuten naar huis, om een half uur te trainen. Daarna reed ik vlug weer terug naar school. Boterhammen at ik op de fiets.” Trainen tot in den treure, iedere keer weer dat balletje door een gaatje zo groot als een muizenhol proberen te schieten. Spel patronen inslijpen, wennen aan je teamgenoot. Al deze facetten kosten tijd, heel veel tijd. Het kostte Elroy en Marcel 2 jaar om goed op elkaar ingespeeld te raken. Alle details moeten kloppen, weten wat je maatje gaat doen, elkaar blind vertrouwen. Elroy legt uit: “Ik had twee plaatjes met schroeven erdoor, waarmee ik de achterste twee stangen in een bepaalde stand kon vastzetten. Zo kon ik een klein gaatje overlaten om in te scoren. Dit moest 10 keer achter elkaar lukken, lukt het de 8e keer niet, begon ik gewoon opnieuw.” Het trainen van dit soort precisie vergt toewijding en heel veel training. Training waar Andres Iniësta, toch de koning van de precisiepass op het echte voetbalveld, hoorndol van zou worden. Na het horen van de uitleg ben ik het met de mannen eens: tafelvoetbal is wel degelijk een echte sport! Wat deze topsporters doen is veel meer dan het vrijdagavond “een uurtje bij de vrouw weg” vertier in de kroeg of voetbalkantine.

De druk van de beste

Elroy en Marcel hebben een indrukwekkend palmares. Zij zijn als team meervoudig Nederlands kampioen. Ze hebben in ons land samen alles gewonnen wat er te winnen valt, iedereen wil van deze toppers winnen en dat geeft gezonde spanning. Ook het winterkampioenschap, het op een na grootste toernooi van Nederland, hebben ze meermaals op hun naam gezet. Elroy is al 25 jaar international en is zelfs wereldkampioen geweest op de Italiaanse kast en werd ook  2e op de WK multi-tafel. Hoewel de prijzenkast langzaam begint uit te puilen, valt er weinig te verdienen in eigen land. In Amerika, daar waar alles groter maar niet altijd beter is, is de sport lucratiever en zijn er toernooien die een gezamenlijke prijzenpot van wel $ 130.000 hebben.

De meesters aan het werk

Het gaat onze kampioenen echter puur om de lol en de eer. Dat valt meteen op als we een demonstratie krijgen. Al snel wordt duidelijk dat we te maken hebben met de Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Arjen Robben van het tafelvoetbal. De balletjes vliegen ons met een slordige 50km per uur om de oren en het ene na het andere doelpunt wordt hard binnengeschoten middels onnavolgbare snelle handbewegingen. Zoals het profs betaamt zijn de heren zelfs nu bloedfanatiek en de lol en het enthousiasme spat er vanaf. Het is deze combinatie lol en enthousiasme die ik vaak mis wanneer ik naar oranje kijk. De troepen van Danny Blind en co. kunnen zich hier aan een voorbeeld nemen.

Als er weer een WK tafelvoetbal is ga ik er zeker naar kijken, het is absolute topsport!!

Tafelvoetbal – facts and figures

Tafelvoetbal is een (cafe)sport die wereldwijd gespeeld wordt. Er bestaan 300 verschillende tafelvoetbalkasten waarvan er 5 erkend zijn. Voor elk van deze 5 kasten bestaat er een eigen wereldkampioenschap, tevens is er een WK multi-tafel waarbij op alle tafels gespeeld wordt. In Nederland is tafelvoetbal vooral in Limburg en Brabant populair, wel begint de sport aan populariteit te winnen in de regio Amsterdam en Rotterdam. In Nederland zijn er 2 bonden, de NTVB en de Zuid Oost Hoek. In onze regio zijn er op dit moment binnen de beide bonden +/- 80 teams actief. Hieronder lees je het verhaal van spelers uit  de absolute top op tafelvoetbal gebied.

Meer weten? Bezoek dan de website van de NTVB, of volg ze op Facebook

Tekst: Erik Gerards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.