Cal & The Leavin’ Train has left the station

In Evenementen, Verhalen door Robert NijboerPlaats een reactie

Cal & The Leavin' Train

Als je het leven vergelijkt met een treinreis, dan heeft de band Cal & The Leavin’ Train zojuist het station verlaten en komt ze inmiddels goed op stoom. Na het winnen van de wedstrijd ‘We Aar Bek’ openen ze morgen de 6e editie van ParkCity Live. Om dat te vieren kwam gisteren de eerste single uit ‘Take a step back’ van de later dit jaar te verschijnen EP.
De band, bestaande uit frontlady Calien ‘Cal‘ Eurlings (gitaar en zang), Marc Delaet (gitaar), Dwayne Houben (drums), Hans Beckers (bas), Paul Pelzer (toetsen) en Loes Diederen (saxofoon), begon ooit onder de naam Rising Tuesday. Dit veranderde later in Leavin’ Train en nog later in ‘Cal & the Leavin’ Train’. Calien speelde al langer met Marc in verschillende coverbands. De rest van de muzikanten is er stuk voor stuk bij gezocht. ‘Op een gegeven moment werkte de samenwerking niet meer positief voor de muziek. Het begon zijn kracht te verliezen. Toen hebben we besloten het opnieuw op te pakken, met als resultaat dat we sinds maart 2015 min of meer in deze bezetting spelen.’

inParkStad Advertentie

Calien schrijft alle nummers. ‘De teksten gaan meestal over bepaalde periodes uit mijn leven, over dingen die ik heb meegemaakt. Ik schrijf de nummers akoestisch, maar altijd met de band in mijn achterhoofd. Ik ben geen typische singer/songwriter. De teksten en verdere ideeën over de nummers neem ik mee naar de band en dan gaan we er met zijn allen mee aan de slag.’

ParkCity Live

Als de band weer serieus aan de gang is, wordt er besloten om mee te doen aan de wedstrijd ‘We aar Bek’. De eerste prijs is een plek op ParkCity Live. De band komt fluitend door de voorronde en wint ook de finale, waardoor ze zaterdag het muziekfestival op ons eigen Heerlense Bekkerveld mogen openen. Op het hoofdpodium. (De band speelt van 12:45-13:30 uur en zal diezelfde middag bij Club OOR ook nog een signeersessie doen om 14.30 uur.)

Muzikale inspiratie

Als je de klanken van deze band hoort, zijn deze zichtbaar geïnspireerd door Bruce Springsteen, maar ook de klanken van Ilse de Lange dienen ter inspiratie. ‘We bereiken met onze muziek een breed publiek,’ legt Calien uit. ‘We zijn niet per definitie een rockband. Een

‘We vinden het vooral leuk om te spelen’
betere omschrijving voor onze muziek is ‘pop met een bite’. De muziek die we spelen staat als een huis, er zit van alles in, scheurende gitaren, goede teksten, maar ook gevoelige saxofoonklanken. Onze kracht zit hem in de samenhang van de band, er zit kwaliteit in en we hebben met zijn allen veel podiumervaring. En we vinden het vooral leuk om te spelen!’

Het volgende station

‘Beroemd worden als gevolg vinden we zeker niet erg, maar dat is niet het doel. Als mensen onze muziek mooi vinden, dan is de opzet geslaagd. Je eigen nummer op de nationale radio horen, dat is succes hebben. Hopelijk kunnen we over vijf jaar terug kijken op

‘Beroemd worden is niet het doel’
succesvolle optredens op de grote festivals. Als we nog groter zouden durven dromen, hebben we dan ook optredens over de landsgrenzen, in Duitsland en België. Daar wordt ook meer gekeken naar bands als de onze. In Nederland heerst meer de cultuur van een band vormen rond een goede zanger of zangeres. Wij zijn meer een familie, dat moet het publiek ook merken als we op het podium staan. Maar we zijn ook al meer dan tevreden als we ieder weekend geboekt worden voor een optreden in een kroeg of evenement.’

Deze band zit duidelijk op het goede spoor en met de juiste trein. Niet als passagier, maar als machinist die het tempo en de richting bepaalt. Frontvrouw Calien vertelt haar verhaal voorzichtig, het siert haar. Ze is duidelijk bescheidener naast het podium dan erop. Daar presenteert ze zich als een echte ‘rocker’, met een randje popmuziek. Het lijkt het erop dat deze trein pas net begonnen is aan de reis en nog lang zal doordenderen. Laten we hopen dat ze nog lang in sneltreinvaart langs vele stations mogen komen.

Take a step back – Cal & The Leavin’ Train

Nieuwsgierig naar de eerste single van Cal & the Leavin’Train? Beluister hieronder dit catchy nummer en zing hem uit volle borst mee op ParkCity Live!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RzdbFUGDCDo?rel=0]

(Noot van de redactie, alle flauwe woordgrappen mbt treinen en het spoor, berusten uiteraard puur op toeval)

Foto: Frans Breemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.